«Το κυβερνητικό αλαλούμ οδηγεί στην ανασφάλεια»

Την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στη χώρα εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας, πως φοβάται ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε το καλοκαίρι του 2015. Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και μίλησε για κλίμα ανασφάλειας.

«Είπα πριν από λίγες μέρες πως φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε τον Αύγουστο του 2015 και δεν αντέχει ο ελληνικός λαός να το ξαναπεράσει. Και το ξαναπερνάμε αυτό με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Το χρηματιστήριο έφτασε να είναι χαμηλότερα από ό,τι τον Ιούνιο του 2012 όταν υπήρχε η μεγάλη αβεβαιότητα με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Φαίνεται ότι κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα του να δραπετεύσουν από τις ευθύνες. Άλλα λέει ο Υπουργός, άλλα λέει το μεσημέρι η εκπρόσωπος, άλλα λένε οι αντιπρόεδροι. Ένα αλαλούμ γενικά, αλλά αυτό το αλαλούμ δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια αβεβαιότητα που είναι σε βάρος της χώρας και έχουμε από την άλλη μεριά την αξιωματική αντιπολίτευση που σηκώνει, λέει, το γάντι των εκλογών και λέει είμαστε έτοιμοι».

Το ίδιο σκηνικό

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι το σκηνικό της θυμίζει κάτι που έζησε η χώρα το 2012 κι επαναλήφθηκε το 2014. «Το 2012 είχαμε τη Ν.Δ. που βιαζόταν να γίνει κυβέρνηση. Οδήγησε σε δυο απανωτές αναμετρήσεις. Κυνηγούσε τότε την αυτοδυναμία. Το 2014 είχαμε τον κ. Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει Πρωθυπουργός και είχαμε τη Ν.Δ. κατά κύριο λόγο και ολίγον από ΠΑΣΟΚ που νιώθαμε πολύ δυνατοί και ισχυροί και τίποτα δεν θα χαλούσε αυτή την πορεία. Και οδηγηθήκαμε σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015; Εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, σε τρεις. Το καλοκαίρι χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το κεκτημένο το ιστορικό για την Ελλάδα. Και βλέποντας το τι συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όλη αυτή την εποχή, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη αξία είχε η σταθεροποίηση της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά κύριο λόγο για θέματα ασφάλειας και εθνικά ζητήματα.
Του είπαμε τότε και του είπα προσωπικά, αξιοποίησε αυτή τη συνεννόηση που δεν την είχε κανένας μέχρι σήμερα η οποία ήταν συνεννόηση πέντε κομμάτων, 220 βουλευτών και όλων των κοινωνικών εταίρων συναίνεση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε: «Η άποψή μας, διατυπωμένη από το 2012, καταντάμε να επαναλαμβανόμαστε διαρκώς, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη. Δεν έχει το δικαίωμα η Ν.Δ. ενώ συμβαίνουν όλα αυτά να λέει εγώ το αποκλείω. Είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά από το 2010 που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην έχουν αλλάξει μυαλό; Δηλαδή το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα είναι στο κράτος για να ελέγχει το κράτος με τους ανθρώπους του; Τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα; Επιτέλους θα φανούμε αντάξιοι. Έχουμε διαφορές και αποστάσεις και από το λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και από τη συντηρητική δεξιά η οποία δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της. Το έχουμε ζήσει αυτό επί χρόνια στην Ελλάδα».

Το ασφαλιστικό

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κ. Γεννηματά κάλεσε την  κυβέρνηση να το αποσύρει. «Η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο που έχει εμφανίσει για το ασφαλιστικό. Αποτελεί αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν πάρα πολύ σύντομα σε τεράστια απώλεια εσόδων για τα ταμεία και τα ασφαλιστικά και την εφορία, που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις ακόμα πιο επώδυνες στο ασφαλιστικό.
Και εξαντλούνται πραγματικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Εξαφανίζονται. Και δεν μας ενδιαφέρει να στηριχθεί κάπου η ελληνική οικονομία για να πάρει μπροστά; Από πού θα ανακάμψει; Δεν θα ανακάμψει από τον πρωτογενή τομέα; Εμείς λέμε αποσύρετε αυτό το σχέδιο που δεν οδηγεί σε λύση για το ασφαλιστικό, είναι απλώς ένα εισπρακτικό νομοσχέδιο, που εξοντώνει τις μοναδικές δυνατότητες που έχει η χώρα να ανακάμψει οικονομικά και ξεκινήστε ένα σοβαρό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για να φτάσετε σε μια λύση η οποία θα έχει προφανώς και επώδυνα μέτρα μέσα, αλλά θα είναι πιο δίκαιη και θα οδηγήσει στην πραγματική λύση του ασφαλιστικού για να πάμε παρακάτω. Αλλά αρνούνται. Δημιουργούν το αδιέξοδο και το είδαμε αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα