«Τελευταία ευκαιρία για Ελλάδα η συμφωνία»

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπου αναφέρθηκε τόσο στο μεταναστευτικό στην ανάπτυξη και οικονομική κρίση όσο και στην Ελλάδα, στέλνοντας της ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας πως «η συμφωνία που επετεύχθη αποτελεί τελευταία ευκαιρία».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Προσπαθούσα να εξηγήσω στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Τσίπρα πως στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες, όχι μόνο η ελληνική. Η Κομισιόν έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση, η οποία ακόμα φυσικά δεν έχει βρεθεί.

Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν σφάλμα και αδυναμία της Κομισιόν. Δεν ήθελα να αφήσω μόνο τους γραφειοκράτες να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Και ο Φρανς Τίμερναμς και ο Πιερ Μοσκοβισί και εγώ προσωπικά κάναμε πολλά για το ελληνικό πρόβλημα. Για εμάς η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή. Αλλιώς θα είχε ήδη συμβεί» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στην Ευρωβουλή στην ομιλία με τίτλο «Η κατάσταση στην Ευρώπη» ανέφερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, όχι μια επιλογή και για αυτό κάναμε ότι έπρεπε και το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο δομικό, αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ο Έλληνες εργάζονται σκληρά και κάνουν ό,τι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους και πρέπει να τους σεβόμαστε. Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αν αυτή τη φορά δεν γίνουν σεβαστοί οι κανόνες, τότε πλέον η αντίδραση της Ευρωζώνης θα είναι πολύ διαφορετική». «Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά για να προοδεύσει η χώρα. Πρέπει να τους σεβόμαστε», προσέθεσε. Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν δεν είχαμε λύση την ευρωπαϊκή κρίση.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία»

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε ότι «τα κράτη- μέλη στα οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, όπως δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτές τις προκλήσεις (με τους πρόσφυγες). Καλώ όλα τα κράτη – μέλη να δεχθούν την μετεγκατάσταση προσφύγων από αυτές τις χώρες». «Δεν υπάρχει θρησκεία, δεν υπάρχουν πιστεύω όταν αυτό αφορά στη σωτηρία προσφύγων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» είπε ακόμα ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

Τόνισε ότι είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την Ευρώπη ζήτημα ιστορικής ευθύνης και πρόσθεσε ότι: «όποιο και αν είναι το πρόγραμμα εργασίας, βασική προτεραιότητα είναι το μεταναστευτικό».

Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη στα οποία καταφθάνουν οι πρόσφυγες, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν και επεσήμανε ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν 120.000 πρόσφυγες. «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να μείνουν μόνες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα