Ο Βαγγέλης και οι άλλοι

Αύριο Πέμπτη στις 15.00 δίνεται η εκκίνηση στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στην Επιτροπή μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Ήδη οι συμμαχίες και οι συνεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος αρχίζουν να διαμορφώνονται, αν και η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αιφνιδίασε αρχικά τους πάντες.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, πριν αναχωρήσει για τη Βελγική πρωτεύουσα ξεκαθάρισε ότι πλέον θα λειτουργήσει μόνο ως υπηρεσιακός πρόεδρος, ασκώντας τα στοιχειώδη καθήκοντα, όπως ορίζει το καταστατικό, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε πως κλίνει προς το «όχι», λόγω της διαφωνίας του με την εκλογή από τη βάση.

Ωστόσο την τελική απόφαση θα τη λάβει αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Και ήδη τα δεδομένα είναι υπέρ του. Όχι μόνο διότι ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών, των στελεχών και της βάσης των θεωρούν τον πλέον κατάλληλο, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τον δείχνουν να διατηρεί τεράστιο προβάδισμα.  Υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη κινούνται συντεταγμένα αρκετά κοινοβουλευτικά στελέχη του «καραμανλικού» μπλοκ. Ήδη την ανάγκη να είναι υποψήφιος ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Η σφοδρή αντιπαράθεση, μάλιστα, που ξέσπασε πάντως μεταξύ του κ. Αντώναρου και του Άδωνη Γεωργιάδη αναμένεται να μετατρέψει τη μάχη για την ηγεσία σε ιδεολογική αναμέτρηση, με το νικητή να καθορίζει το στίγμα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Αρκετά είναι τα γαλάζια στελέχη πάντως που θεωρούν βουλευτές, όπως τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη ως «ξένα» σώματα στο εσωτερικό της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κεντροδεξιά παράταξη κέρδιζε τις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ακολουθούσε το μεσαίο δρόμο και λειτουργούσε συναινετικά και όχι όταν ακολουθούσε πιο… δεξιές από τα δεξιά ρητορικές που συρρίκνωναν την πολιτική δύναμη του κόμματος, όπως φάνηκε και στον τελευταίο χρόνο.

Ο Κυριάκος

Πρώτος πάντως μπήκε στην κούρσα της διαδοχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω τηλεόρασης. «Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στη Ν.Δ. Δεν θέλω μια Ν.Δ. που να χωρίζεται σε Μητσοτακικούς, Σαμαρικούς Καραμανλικούς, θέλω μια Ν.Δ. από Νεοδημοκράτες στην οποία ο καθένας θα διαχωρίζεται από τις ικανότητές του» δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια είχε πάρει διαζύγιο από τα κοινωνικά στρώματα με τα οποία πρέπει να είναι σε διάλογο προσθέτοντας ότι γι’ αυτό οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδοθούν στον κ. Μεϊμαράκη. «Είναι ξεκάθαρο ότι όταν μετά από τέσσερις εκλογικές διαδικασίες η ΝΔ δεν μπορεί να καβατζάρει το 30% υπάρχει μια μεγάλη ομάδα πολιτών που μας έχουν γυρίσει την πλάτη» συμπλήρωσε ζητώντας ακόμα και να γίνουν ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος.

Παρών στη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ δηλώνει και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αν δεν θέσει υποψηφιότητα ο κ. Μεϊμαράκης. Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμμετέχει στην ΚΕΦΕ ως μία εκ των τριών παλαιότερων βουλευτών του κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται η πιθανότητα να είναι υποψήφια. Ανοικτά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος ωστόσο δεν αποκαλύπτει ακόμη τις προθέσεις του. Σιγή ασυρμάτου τηρεί και η πλευρά της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων έχουν πέσει και άλλα ονόματα κυρίως από την αυτοδιοίκηση όπως αυτά του Κώστα Μπακογιάννη, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Γιώργου Παπανικολάου, οι οποίοι όμως ακόμη και να παραιτηθούν, μέχρι το 2019 δεν μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για βουλευτές, εκτός αν η ΝΔ εκλέξει εξοκοινοβουλευτικό αρχηγό, ο οποίος δεν θα μπορεί να παρίσταται στις μάχες στο Κοινοβούλιο.  Σταθερός στην πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, παρότι έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Αναφορικά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο ευρωπαίος Επίτροπος επιθυμεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να παραμείνει στη παρούσα θέση του και να μην εμπλακεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Προβληματισμός για τη διαδικασία

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν ωστόσο στελέχη της Ν.Δ. αναφορικά με το ενδεχόμενο η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού να μετατραπεί σε «πασαρέλα» υποψηφίων, χωρίς να υπάρξει πολιτική συζήτηση για την πορεία και την κατεύθυνση της παράταξης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επεσήμανε ότι «θα είναι λάθος να πάμε σε διαδικασία πασαρέλας». «Πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και να δούμε στην ολότητα το θέμα Ν.Δ.», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν μου αρέσει η “πασαρέλα” των υποψηφίων, ούτε θα χαρώ αν δω μία διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, δηλαδή 10-15, γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα “τραυματίσει” την παράταξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάθε φορά κάνουμε το ίδιο λάθος. Μπαίνουμε σε επίπεδο προσώπων, κάνουμε καλλιστεία για τα πρόσωπα και ξεχνάμε τα βασικά μας προβλήματα», ανέφερε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι πολιτική.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα