Ο Ανδρέας τους έφερε πιο κοντά

Προσωρινή ανακωχή, λόγω της εκδήλωσης για τον Ανδρέα, ή το πρώτο βήμα για επαναπροσέγγιση; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είδαν την θερμή χειραψία της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στην εκδήλωση, όπου κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, παρευρέθη ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τους Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Ρέππα. Η πρόσκληση στον κ. Παπανδρέου έγινε από τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ σε επικοινωνία με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ήταν και ο Μ. Οθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου της κ. Γεννηματά. Και από τις δύο πλευρές δεν αποδιδόταν ουσιαστική πολιτική σημασία στην παρουσία του κ. Παπανδρέου.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ με επιστολή του αιτιολόγησε την απουσία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα βρίσκεται στο Στρασβούργο για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου εκπροσωπεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μίλησαν, επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ως κεντρική ομιλήτρια, η κ. Γεννηματά έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία και χρησιμοποίησε για να καταδείξει τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου και να οριοθετηθεί σε σχέση με τη «δεξιά και την παραδοσιακή αριστερά» που, όπως είπε, «από κοινού προσπαθούν κατά καιρούς, μέσα από μια μάχη προπαγάνδας, να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη τις μέρες της “δημοκρατικής άνοιξης” σε αυτόν τον τόπο, γιατί είναι συντριπτική κάθε σύγκριση με τη “βαρυχειμωνιά” του παρελθόντος της δεξιάς και τις ψευδαισθήσεις της αριστεράς». Η κ. Γεννηματά έκανε σαφή στροφή προς τα αριστερά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει πει και έχει κάνει προ αρκετών ετών όσα τώρα αποτελούν επιχειρήματα ορισμένων πολιτικών δυνάμεων (προφανώς εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ).

Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 1995 το ΥΠΕΞ, με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, κατέθεσε αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση «με τις αξιώσεις της χώρας μας για το “κατοχικό δάνειο” και για τις “πολεμικές αποζημιώσεις” του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε επίσης στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι «ο Ανδρέας πέτυχε:
– να ξαναδώσει στους Έλληνες την Εθνική τους περηφάνια. Έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στο μήνυμα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»
– να επιφέρει την εθνική συμφιλίωση, να ενώσει τη διχασμένη από τον εμφύλιο ελληνική κοινωνία,
– να δώσει ευκαιρίες ζωής και αξιοπρέπειας στους μη προνομιούχους Έλληνες, στην Ελληνική περιφέρεια και τους αγρότες και ταυτόχρονα ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους ανθρώπους
– να αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που υπέστη η μισή κοινωνία λόγω της ιδεολογίας της και του φρονήματός της,
– να θεμελιώσει το Κοινωνικό κράτος στη χώρα , διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.
– την εμβάθυνση της δημοκρατίας , την αποκέντρωση, τη δημιουργία θεσμών για ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Αυτή είναι με λίγες λέξεις η μεγάλη εθνική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άλλα και απλά στελέχη και ψηφοφόροι του κινήματος, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του ιδρυτή του κόμματος, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Γείτονας, Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Κακλαμάνης, Ντίνος Ρόβλιας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σηφουνάκης, Παύλος Χρηστίδης κ.α.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα