«Πονοκέφαλος» οι παραφωνίες των υπουργών

Στο περιθώριο της κρίσιμης συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογο του ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να σχοληθεί με τα πολλά φάλτσα των νέων του υπουργών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι. Και όλα αυτά την ώρα που ο Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος αφίχθη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη έως και τις 21 Ιουνίου, φέρνει στις βαλίτσες του περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ για νέα επενδύσεις.

Κι όμως την παραμονή της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών ο Αντώνης Σαμαράς ασχολήθηκε με τις «παραφωνίες» υπουργών, οι οποίοι από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να προβάλλουν το «φιλολαϊκό» τους προφίλ, φτάνοντας στο σημείο να ακυρώσουν πολιτικές των προκατόχων τους, λες και ανήκαν σε… άλλη κυβέρνηση.

Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, προβληματίζει και- συχνά- εκνευρίζει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει υπουργούς να διαγωνίζονται σε… αντιμνημονιακές δήθεν δηλώσεις αδιαφορώντας για το κόστος που ενδεχομένως θα έχουν είτε έναντι των δανειστών, είτε έναντι των πολιτών οι οποίοι ενδέχεται να αναμένουν αλλαγές οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γιατί απλά είναι εκτός στόχων και προγραμματισμού!

Εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι υπουργοί που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Μάκης Βορίδης (για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους φαρμακοποιών), Γεράσιμος Γιακουμάτος (για τις λαϊκές και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές), Αργύρης Ντινόπουλος (για τις απολύσεις στους ΟΤΑ) και Πάρις Κουκουλόπουλος (για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου. Το γεγονός δημιουργεί το ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ελέγξει στενούς του συνεργάτες ή αν (απλώς) έχει αποφασίσει να ανέχεται ή και να ενθαρρύνει τις διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει διακριτός ο λόγος του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι διαφοροποιήσεις πρέπει να τερματιστούν πάραυτα γιατί η αξιοπιστία της κυβέρνησης κινδυνεύει από τις άστοχες δηλώσεις και τις διαφωνίες των υπουργών. Και συγκεκριμένα, υπάρχει η περίπτωση να κινδυνεύσει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων.

Με τον Κινέζο

Στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τοποθετώντας επενδυτικά κεφάλαια σε εταιρείες του Δημοσίου και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο επενδύσεων στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι πως ήδη η China Development Bank είναι έτοιμη να δώσει τα χέρια με Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι θα ναυπηγήσουν πλοία στην Κίνα για συμφωνίες χρηματοδότησης.

Η ναυτιλία, το λιμάνι του Πειραιά, το Ελευθέριος Βενιζέλος, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, αλλά και το Ελληνικό είναι οι πέντε κινεζικοί στόχοι επενδύσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες για συνεργασία στη ναυτιλία.

Η πρώτη συμφωνία αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας με την κινεζική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική στήριξη στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Το Πεκίνο έχει ήδη ανοίξει μέσω των βασικών της τραπεζών μια πιστωτική γραμμή 5 δισ. δολαρίων προς Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι κατασκευάζουν μεγάλο αριθμό πλοίων τους σε ναυπηγεία της Κίνας.

Επίσης, θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για τη θαλάσσια συνεργασία, με το κείμενο του μνημονίου να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην από κοινού αξιοποίηση θαλάσσιων πόρων, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία συνεργασίας με τον κινεζικό νηογνώμονα για παροχή υπηρεσιών σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του ΟΛΠ έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση, με τους Κινέζους να αποτελούν έναν από τους πέντε συνολικά ισχυρούς μνηστήρες για τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2014 και επιθυμία των Κινέζων είναι να κλείσει και το κεφάλαιο του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης.

Μ.Κ.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα