Ολοένα και πιο κοντά οι εκλογές που… απεύχονται!

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Αυτό ως συνέπεια των μεγάλων απωλειών που κατέγραψε ο κυβερνητικός σχηματισμός στην ψηφοφορία της Παρασκευής για το νέο μνημόνιο οπότε και έσπασε το φράγμα των 120 βουλευτών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το αργότερο μέχρι τη ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου οι κάλπες θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εκτός και αν αυτό συμβεί πριν τα τέλη Αυγούστου και με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν και προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης όπως εξηγούσε ο Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά θέλει να κλείσει την υπόθεση αυτή ξεχωρίζοντας και την ήρα από το στάρι σε ότι αφορά το εσωκομματικό του πεδίο.

Κάτω από άλλες συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας ήδη θα είχε προαναγγείλει εκλογές μόνο που σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι το καλύτερο σενάριο. Μάλιστα σχετική συζήτηση έγινε και από το βήμα της Βουλής με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απεύχεται την προσφυγή στις κάλπες και τον πρωθυπουργό να μην διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο. Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές δεν είναι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης; Εμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες εξηγούν πως πρακτικά κάτι τέτοιο είναι στα όρια του ανέφικτου.

Η κυβέρνηση χρειάζεται κατ’ ελάχιστο την πλειοψηφία των παρόντων και όχι κάτω από 120 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία δια του Μάκη Βορίδη έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ψήφο εμπιστοσύνης δεν παρέχει. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει όμως είναι να απέχει της ψηφοφορίας διευκολύνοντας την κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή θα έμεναν 224 βουλευτές και η κυβέρνηση θα μπορούσε να σταθεί με τους 120. Στην τελευταία ψηφοφορία έμεινε με 117. Αν και η διαφορά είναι μικρή (μόλις τρεις) και δεν φαίνεται προς το παρόν να στηρίζεται από άλλο κόμμα, εκείνο που μένει να φανεί είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει κάποιους από τους βουλευτές. Σε αυτούς δεν μπορεί να είναι κάποιοι από την αριστερή πλατφόρμα ή οι Ζ. Κωνσταντοπούλου και Ρ. Μακρή που το έχουν αποκλείσει. Θα μπορούσε όμως να είναι πχ ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε έτοιμος ακόμα και να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν αποτύχει, οι κάλπες θα στηθούν είτε στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου είτε το πρώτο του Οκτωβρίου.

Αν όμως πετύχει να περάσει το σκόπελο, τότε οι εκλογές μετατίθενται για το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2016 καθώς θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος αλλά και να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση.

 

Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

 

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα