Προσκλητήριο συσπείρωσης κόντρα στην… αποσυσπείρωση

 

Το πρωί του Σαββάτου (στις 9.30) ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να φιλοξενήσουν τις εργασίες της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η μόνη εικόνα που υπήρχε για το κλίμα της συνέλευσής ήταν αυτό που απέπνεε το από ημερών κάλεσμα της ΕΔΕ προς τους δικαστές. Δηλαδή ένα κάλεσμα συσπείρωσης κόντρα στην «αντι-Ένωση», όπως αποκαλεί η ΕΔΕ τη νεοσύστατη Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Το γεγονός ότι η ΕΔΕ βρίσκεται σε «πολεμική ετοιμότητα» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις του παρασκηνίου. Θα το καταλάβαιναν και πλέον ανενημέρωτοι με τα δικαστικά, μιας και η τελευταία ανακοίνωση της ΕΔΕ δεν αφήνει πολλά στη… φαντασία. Για παράδειγμα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μιλά ξεκάθαρα για την κρισιμότερη γενική συνέλευση των τελευταίων ετών, η οποία λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία όπου «διακυβεύεται όχι μόνο η ενότητα του Δικαστικού Σώματος, που επιχειρείται να διαρραγεί με τη σύσταση της νέας Αντι-Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τη δημιουργία Δικαστών δύο ταχυτήτων, αλλά και το νόημα και το περιεχόμενο αδιαμφισβήτητων μέχρι σήμερα συνταγματικών διατάξεων, με συνέπεια να κινδυνεύει το κύρος και η αξιοπρέπεια του Δικαστικού Σώματος, τόσο απέναντι στο νομικό κόσμο της χώρας, όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των μελών της η ΕΔΕ υπογραμμίζει εμφατικά ότι η παρουσία των δικαστών και των εισαγγελέων στην τακτική Γ.Σ. «καθίσταται επιπρόσθετα αναγκαία και επιβεβλημένη στις ιστορικές αυτές στιγμές που διανύουμε ως μοναδική απάντηση στην επιχειρούμενη ακύρωση του διακριτού ρόλου μεταξύ των δικαστικών ενώσεων και της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Σημειώνεται ότι στη σημερινή γενική συνέλευση αναμενόταν να τεθούν προς συζήτηση, μεταξύ των άλλων, τα συνταγματικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής Γ.Σ. της ΕΔΕ θα απηύθηναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικοί αρχηγοί. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αναφορές του οποίου αναμένονταν με ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι ο «γαλάζιος» πρόεδρος έχει κατά καιρούς αφήσει αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του τρόπου που αντιμετωπίζει τη Θέμιδα, άλλοτε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους» ή ότι «η Ν.Δ. δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με την Δικαιοσύνη».

Η μελέτη για το ασφαλιστικό των δικαστικών
Κοινοποιήθηκε προ ημερών στα μέλη της ΕΔΕ η μελέτη για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς των δικαστών και εισαγγελέων, που όλες οι δικαστικές ενώσεις είχαν αναθέσει το προηγούμενο καλοκαίρι στον ειδικό επιστήμονα- δικηγόρο Δημήτριο Μπούρλο.
Μεταξύ άλλων στη μελέτη αποτυπώνονται τα εξής:
1) Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31/12/1992) η ασφάλιση πλέον στο Ταμείο Νομικών είναι προαιρετική και επομένως εάν κάποιος δεν υποβάλει σχετική αίτηση στο Ταμείο, η ασφάλισή του διακόπτεται αυτόματα στις 31-12-2016,
2) Εφόσον κάποιος δικαστής επιθυμεί να συνεχίσει την ασφάλισή του στο Ταμείο Νομικών ώστε να συμπληρώσει τα 20 έτη ασφάλισης που απαιτούνται για να λάβει πλήρη δεύτερη σύνταξη γήρατος ή τα 16 έτη ασφάλισης για να λάβει δεύτερη σύνταξη γήρατος μειωμένη κατά 50%, τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Ταμείο και στο μέλλον να τη διακόψει όταν θα έχει συμπληρώσει τα αναγκαία χρόνια ασφάλισης. Γίνεται υπόμνηση ωστόσο των υψηλών ασφαλιστικών κρατήσεων στο Ταμείο Νομικών από 1/1/2017 και εναπόκειται στον κάθε συνάδελφο να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη της ασφάλισής του.
3) Κάθε χρόνος υποχρεωτικής ή προαιρετικής ασφάλισης που διανύθηκε σε φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ (άρα και ο χρόνος δικηγορίας) λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του παραπάνω συνολικού χρόνου συνταξιοδότησης (διαδοχική ασφάλιση).
4) Εκκρεμεί εγκύκλιος για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης.
5) Η θέσπιση του ανώτατου ορίου συντάξεως είναι €2.000 για μία σύνταξη και €3.000 για δύο συντάξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα