“Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν προβλήματα”

Την επιθετική τακτική κατά της κυβέρνησης των τελευταίων εβδομάδων κράτησε και στις ομιλίες του στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μάλιστα αντέδρασε όταν ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών Τζιάνι Πιντέλα ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης. Η απάντηση ήταν σαφής: «Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό».
Η εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα» οργανώθηκε μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών του Κινήματος Γιώργου Γραμματικάκη και Μίλτου Κύρκου στον Τζιάνι Πιτέλα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού στο Περιστέρι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μάχονται δύο λαϊκισμοί: Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο “άλλος”, ο “ξένος”, ο “διαφορετικός” είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: “Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ’ τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού”.
Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνετε μέρα με την ημέρα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης: «Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων».
Όπως είπε ο Στ. Θεοδωράκης «οι ΜΚΟ και οι εκκλησίες στήνουν συσσίτια. Αυτά είναι τα εύκολα για μια υπερδύναμη σαν την Ευρώπη. Αρκεί βέβαια να επικρατήσουν οι γνωστικοί και οι προοδευτικοί. Τα δύσκολα για τα οποία δεν βλέπω να καταναλώνουμε χρόνο, σκέψη και σχέδια είναι τα εξής δύο:
– Να δημιουργήσουμε συνθήκες ένταξης για όσους φτάνουν στην Ευρώπη -όχι να δημιουργήσουμε καλά γκέτο αλλά να δημιουργήσουμε πρόσβαση αυτών των πληθυσμών στην οικονομία και στην παιδεία.
-Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατιδίων στις γειτονιές και στα χωριά μας».
Στους Φιλελεύθερους
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Οι λαϊκιστές παράγουν τα ελλείμματα, οι λαϊκιστές κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, οι λαϊκιστές βαφτίζουν το κρέας ψάρι και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας – της διαφθοράς και της διαπλοκής». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ALDE Γκι Φέρχοφσταντ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα διαπλοκής, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει τη δική του διαπλοκή: «Η αριστερή με ολίγον από ακροδεξιά κυβέρνηση πήρε έναν υπερσυντηρητικό εισαγγελέα που η δεξιά κυβέρνηση τον είχε κάνει αρχηγό της ΕΥΠ και τον έκανε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για να ελέγχει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης!».
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε: «Ένα άλλο τρίγωνο της αμαρτίας είναι οι Πολιτικοί – εργολάβοι – MEDIA. Στην κορυφή του τριγώνου της διαφθοράς βρίσκονταν συχνά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μερικοί από τους οποίους μετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση αλλά και στην κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».
Ανακοίνωση
Σε ότι αφορά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση και τις διαρροές πως έρχονται νέα φορολογικά μέτρα το Ποτάμι μέσω επίσημης ανακοίνωσης εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι ”αυτό που πρέπει να γίνει είναι η περικοπή δαπανών και όχι αύξηση των φόρων”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Η οπισθοδρομική κομπανία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κυβερνά, αφού εξάντλησε τα επικοινωνιακά τρικ και προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, ετοιμάζει και άλλο έγκλημα σε βάρος των πολλών: νέα φοροεπιδρομή. Τους καλούμε να μην το διαπράξουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η περικοπή δαπανών και όχι αύξηση των φόρων. Το Ποτάμι έχει παρουσιάσει πρόσφατα συγκεκριμένη και αναλυτική πρόταση με τίτλο: «Κόβουμε σπατάλες, κόβουμε φόρους». Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στην πρόταση αυτή αναφέρονται κοστολογημένα μέτρα, μεταξύ των οποίων η συγχώνευση, αναδιάρθρωση ή κατάργηση 826 δημόσιων οργανισμών. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση για σύγκρουση με το πελατειακό κράτος. Και αυτή τη βούληση δεν τη διαθέτει η κυβέρνηση. Προτιμά να τσακίζει τους πάντες στους φόρους”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα