«Φορτωμένα» με υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα δικαστήρια

Σε έξι έως και οκτώ χρόνια από τώρα προσδιορίζονται να εκδικαστούν από τα αρμόδια δικαστήρια οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών!

Είναι μάλιστα τέτοιος ο φόρτος των δικογραφιών σε όλα τα μεγάλα Δικαστήρια της χώρας που το Εφετείο της Αθήνας εκφράζει ανησυχία ότι την επόμενη δικαστική χρονιά πολλοί κατηγορούμενοι για σοβαρά εγκλήματα θα έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μηνου (ανώτατο όριο προφυλάκισης) χωρίς να έχουν καν φτάσει στο ακροατήριο οι υποθέσεις τους.

Τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμοδίων για μέτρα που οδηγούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών η Δικαιοσύνη στην χώρα μας εξακολουθεί να είναι στα όρια της αρνησιδικίας, έθεσε κατά την ακρόαση φορέων υπόψην της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου.

Ως μια από τις βασικές αιτίες για τον φόρτο των υποθέσεων, η κα Θάνου ανέφερε τις πολλές οικονομικές υποθέσεις και τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί και έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η αύξηση των δικογραφιών που διαχειρίζονται τα ανακριτικά γραφεία μπορεί και να ξεπερνά σήμερα το ποσοστό του. ..100%.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας που είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις, το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις. Η πρόεδρος της ΕΔΕ τόνισε, επίσης, ότι μεγάλος είναι ο φόρτος και στα ποινικά ακροατήρια με αποτέλεσμα να είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιωθούν και μάλιστα σε εύλογο χρόνο όλες οι υποθέσεις, οι μισές από τις οποίες οδηγούνται σε αναβολή.

Στα αστικά δε δικαστήρια ορίζονται δικάσιμοι ακόμα και για μετά από περίπου τρία χρόνια από την υποβολή των αγωγών ενώ ακόμα και στα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν την μορφή του κατεπείγοντος οι υποθέσεις εκδικάζονται ακόμα και μετά από έξι μήνες.

«Με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με τα στοιχεία που παρέθεσε υπογράμμισε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις και τις υποδομές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα