Συνταγή για ερωτευμένους: Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα από γλυκό κρασί, σταφίδες και μπαχαρικά

Ημέρα των ερωτευμένων σήμερα και η «Άποψη» παρουσιάζει μία εκπληκτική συνταγή για… Βαλεντίνους και Βαλεντίνες από τον βραβευμένο σεφ του ξενοδοχείου London και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, Κώστα Κωβαίο.

Μια συνταγή πολύ αγαπημένη, με ζεστά αρώματα από την παρουσία των μπαχαρικών, ιδανική για το κυρίως πιάτο της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Η ήπια και μη λιπαρή γεύση του χοιρινού φιλέτου αναδεικνύεται ιδιαίτερα από την παρουσία του γλυκού κρασιού και της σταφίδας, ενώ το ρόδι δίνει την οξύτητα και το παιχνιδιάρικο χρώμα που απαιτεί η ημέρα.

Απολαύστε τη συνταγή του βραβευμένου σεφ, Κώστα Κωβαίου

Υλικά:
• 2 φιλέτα χοιρινά κομμένα σε φιλετάκια
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 50 γρ. σταφίδες ξανθιές
• 30 ml. κρασί Samos
• 150 ml. σάλτσα κρέατος (ντεμιγκλάς)
• 100 ml ζωμό κότας ή λαχανικών
• 1 ξύλο κανέλας
• 5-6 κόκκους μπαχάρι
• 2 σπόρους κάρδαμο
• λίγο φρέσκο θυμάρι
• αλάτι και πιπέρι
• λίγο ελαιόλαδο
• λίγο ρόδι και κρέμα βαλσάμικο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
• Ξεκινάμε πρώτα με την σάλτσα, ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τα μπαχαρικά και το θυμάρι για 4-5’ σε μέτρια φωτιά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Προσθέτουμε το ζωμό και την σάλτσα κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10-15’ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Όταν είναι έτοιμη, την περνάμε από σίτα, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες και την κρατάμε ζεστή.
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα φιλετάκια από κάθε πλευρά για 2’ προσέχοντας να μην στεγνώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.
• Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τη σάλτσα και δίνουμε μια βράση στο φαγητό να ενσωματωθεί η γεύση.
• Τελειώνουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι και πιπέρι.
• Σερβίρουμε με πατάτες κομμένες σε φέτες, περασμένες από φριτέζα, ή πουρέ πχ πατάτας ή σελινόριζας. Γαρνίρουμε με λίγους σπόρους ρόδι και κρέμα βαλσάμικο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα