Σύναξη ευρωπαϊστών

Οι αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη για την ΕΡΤ, η ανάλυση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης της χώρας, οι υψηλές παρουσίες όπως του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν το κλου της εκδήλωση ς για την παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ» του εκπρόσωπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα.

«Έβλεπα στην ΕΡΤ το κλάμα που έπεσε όταν στις πρόσφατες Ολλανδικές εκλογές κέρδισε ο  φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αντί του ισλαμόφοβου και αντιευρωπαϊστή Γκρεντ Βίλντερς. Να γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν την “μπαχαλοποίηση” της Ευρώπης κι αυτοί δεν είναι μόνο οι Ακροδεξιοί». Αυτή ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη που έκαναν τόσο τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όσο και την Όλγα Γεροβασίλη και τον Κώστα Ζαχαριάδη να νιώθουν αμήχανα, καθώς η αίθουσα ήταν πλημμυρισμένη από φιλοευρωπαϊστές.

Ο κ. Βούτσης, που ήταν μεταξύ των ομιλητών στο πάνελ, εξέφρασε τις απορίες του για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη και της θεώρησης της χώρας μας ως «μαύρο πρόβατο». Αντίθετα ο προβληματισμός της Άννας Διαμαντοπούλου είχε να κάνει με το φαινόμενο του εθνικολαϊκισμού.

«Είναι κρίμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας ότι τα τελευταία χρόνια με βάση στενές πολιτικές παρωπίδες και πολιτικά σχέδια που αφορούν σε εξυπηρέτηση ιδιαίτερων συμφερόντων, ορισμένοι  μηχανεύονται και να προπαγανδίζουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα και διαδοχικές “πολιτικές παρενθέσεις” για την παρούσα διακυβέρνηση», είπε ο Νίκος Βούτσης. Και ήταν οι «σκεπτικισμοί» του Νίκου Βούτση, ο μόνος που κράτησε πιο επιφυλακτική στάση από τους υπόλοιπους συνομιλητές μιλώντας για «αυξανόμενη τάση  για αποστασιοποίηση και κριτική απόρριψη προς το εγχείρημα της Ε.Ε.» αλλά και για «εγκληματικά λάθη» που τα προαναφερθέντα πολιτικά σχέδια σφράγισαν τις διαδοχικές συμφωνίες, οι οποίοι έκαναν την Ντόρα Μπακογιάννη να πει: «Τώρα ανησυχώ σοβαρά για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση εγκαίρως».

«Είπε πολλά “γιατί’ o Νίκος Βούτσης. Απλά η κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται στο “διότι” επεσήμανε η Άννα Διαμαντοπούλου που έκλεισε την δική της ομιλία σημειώνοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο» και υπογραμμίζοντας μια ανησυχία στα όρια της βαθιάς αγωνίας για το μέλλον: «Είναι χρέος να μείνουμε στην Ευρώπη για τα παιδιά μας», κατέληξε.

Ο Βενιζέλος

Η Ελλάδα «ή θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, δηλαδή στο ευρώ, ή θα βρεθεί στην απόλυτη περιθωριοποίηση», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «για τη χώρα μας είναι υπαρξιακό ζήτημα η παραμονή της στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η παραμονή της στο ευρώ».

Παράλληλα, είπε πως «η Ελλάδα δεν έχει επιλογές» και πρόσθεσε: «Ή θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, δηλαδή στο ευρώ, ή θα βρεθεί στην απόλυτη περιθωριοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «χρειαζόμαστε μια επαναθεμελίωση της σχέσης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εθνικού κράτους προς αμοιβαίο όφελος, που συνίσταται στην αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων και των νέων προκλήσεων προς αμοιβαίο όφελος». Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη να «ανακοπεί ο ευρωσκεπτικισμός και πολύ περισσότερο, ο αντιευρωπαϊσμός, που είναι όψεις του εθνικολαϊκισμού».

«Αν αυτό επιτευχθεί», πρόσθεσε, «τότε προστατεύονται και διασώζονται και τα εθνικά πολιτικά συστήματα και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο αγώνας για την Ευρώπη είναι αγώνας για τη δημοκρατία, είναι αγώνας κατά των νέων μορφών εθνικολαϊκισμού».
Ο Θεοδωράκης

«Δεν καταλήξαμε στην Ευρώπη αφού περιπλανηθήκαμε στη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, το Ιράκ ή την Κίνα αλλά αποτελεί την πρώτη επιλογή μας» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο επικεφαλής του Ποταμίου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που σχεδιάζεται λέγοντας ότι «αν υπάρξει προετοιμασία, ρεαλισμός και συνεννόηση μπορούμε να βρισκόμαστε στην καρδιά της Ευρώπης» καθώς όπως ανέφερε «η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στην άμυνα, στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και φυσικά στον τομέα της ενέργειας». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, καταχειροκροτούμενος, τόνισε: «Η Ευρώπη είναι το στοίχημα επιβίωσης των επόμενων γενεών στην χώρα μας».

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, και εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσίοδρας στην ομιλία του τόνισε ότι η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες και ότι δεν γίνεται να αλλάξουμε το παρελθόν και τις γενεσιουργές αιτίες. «Μην κάνουμε το λάθος όμως να τις αγνοούμε. Το παρελθόν μας δίνει πολλά μαθήματα. Ας δούμε το πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ας το διαβάσουμε σωστά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε νέες τραγωδίες όπως αυτές που έζησε η Ευρώπη τους προηγούμενους αιώνες. Τα μαθήματα είναι πολύ ακριβά για να τα ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την εκδήλωση ομιλία απηύθυναν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ενώ απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υψηλές παρουσίες

Σε ό,τι αφορά την άιθουσα μπορεί να χαρακτηριστεί οικουμενική, καθώς υπήρχαν εκπρόσωποι από πολλά κόμματα, ενώ μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκεί ήταν  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Δήμας, Πέτρος Μολυβιάτης, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Μιλένα Αποστολάκη, Απόστολος Ταμβακάκης και όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, η Ξένια Κουναλάκη, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και δεκάδες άλλοι επώνυμοι και μη οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του μουσείου «Μπενάκη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα