Τα ρέστα του Αντώνη και η τρόικα στον άσο

«Αλλάξαμε σελίδα… Η χώρα μπαίνει σε άλλες ράγες». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της επίπονης και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η πολυπόθητη συμφωνία ολοκληρώθηκε και η δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά νιώθει ικανοποιημένη, κυρίως διότι οι «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος δεν έσπασαν. Παράλληλα, όπως είχαν υποσχεθεί ο δύο ηγέτες, αποφεύχθηκαν νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι για το οποίο διαψεύστηκε πανηγυρικά η αντιπολίτευση, η οποία πόνταρε σε νέα μέτρα για πολιτικά οφέλη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Μεγάλες απώλειες δεν είχαμε», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, που τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση προέβαλε σθεναρή αντίσταση στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Το κυριότερο είναι ότι ο δικομματικός συνασπισμός θα φανεί συνεπής στα όσα έχει υποσχεθεί, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο στους Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση όσο και στους πιστωτές.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι των δανειστών να κάνουν τόσα βήματα πίσω και να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις. Όπως είχε επισημάνει η «Α» εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεδίωκε να ξεπεράσει τους σκοπέλους της διαπραγμάτευσης με πολιτική λύση. Έτσι αποδείχτηκε στην πράξη πως τα συνεχόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού έφεραν αποτελέσματα και δεν έγιναν για… τουρισμό. Και ταυτόχρονα η κυβέρνηση Σαμαρά κέρδισε τα εύσημα από τους Ευρωπαίους παράγοντες με πρώτον και καλύτερο τον Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου η ελληνική επιμονή βοήθησε συνολικά την Ευρώπη, καθώς πήγαν στράφι όλα τα παιχνίδια του ΔΝΤ.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, πλέον η κυβέρνηση με τη συμφωνία με την τρόικα κέρδισε με το σπαθί της ένα «πλεόνασμα πολιτικών ευκαιριών για το επόμενο διάστημα». Αυτό σημαίνει ότι πολύ εύκολα κατά την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να παίξει ανοιχτά το μεγάλο στοίχημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που θα φανεί και από την έξοδο στις αγορές.

Στο Μαξίμου επεδίωκαν πάση θυσία να κλείσει η διαπραγμάτευση, ώστε η απόφαση για εκταμίευση της δόσης να γίνει και για λόγους συμβολικούς στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, παρουσία του απαιτητικού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ήδη προετοιμάζονται επιμελώς η πιθανή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ υψηλού συμβολισμού θα είναι και οι επισκέψεις στη χώρα μας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμφότερες προ ευρωεκλογών.

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες

Στο εσωτερικό μέτωπο, το επόμενο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη συμφωνία-πακέτο με την τρόικα και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα, αυτό θα έλθει στη Βουλή έως το άτυπο Eurogroup της Αθήνας, προκειμένου να πιεστούν τεχνηέντως οι βουλευτές της συμπολίτευσης με το επιχείρημα της εκταμίευσης της δόσης.

Ακολούθως, το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά έχει ήδη έτοιμη την… αντεπίθεση του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει τους επόμενους δύο μήνες να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. δημοσκοπικό κλίμα. Το κοινωνικό μέρισμα θα έχει διανεμηθεί σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό έως και τις 10 Μαΐου, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένες εξορμήσεις του πρωθυπουργού, όπου αποδεικνύεται ότι χωλαίνει το κόμμα του. Στόχος του Μαξίμου, το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η καλύτερη δυνατή επίδοση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τα εσωκομματικά παρατράγουδα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ήλθε η ώρα, που η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς τη σταθεροποίηση και κατόπιν την ανάπτυξη –ύστερα από χρόνια ύφεσης– θα αρχίσει να γίνεται κατά τι αισθητή και στις πλατιές μάζες των Ελλήνων πολιτών, αφαιρώντας ερείσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρονοδιάγραμμα… αντεπίθεσης!

Με όχημα την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει, παράλληλα, αντεπίθεση διαρκείας με ορίζοντα τις διπλές κάλπες του Μαΐου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο κάνει λόγο για ένα ντόμινο εξελίξεων που θα επισφραγίσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα 60 ημερών του πρωθυπουργού:

# Τέλος Μαρτίου εγκρίνεται από τη Βουλή η συμφωνία με την τρόικα.

# 1η Απριλίου εγκρίνεται η εκταμίευση της δόσης (11,8 δισ. ευρώ) από το Eurogroup.

# Στις αρχές Απριλίου ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

# Εντός Απριλίου έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές με στόχο να αντληθούν περίπου 2 δισ. ευρώ.

# Έως τα τέλη Απριλίου καταφθάνει στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ενδεχομένως με δήλωση για το τέλος της ελληνικής κρίσης.

# 23 Απριλίου επισημοποίηση από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος-διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 500 εκατ. ευρώ.

# 5 Μαΐου έναρξη της συζήτησης στο Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Βγαίνουμε από την κρίση…»

Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος, δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, προέβλεψε ότι «μέχρι το 2020 θα έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ορισμένους «που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού και από σήμερα είναι κομπάρσοι».

«Κόντρα σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην εξάλειψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και τις «μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια, θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση», τόνισε.

Σε δεύτερη μοίρα τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας

Αναμφίβολα η συμφωνία με την τρόικα είναι μία σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση. Αίφνης όμως δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ούτε φυσικά και όλα είναι ρόδινα. Βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη προβάλλουν μόνο τα θετικά της συμφωνίας. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα για την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν στερεότυπα ότι «η τρόικα υποχώρησε σε όλες τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μοιράζει το 70% του πλεονάσματος κατά το δοκούν όπως είχε πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά 500 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα συναποφασίστηκαν στην καλύτερη περίπτωση με τον Πόλ Τόμσεν. Τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφερθούν στο τι έγινε τελικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως με το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Ακόμη και στο εργασιακό προβάλλουν σαν επιτυχία ότι, ενώ άνοιξε από την τρόικα και θα υπάρξουν αλλαγές –οι τριετίες καταργούνται σαν μέτρο για όλους τους εργαζομένους και θα δίνονται επιλεκτικά–, το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων παραπέμπεται για το μέλλον.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα