Όλοι αναζητούν συμμάχους

Συμμαχίες, δηλώσεις στήριξης, εσωκομματικές ισορροπίες, στρατηγικές σωστές ή λάθος και κυρίως το ποιοι θα αποτελέσουν το εκλογικό σώμα που θα φθάσει μέχρι τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών για τον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ. Οι συναντήσεις και τα δείπνα έχουν πυκνώσει, με τα τηλέφωνα των στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής και των ΝΟΔΕ να έχουν πάρει φωτιά.

Στο μεταξύ συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα το παζλ των υποστηρικτών των υποψήφιων «γαλάζιων» αρχηγών στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Με δεδομένο ότι ουδείς σε αυτή τη φάση μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των φίλων και των μελών της «γαλάζιας» παράταξης που θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες, το ενδιαφέρον των Β. Μεϊμαράκη, Απ. Τζιτζικώστα, Κ. Μητσοτάκη και Aδ. Γεωργιάδη στρέφεται στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους και, παράλληλα, θα τους έδιναν δυναμική στο παιχνίδι των εντυπώσεων, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, τα δύο βασικά πεδία αντιπαράθεσης είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή, όπου οι «δελφίνοι» έχουν ξεκινήσει συντονισμένη επιχείρηση αύξησης της επιρροής τους. Ήδη, ουκ ολίγα στελέχη του κόμματος έχουν σπεύσει να εκφράσουν τη στήριξή τους σε κάποιους εκ των υποψηφίων, ωστόσο μεγάλος αριθμός αυτών ακόμη δεν έχει πάρει θέση.

Οι υποψήφιοι

 

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι συνεργάτες του δίνουν μεγάλο βάρος στην κοινοβουλευτική παρουσία του προέδρου της Ν.Δ., όχι μόνο επειδή όπως λένε, στις προγραμματικές δηλώσεις απέδειξε ότι μπορεί να στριμώξει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά γιατί η μεγάλη μάχη αφορά τα μέτρα-φωτιά που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή που θα πλήξουν για άλλη μια φορά βαριά τους πολίτες και την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, η πλευρά Μεϊμαράκη έχει αποφασίσει να ασχοληθεί κυρίως με αυτά τα ζητήματα και να κινηθεί με βάση τα πολιτικά χαρακτηριστικά της εσωκομματικής αναμέτρησης, παρά με όρους πολιτικού μάρκετιγκ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνεχίσει τον αγώνα από τα έδρανα της Βουλής απέναντι στους ισοπεδωτικούς εφαρμοστικούς νόμους που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Στην Κοζάνη είχε κύκλο συναντήσεων μεταξύ άλλων με τον ακραιφνή καραμανλικό, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και με τον, με ρίζες στη Δράμα, Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας που μίλησε στη Βέροια και εγκαινίασε τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει ότι πρέπει να μεγαλώσει η κεντροδεξιά παράταξη, «με όσους δεν εκφράζονται σήμερα από κανέναν» ενώ απευθύνεται σε νέους, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αναφορικά με το τι κόμμα θέλει την επόμενη μέρα λέει, ότι σκέφτεται μια Ν.Δ. χωρίς ταμπέλες, ανοικτή, συμμετοχική, που θα ζητά από τη βάση το «ναι» ή το «όχι» για τη στρατηγική του, με τοπικά δημοψηφίσματα και με ανάδειξη του 50% των υποψηφίων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.

Περιοδείες έχει ξεκινήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προγραμματίσει ομιλία στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται με συγκεκριμένες προτάσεις επί μία σειράς θεμάτων, όπως οι επενδύσεις και η ανεργία. Στόχος του, όπως λέει ο ίδιος, είναι «ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική και θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα». Μάλιστα στο κόμμα προτείνει θητεία για τον αρχηγό και η βάση να έχει λόγο και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ιδεολογικά δεν κρύβει ότι είναι δεξιά από το κέντρο και χαρακτηρίζει ψεύτικο το δίλλημα «δεξιά-κεντροδεξιά». Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να ενώσει το συγκεκριμένο χώρο. Εκμεταλλεύεται τα social media και θέλησε να ξεχωρίσει και στην προεκλογική καμπάνια, επιλέγοντας το αμερικανικού τύπου μοντέλο, που περιλαμβάνει περιοδείες με πούλμαν σε όλη τη χώρα.

 

Η ΚΕΦΕ και η Κ.Ο.

 

Κι εάν οι τέσσερις υποψήφιοι στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού αποφεύγουν τις κατά μέτωπο επιθέσεις δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους εκπροσώπους τους. Όπως για παράδειγμα γίνεται στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Εκεί το κλίμα είναι έντονα συγκρουσιακό. Όσα προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τις αιχμές της πλευράς Μεϊμαράκη για το κόστος της διαδικασίας αλλά, κυρίως, τη στάση σειράς κομματικών στελεχών, τα οποία και για τους «μεϊμαρακικούς» θεωρούνται επηρεαζόμενα από τον τέως Πρόεδρο του κόμματος και υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, έχουν βαρύνει το κλίμα και, εάν δεν υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός, η συνεδρίαση προοιωνίζεται εκρηκτική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που, πιθανότατα, θα συνεδριάσει πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Ο κ. Μεϊμαράκης, που την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, έχει ήδη προαναγγείλει ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα ζητήσει να παραστεί και να μιλήσει και ο μόνος εξωκοινοβουλευτικός διεκδικητής της ηγεσίας, με τον κ. Τζιτζικώστα να αποδέχεται. Θα είναι, συνεπώς, το πρώτο «debate» μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία και, μάλιστα, με… κοινό τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα