Στροφή στο Κέντρο χωρίς ακροδεξιά βαρίδια

Μια νέα Νέα Δημοκρατία, με στροφή προς το κέντρο και χωρίς ακροδεξιά βαρίδια φαίνεται πως οραματίζονται κάποιοι στο κόμμα της Συγγρού. Αν και δεν ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, μιας και πρόκειται για τις πολιτικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή στο πρόσφατο παρελθόν, οι προθέσεις τους δείχνουν πως στην δεξιά παράταξη ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

 

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

 

Τα δεδομένα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα: το Κέντρο είναι αυτό που εκλέγει κυβερνήσεις. Ενα κέντρο που μέχρι σχετικά πρόσφατα διαφέντευε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το ΠΑΣΟΚ μέχρι που ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε ανοίγματα με μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις τις εκλογές.

Ολα δείχνουν πως η Χαριλάου Τρικούπη, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει χάσει τα ερείσματα που έχει στον χώρο αυτό ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φλερτάρει έντονα αλλά τρομάζει εκείνους που κινούνται πολιτικά στο κέντρο.

Την ίδια ώρα όμως η λεγόμενη λαϊκή δεξιά αλλά και στελέχη της Ν.Δ. θα μπορούσαν ευκολότερα να πλησιάσουν αν όχι κερδίσουν την μεγάλη αυτή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Οδεύοντας προς την τρίτη ψηφοφορία και το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών να αποκτά υπόσταση, στη Συγγρού αναζητούν τους τρόπους που θα διασώσουν το κόμμα την επόμενη μέρα και θα αποφύγουν την ζημιά που έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις επιλογές που έχουν κάνει.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν τεθεί ζήτημα ηγεσίας – κάτι που ήδη συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος- η αλλαγή πλεύσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τους ενδιαφερόμενους να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης. Με πρώτον και κύριο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος σήμερα παρακολουθεί τις εξελίξεις εξ αποστάσεως λόγω της νέας του θέσης στην Ε.Ε. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Χάρης Παυλίδης ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του ήδη από τότε που ο νυν επίτροπος είχε συστήσει το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, δημόσια και ενυπόγραφα «έδειξε» το Κέντρο ως την μεγάλη ευκαιρία για τη Ν.Δ.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο ενδεχόμενο των εκλογών «με το οποίο κανένα από τα δύο κόμματα δεν ασχολείται σοβαρά» σημειώνει: «Διαφορετικά θα έβλεπαν το οφθαλμοφανές κενό στον ενδιάμεσο κοινωνικό χώρο που την τελευταία πενταετία διευρύνθηκε και απέκτησε πολιτικά χαρακτηριστικά. Κι ενώ θα ανέμενε κανείς τα εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 να απελευθερώσει τα κόμματα εξουσίας από τα δεσμά του παρελθόντος τους, τα βλέπουμε να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις ακολουθώντας μεθόδους και πρακτικές που παραπέμπουν σε εποχές που οι πολίτες- είτε γιατί δεν έζησαν είτε πάλι γιατί έζησαν και δεν θέλουν να τις θυμούνται- έχουν αφήσει πίσω τους. Ο δικομματισμός που έγραψε ιστορία, περνάει στην ιστορία. Έτσι απλά.

Κι αν για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν τα περιθώρια προσαρμογής στη νέα πολιτική πραγματικότητα, για το ΠΑΣΟΚ οι αποστάσεις που το χωρίζουν από τις κοινωνικές δυνάμεις του Κέντρου- οι οποίες ολοένα και αυξάνονται- ενισχύει τις προσπάθειες διείσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, καθιστώντας μάταιη την όποια προσπάθεια προσαρμογής στο νέο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο η “κεντρώα κληρονομιά” που αφήνει το ΠΑΣΟΚ ­–ο πατριωτισμός, η κοινωνική ευαισθησία και η προσήλωση στα αστικά ιδεώδη– υπό την έννοια ότι βρίσκεται πλησιέστερα στον κοινωνικό φιλελευθερισμό παρά στον αριστερό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διεκδικήσιμη από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντα, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσει να… αλληθωρίζει δεξιά και με αποφασιστικότητα θα στραφεί στον κεντρώο χώρο μέσα από τον οποίον εκφράζονται οι μικρομεσαίοι και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα».

Όπως τονίζει «η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη κεντρώα παράταξη με κοινωνικές ευαισθησίες προκειμένου να ξαναβρεί τις ισορροπίες της, την αίσθηση του μέτρου και ένα πλαίσιο συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης».

 

 

Η θέση της Ντόρας

 

Με την παραπάνω λογική φαίνεται να συντάσσεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε σημειώσει πως «η Νέα Δημοκρατία που κρατά τον βασικό της κορμό, έχει τη δυνατότητα με ορισμένες πολιτικές κινήσεις να απευθυνθεί ξανά στο όλον σε αυτό που η παράταξη ήταν κάποτε. Στο όλον της Κεντροδεξιάς. Τώρα που βγαίνουμε από αυτή την ιστορία θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τη διεύρυνση του κόμματος στα επίπεδα της παρατάξεως, προς το κέντρο, διότι το κέντρο σήμερα είναι “άστεγο”».

Και ο γραμματέας του κόμματος σε συνέντευξη του είχε τονίσει την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία «ως πολιτικός οργανισμός να πρωτοστατήσει στην επανάκτηση του κύρους της πολιτικής και κυρίως να εκφράζει την κοινή λογική… Αυτή λοιπόν η κατεύθυνηση, αφορά όλους τους πολίτες που τοποθετούνται από Κέντρο μέχρι την παραδοσιακή Δεξιά».

Μιας τέτοιας επιλογής φαίνεται να συμφωνούν και οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και άλλα στελέχη που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους αλλά αναμένεται να το κάνουν την επόμενη μέρα των εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα