Στο επίκεντρο η «χαμένη ψήφος»

Το επιχείρημα της χαμένης ψήφου, που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα δύο μεγάλα κόμματα, ανέσυραν από το συρτάρι στη Σεβαστουπόλεως και προσπαθούν και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα που είναι η 3η θέση και η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότερα στελέχη του Ποταμιού επισημαίνουν ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις η πρώτη θέση έχει κριθεί και ότι λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών. Γι’ αυτό και τονίζουν πως η ψήφος στο δεύτερο κόμμα είναι χαμένη, καθώς ό,τι και να γίνει με βάση και το μπόνους των 50 εδρών η Ν.Δ. θα έχει στη νέα Βουλή λίγο πάνω από 70 έδρες.

Οπότε, όπως λένε, μεγαλύτερη σημασία έχει η ψήφος των αναποφάσιστων να στραφεί προς το Ποτάμι, η οποία είναι η δύναμη ευθύνης και αυτή που υποστηρίζει τις συνεργασίες. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα με βάση και το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπήρχε εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν καμία διάθεση για συνεννόηση. Έτσι, η ψήφος στο Ποτάμι σημαίνει πως θα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική δύναμη, η οποία «θα επιβάλει» τις συνεργασίες προς όφελος της χώρας.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ποτάμι θα είναι τρίτη δύναμη», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, ενώ μίλησε και για τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ξέρω ποιος έχει συμβουλέψει τον κ. Τσίπρα να ζητάει αυτοδυναμία. Με ποσοστό 33% πρόκειται για τεχνική αυτοδυναμία στη Βουλή, στον λαό είναι μόλις το 1/3 των ψηφοφόρων», δήλωσε. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συνεργαστούμε με αντιευρωπαϊστές», αφήνοντας πάντως ένα παράθυρο: «Υπάρχουν σημεία επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά μόνο με λιτότητα. Θέλω να γίνει ξεκάθαρο προς τον ελληνικό λαό ότι δεν είμαστε έτοιμοι για μονομερείς ενέργειες και ότι το μέλλον μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας, όχι με βαριοπούλες, αλλά με σύνεση και μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», συμπλήρωσε.
Επίσης, υποστήριξε ότι το Ποτάμι δεν θα είναι σε μία κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές, ούτε σε κυβέρνηση «σούπας», επισημαίνοντας ότι «από τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρχει μια τίμια πρόταση προς τον ελληνικό λαό και να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα βαθιά για αλλαγές και διαπραγμάτευση. Είμαστε υποχρεωμένοι», είπε, «να πάμε σε δεύτερο πλάνο και να συζητήσουμε υπεύθυνα την πορεία της χώρας». Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε ευχολόγιο το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και αναφέρθηκε στα αντιφατικά, όπως είπε, μηνύματα που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτίστως ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε επίσης ότι οι κύριοι Δραγασάκης και Σταθάκης είναι ενέσεις λογικής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά καιρούς είπαν σοβαρά πράγματα που δεν είναι μακριά από τις θέσεις του Ποταμιού. Εμείς, σημείωσε, έχουμε γίνει πολύ μεγάλο ρεύμα, δεν αποκλείουμε τις διαφορετικές απόψεις, αποσαφηνίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Επεσήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, επίσης κατόπιν αιτήματος μιας μικρής παράτασης, και τόνισε ότι στις 26 του μηνός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να καλέσει τα κόμματα και να συζητήσει σοβαρά το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν θα εμπεριέχει μονομερείς ενέργειες και θα έχει γνώμονα το κοινό καλό και τη σωτηρία της χώρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συζητήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς θα χρειαστούν μεγάλες αποφάσεις και όχι καθ’ υπόδειξη των ξένων.

To μήνυμα του «αρχηγού»
Στο μεταξύ τα στελέχη, οι εθελοντές και οι φίλοι του Ποταμιού έλαβαν με e-mail ένα μήνυμα από τον Στ. Θεοδωράκη. Το μήνυμα αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι ώρες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της κάλπης είναι καθοριστικές για το τελικό ποσοστό του Ποταμιού. Είμαστε τρίτοι  – είμαστε καθαρά μπροστά αλλά μπορούμε να κερδίσουμε ακόμη ένα 2 με 3%.
»Οι αναποφάσιστοι αποφασίζουν τις επόμενες ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 2% με 3% μας “περιμένει” εκεί έξω και πρέπει να μας δει μπροστά του, με τα φυλλάδιά μας, το χαμόγελό μας, τις αφίσες μας, τις απόψεις μας. Επίσης κάποιοι θα αποφασίσουν την Κυριακή βλέποντας την ατμόσφαιρα στους δρόμους και τα εκλογικά τμήματα. Αν είμαστε μέσα, έξω και γύρω από τα εκλογικά τμήματα, θα κερδίσουμε.
»Την Κυριακή από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ήλιου πρέπει να είμαστε όλοι στους δρόμους, με αέρα νίκης αλλά και με σεμνότητα. Θυμίστε στους νέους ότι είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε γιατί δεν επιτρέπουν στους 18άρηδες να ψηφίσουν και στις γυναίκες θυμίστε τους… Πρωταγωνιστές.
»Έχουμε καταφέρει πολλά μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε ΟΛΑ. Και το βράδυ της Κυριακής θα γελάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με το στραπάτσο των κομματικών στρατών».

Οι κόκκινες γραμμές

Φυσικά, το Ποτάμι επαναλαμβάνει διαρκώς ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, παράλληλα όμως επισημαίνουν από τη Σεβαστουπόλεως ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την οποιαδήποτε συνεργασία. Αυτές σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι:
# Το πρώτο είναι ότι αυτή η χώρα είναι Ευρώπη και το νόμισμα των Ελλήνων είναι το ευρώ κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
# Το δεύτερο είναι ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό κράτος καινούργιο, χρειάζεται κοινωνικές παροχές ο Έλληνας. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την προσχολική εκπαίδευση κ.ά.
# Το τρίτο είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα.
# Ο τέταρτος όρος για το Ποτάμι είναι μία λέξη: Δικαιοσύνη. Λέμε φορολογική δικαιοσύνη, λέμε δικαιοσύνη σε σχέση με όλους αυτούς που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, ότι θα πρέπει να υπάρξει πια δικαιοσύνη και ισονομία στη χώρα. Καμία ασυλία στους πολιτικούς, καμία ασυλία στους βουλευτές. Να δικάζονται από δικαστήρια, όπως δικάζονται όλοι οι Έλληνες.
# Να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος, δεν μπορεί το πρώτο κόμμα να παίρνει 50 έδρες δώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα