Όλοι παίρνουν θέσεις μάχης

Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «γαλάζιας οικογένειας». Πλέον μετά τις διάφορες δηλώσεις των αμφισβητιών και των υποψήφιων δελφίνων, σειρά παίρνουν οι υποστηρικτές του Σαμαρά. Αυτό φάνηκε και από τις αιχμές που άφησε κατά του Νίκου Δένδια ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή.
Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε εξαπολύσει νέα επίθεση όχι μόνον εναντίον της ηγεσίας του κόμματος αλλά και των στελεχών που εντάχθηκαν, εσχάτως, στην ηγετική ομάδα. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά. Τι να σας πώ; Ότι πάμε καλά με 19 και 20%; Ο Κώστας Καραμανλής μας έφθασε σχεδόν στο 46%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο 47%! Χρειάζεται αλλαγή πρότασης προς την ελληνική κοινωνία και αλλαγή φυσιογνωμίας…» είχε επισημάνει ο πρώην Υπουργός και εκ των επισπευδόντων τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε πορεία και υπάρχει μεγάλη ευθύνη όλων μας να γίνει αυτό. Υπάρχει μερίδα στελεχών μας που βολεύονται για οποιονδήποτε λόγο και είτε εξ αντικειμένου, είτε εξ υποκειμένου, δεν βοηθούν ν’ ανοίξει αυτή η συζήτηση».
Η αναφορά αυτή του κ. Δένδια, που ουσιαστικά στοχοποίησε στελέχη όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, προκάλεσε σφοδρή ενόχληση στην ηγεσία της Ν.Δ. και η απάντηση, τουλάχιστον όπως λένε στελέχη των «αντιφρονούντων», ήρθε μέσω του Αδ. Γεωργίαδη. Όπως σχολίασε ο κ. Δένδιας έχει το προνόμιο ως απλός βουλευτής να φιλοξενείται μόνος του στις τηλεοπτικές εκπομπές κάτι που δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους βουλευτές και με αυτόν τον τρόπο «κάρφωσε» το αρχηγικό προφίλ που όπως υπονόησε θέλει να χτίσει. Υπογράμμισε, δε, ότι οι εκπομπές και τα κανάλια δεν βγάζουν αρχηγούς και όποιος θέλει να γίνει αρχηγός μπορεί να το θέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και σε όλα τα όργανα συνολικά του κόμματος.
Η συνέχεια
Η πλευρά Δένδια απέφυγε να σχολιάσει τις αιχμές Γεωργιάδη, αλλά είναι βέβαιο ότι ο πρώην Υπουργός θα επανέλθει στην προσπάθεια πίεσης προς την ηγεσία με στόχο τη διεξαγωγή Συνεδρίου «για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κεντροδεξιά». Σε αντίστοιχη κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλα στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Μαξ. Χαρακόπουλος, Μ. Σαλμάς κ.α.
Αντιστοίχως, στελέχη της ηγετικής ομάδας αναμένεται, επίσης, να επιμείνουν στην οικοδόμηση αντίμετρων, με τελική επιδίωξη να αναδειχθούν οι εσωτερικές αντιφάσεις, ιδεολογικές και πολιτικής στρατηγικής, των αμφισβητιών. Και ο κ. Γεωργιάδης μοιάζει να παίρνει, ήδη, θέση στην πρώτη γραμμή του πολέμου, πριν καν ακόμη αυτός κηρυχθεί.
Ζήτημα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, η εκδήλωση της πρώτης μεγάλου εύρους αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά την εκλογική ήττα, ενώ ήδη οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές αποκαλύπτουν τη στρατηγική των δύο πλευρών.
Οι αμφισβητίες της ηγεσίας Σαμαρά φέρονται να έχουν βάλει στην άκρη, προσωρινά, τις προσωπικές τους επιδιώξεις, κινούμενοι συντονισμένα προκειμένου να επιβάλλουν τη σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος. Δένδιας, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης, Μπακογιάννη, κυρίως, αλλά και οι Σαλμάς, Χαρακόπουλος, Τζαβάρας, Γκιουλέκας, Βλάχος, Καραμανλή εμφανίζονται να έχουν διακόψει κάθε επαφή με την ηγετική ομάδα και, αντιθέτως, επιδιώκουν να συντονιστούν στη δημιουργία μετώπου έναντι του κ. Σαμαρά. Στόχος είναι είτε η απευθείας αμφισβήτησή του στην Κοιν. Ομάδα, είτε η δημοσιοποίηση κοινής διακήρυξης που θα ζητά τη σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, δηλαδή πρώην βουλευτές, κομματικοί, στελέχη της αυτοδιοίκησης, της Νεολαίας, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα οι επιμέρους ζυμώσεις να έχουν λάβει χαρακτήρα συγκροτημένης αμφισβήτησης ή να συνδέονται ευθέως με τις αναζητήσεις των κοινοβουλευτικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα