Πρώτος πονοκέφαλος για τον Κυριάκο

Έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει εντός της ασφυκτικής προθεσμίας την ολοκλήρωση των hot spots, την ώρα που από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα που φτάνουν στη Συγγρού παραπέμπουν ουσιαστικά σε μία… τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και τη συνθήκη Σένκγεν, επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, επαναβεβαίωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί με γνώμονα μία εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα.

Επίσης ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

Επιπρόσθετα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της. «Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε.

Συναντήσεις

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί συνάντηση και ενημέρωση και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο τη Δευτέρα συνάντησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον Επίτροπο να κατέβουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες καθώς το πρόβλημα αποτελεί ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και ακραίες φωνές για αποπομπή από τη Σένγκεν δεν οφελούν. Παράλληλα, στην ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζεται μπαράζ διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής των κομμάτων που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για «κατέβασμα» των τόνων που φέρνουν σε δύσκολη θέση την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας παράλληλα συντονισμένες δράσεις για αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος του προσφυγικού και μεγαλύτερες πιέσεις στην Τουρκία για εφαρμογή των δεσμεύσεών της που απορρέουν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Δοκιμασία

Η, χαμηλών τόνων, κριτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση για το θέμα, προτάσσοντας την ανάγκη σύμπηξης όλων των δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των ροών αλλά και αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν μοιάζει να προκαλεί αντιδράσεις, επί του παρόντος υπόγειες. Αριθμός βουλευτών του κόμματος μοιάζουν να υιοθετούν μάλλον τη ρητορική που ανέπτυξε για το θέμα ο Αντώνης Σαμαράς, όταν και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «τεράστια ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας και οι ανεκδιήγητοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του».

Ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξουν και πόσοι βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. καταγράφεται η πρώτη διαφοροποίηση σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι θιασώτες της δομικής αντιπολίτευσης ζητούν υψηλούς και καταγγελτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και πιο σκληρή στάση έναντι του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς πλέον – όλοι αναγνωρίζουν – ότι η αναλογία μεταναστών – προσφύγων από τη Συρία έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, με τους παράτυπους μετανάστες να αποτελούν την πλειοψηφία όσων φτάνουν στα ελληνικά παράλια. Αυτά τα στελέχη, προφανώς, δεν ικανοποιούνται από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι, παρά τις αβελτηρίες της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο και την κύρια ευθύνη.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πάντως πως δεν πρόκειται, επί του παρόντος, για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς. Πλην, όμως, αναγνωρίζουν ότι δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν τα νερά μεταξύ του φιλελευθερισμού που πρεσβεύει ο νέος Πρόεδρος και της πιο δεξιάς ατζέντας που οι ίδιοι υπηρετούν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα