Πολυθέαμα μνήμης διεθνούς εμβέλειας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης υποδέχθηκε 40 Αμερικανούς ακαδημαϊκούς δασκάλους, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία Ποίησης στην ελληνική γλώσσα.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Πριν από λίγες ημέρες, ένα διεθνούς εμβέλειας πολυθέαμα πραγματοποιήθηκε στην Παιανία με σαράντα προσωπικότητες των Αμερικανικών πανεπιστημιακών κέντρων της Πενσυλβάνια, μέλη της οργάνωσης «Τάξεις χωρίς σύνορα».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης υποδέχθηκε τους ξένους επιφανείς επιστήμονες με ένα πολύπτυχο πρόγραμμα πολιτιστικής έκφρασης, αφιερωμένο στην 70ή επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων.

Το πρόγραμμα άνοιξε με τους χαιρετισμούς και τα μηνύματα του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου, του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Ηλιόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, της πανεπιστημιακού-διευθύντριας του αμερικανικού εκπαιδευτικού οργανισμού «Classrooms Without Borders» Dr. Zipora Gur, του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L. Paris – under the auspices of UNESCO) Κώστα Βαλέτα, του διευθυντή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Ηλία Φρεζή, του πρώην δημάρχου Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη, του διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μπουλμέτη και του Δημοτικού Συμβούλου Παιανίας Αλέξανδρου Καποδίστρια.

Ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας, Κώστας Μπουλμέτης, απονέμει ποιητικό βραβείο στη μαθήτρια Λυκείου Άντζελα Σαλίου
Ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας, Κώστας Μπουλμέτης, απονέμει ποιητικό βραβείο στη μαθήτρια Λυκείου Άντζελα Σαλίου

Στη συνέχεια το μουσικό σύνολο βιολιών, αποτελούμενο από τα μέλη της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών Ιωάννη, Γεωργία και Νίκο Παϊβανά και τον πιανίστα του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου «Gina Bachauer» Βασίλη Ναθαναήλ, ερμήνευσε αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας των 7 Όσκαρ «Schindler’s List».

Ακολούθησε η εκφώνηση και απονομή των διακρίσεων του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης στην ελληνική γλώσσα, με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων». Το Πρώτο Βραβείο έλαβε η Χριστιάννα Λούπα για το έργο της «Ζερμαίν», το Δεύτερο η Ιωάννα Μπουρνιά (Γερμανία) για το έργο της «Κομμένες ζωές», το Τρίτο η Αγγελική Σιδηρά για το έργο της «Το δικό της άστρο», το Πρώτο Μαθητικό Βραβείο ο Απόστολος Ρούσσης (Λυκείου Κωστέα Γείτονα) για το έργο του «Μολών λαβέ», το Δεύτερο Μαθητικό η Γιώτα Σκλαβούνου (Λυκείου Αμαρουσίου) για το έργο της «Δεν προλαβαίνουμε» και το Τρίτο Μαθητικό η Άντζελα Σαλίου (Λυκείου Ταύρου) για το έργο της «Ρόζα (στη μνήμη της Roza Monka)». Επίσης απονεμήθηκαν Έπαινοι στους Στέλλα Αλεξοπούλου (Φάληρο), Αικατερίνη Αντωνίου (Λαμία), Μαρία Αράπκουλε (Γιάννουλη-Λάρισα), Ευαγγελία Εξακουστίδου (Αθήνα), Λεβή Μπενουζίλιο (Θεσσαλονίκη), Γεωργία Μακρογιώργου (Θεσσαλονίκη), Άννα Μετσάνη (Λάρισα), Στέλλα Μητσώνη (Θεσσαλονίκη), Μίνα Μπουλέκου (Καπανδρίτι), Παναγιώτα Παρασκευοπούλου (Βούλα), Αγγελική Παριάρου (Εύδηλος-Ικαρία) και Μαίρη (Μαριάνθη) Υπερείδου-Χατζή (Μόντρεαλ-Καναδάς).

Η Μαίρη Υπερίδου-Χατζή, που ήρθε από το Μόντρεαλ και συγκίνησε με τη θεατρική απαγγελία της
Η Μαίρη Υπερίδου-Χατζή, που ήρθε από το Μόντρεαλ και συγκίνησε με τη θεατρική απαγγελία της

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με την απονομή τιμητικών Διπλωμάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης στην επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Ελληνοαμερικανίδα πανεπιστημιακό Yolanda Avram Willis, στον καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Pittsburgh και διευθυντή της Σχολής Βυζαντ. Μουσικής της Πατριαρχικής Μητρόπολης Πιττσβούργκου Νίκο Γιαννουκάκη και στη Zipora (Tsipy) Gur.

Στο εκθεσιακό μέρος της εσπερίδας, παρουσιάσθηκε αυθεντικό έντυπο, έγγραφο και φωτογραφικό υλικό αρχείου – αφιέρωμα στον συγγραφέα της «Ιστορίας ενός αιχμαλώτου» Στρατή Δούκα (1895-1983) και στον Ελληνοεβραίο ζωγράφο Ιούλιο Καΐμη (1897-1982).

Η εσπερίδα έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου της Αμαλίας «The Elegy of Martyrdom» (Λάδι σε καμβά, 2,30 Χ 1,00 μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τη γνωστή καλλιτέχνιδα για «μια σπονδή τέχνης στο Ολοκαύτωμα της μνήμης». Τα αποκαλυπτήρια συνόδευσε ο κριτικός λόγος του διαπρεπή Αμερικανού αισθητικού της τέχνης και καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Drexel, Robert Zaller, που παρουσίασε την πορεία της ζωγράφου από τα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας και του Παρισιού μέχρι τις διεθνείς διοργανώσεις «Foire» of Padova, Art- Expo of  New York, Hermes’93 of New Jersey, «Greek Days» of Calcutta».

Ευάγγελος Ανδρέου: «Το Euarce κοντά στους επιζήσαντες του Άουσβιτς»

Ο πρόεδρος του EUARCE Ευάγγελος Ανδρέου, ο διευθυντής του Κ.Ι.Σ. Ηλίας Φρεζής, η διευθύντρια του «Classrooms Without Borders» Dr. Zipora Gur
Ο πρόεδρος του EUARCE Ευάγγελος Ανδρέου, ο διευθυντής του Κ.Ι.Σ. Ηλίας Φρεζής, η διευθύντρια του «Classrooms Without Borders» Dr. Zipora Gur

Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, κ. Ευάγγελος Ανδρέου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σε πείσμα των καθημερινών θλιβερών γεγονότων, που “φυτρώνουν” μέσα στην κρίση της χώρας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης συνεχίζει την αποστολή του, που ξεκίνησε εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια, να εργάζεται και να δρα αξιοποιώντας κάθε σοβαρό και αξιόλογο μορφωτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και εν γένει πολιτιστικό στοιχείο, αποτεινόμενο στην πολυσήμαντη και πολυκύμαντη ιστορική μας πορεία. Συνεχίζει να δρα με πρόσθετο στόχο και γνώμονα τη διαρκή επιθυμία προβολής των πνευματικών αγαθών και πολιτιστικών αξιών της χώρας σε όλο τον κόσμο. Η δράση αυτή έχει από χρόνου μακρού αποσπάσει την έγκυρη αναγνώριση μέσα και έξω από την Ελλάδα, πράγμα που σταθερά επιβεβαιώνει τις καταστατικές μας δεσμεύσεις και αυξάνει τις ηθικές μας υποχρεώσεις.

»Εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση των όσων επέζησαν Ισραηλιτών συμπατριωτών μας στο Άουσβιτς.

»Το μαρτύριο του Ολοκαυτώματος, που σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία, πυροδοτεί τη συγκίνηση και προτρέπει κάθε ευαίσθητο άνθρωπο σε μια υπόκλιση τιμής μπροστά στα νοερά αγάλματα των αθώων θυμάτων της ναζιστικής κτηνωδίας. Ένα τέτοιο χρέος βαρύνει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της πνευματικής δημιουργίας, οι οποίοι πάντοτε υπήρξαν οι πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην υπηρεσία του ανθρωπιστικού κινήματος και των εν γένει ουμανιστικών ιδεών.

»Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης τιμά την επέτειο και υποδέχεται στην Παιανία –έναν από τους σημαντικότερους δήμους της αρχαίας Αθήνας– τους Αμερικανούς εκπαιδευτικούς της οργάνωσης “Τάξεις χωρίς σύνορα”, σε μιαν εσπερίδα λόγου και τέχνης, αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων».

Αγγελική Τσεβά: «Το έργο της Αμαλίας τεράστιο και συγκινεί»

Η Αμαλία μπροστά στο ζωγραφικό έργο της μαζί με τη Ράνια Βισβάρδη, τη Zipora Gur και τον Ηλία Φρεζή
Η Αμαλία μπροστά στο ζωγραφικό έργο της μαζί με τη Ράνια Βισβάρδη, τη Zipora Gur και τον Ηλία Φρεζή

Η γνωστή κεραμίστρια, γλύπτρια και ζωγράφος Αγγελική Τσεβά έκανε το ακόλουθο σχόλιο ύστερα από τα αποκαλυπτήρια του έργου της Αμαλίας «The Elegy of Martyrdom»:

«Δεν υπάρχουν ανθρώπινα λόγια να περιγράψουν ό,τι ένιωσα βλέποντας αυτή την τεράστια δημιουργία. Είναι τόσο εκτυφλωτικό το αστείρευτο φως της γνώσης που ανακαλύπτει κανείς, μελετώντας το έργο της Αμαλίας. Η διαχρονικότητα των εννοιών, των συμβόλων του έργου της, αφαιρεί τις τυπικές λέξεις και μόνο τα βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα μιλούν με τη γλώσσα τους. Τώρα που η Αμαλία έβαψε με χρώμα τα λόγια της ποίησης, η ενέργεια αυτών των χρωματιστών μηνυμάτων ίσως γίνουν κατανοητά σε εμάς τους πολλούς, βοηθώντας να αναβαπτισθούμε.

»Αμαλία, σε συγχαίρω από την καρδιά μου για την υπεύθυνη εικαστική σου δημιουργία, που είναι ένα μάθημα ακόμα και σε εμάς που λέμε ότι ασχολούμαστε με την Τέχνη…»

Οι βιολονίστες Ιωάννης, Γεωργία, Νίκος Παϊβανάς με τον πιανίστα Βασίλη Ναθαναήλ
Οι βιολονίστες Ιωάννης, Γεωργία, Νίκος Παϊβανάς με τον πιανίστα Βασίλη Ναθαναήλ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα