Ξορκίζει τις πρόωρες ο Θεοδωράκης

Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τον δικό του διακριτό ρόλο θέλει να διατηρήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η άρνηση του επικεφαλής του Ποταμιού να συναινέσει στο αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει διπλή ανάγνωση. Η μία από αυτές λέει ότι όσο κι αν ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται το ενδεχόμενο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι θα μείνει εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι, αν οι επόμενες εκλογές διεξαχθούν το 2018, η Σεβαστουπόλεως θα έχει τον χρόνο να κερδίσει το χαμένο έδαφος και με βάση βέβαια και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και χάνει δύναμη, οπότε είναι πολύ πιθανό ένα μέρος των ψηφοφόρων που δεν θέλει να επιστρέψει στα λεγόμενα παλαιά κόμματα να κάνει στάση στο Ποτάμι.

Η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι ο Στ. Θεοδωράκης απεύχεται εκλογές επειδή ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη συνεργασία με την «Ώρα Αποφάσεων». Πέραν του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να συμπορευθούν, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική θεώρηση στα λεγόμενα οργανωτικά. Οπότε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων θα πρέπει να πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Θεοδωράκης, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που έδωσε (μία κάθε ημέρα) ήταν απόλυτος: «Μιλάμε για μία κακή κυβέρνηση, αλλά αυτή την εποχή δεν συμφέρει τη χώρα να πάμε σε εκλογές, να χάσουμε χρόνο και εν τέλει να αποτελειώσουμε την πραγματική οικονομία. Δεν μπορώ να ισοπεδώσω τους πολίτες απλά και μόνο για να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την εξουσία».

Κι όπως, επιμένει ο Θεοδωράκης: «Εμείς στο Ποτάμι μπορούμε να ακουγόμαστε βαρετοί, αλλά θα επιμείνουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πιέσουμε την κυβέρνηση να ρίξει χρήμα στην αγορά, να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι εκεί όμως, διότι δεν αντέχει τις μεταρρυθμίσεις. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για να βολέψει τους ημετέρους και όλοι μαζί να τρώνε και να πίνουν σε βάρος των πολιτών με το παραμύθι της δήθεν σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης».

Βέβαια, δεν φείδεται αιχμών ο επικεφαλής του Ποταμιού για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει άγνοια για το πώς πρέπει να διαπραγματευτεί και είναι δέσμια μιας κομματικής νομενκλατούρας, την οποία αρχικά πρέπει να πείσει για τη συμφωνία, αδιαφορώντας για την πραγματική δύναμη της κοινωνίας, την οικονομία».

Ετοιμάζεται η Ώρα Αποφάσεων

Κι ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις ο Στ. Θεοδωράκης προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι και προτάσεις διαθέτει το κόμμα και έχει λύσεις, ο εν δυνάμει σύμμαχός του, η Ώρα Αποφάσεων, κάνει αισθητή την παρουσία της. Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης όχι μόνο οργανώνονται, βλέποντας επιστήμονες που θα ενισχύσουν την κίνηση, αλλά πήραν θέση σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα δάνεια. Μία παρέμβαση, η οποία είχε ως στόχο να δείξουν ότι βρίσκονται σε διαφορετική ρότα από την κα Γεννηματά, όπως επίσης ότι αυτοί εκφράζουν τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική τάση. «Το οξύτατο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων πρέπει να λυθεί με δικαιοσύνη και όχι να γίνει πεδίο άσκησης νεολαϊκισμού και νεοκρατισμού», επισημαίνουν οι τρεις και προτείνουν την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην Ισλανδία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία.

Τι αντιπροτείνουν οι «3» για τα «κόκκινα» δάνεια;

  1. Ρεαλιστική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου του δανείου και με βάση αυτήν να γίνεται η ρύθμιση.
  2. Ρεαλιστική εκτίμηση του μηνιαίου ποσού που ο οφειλέτης μπορεί να διαθέσει.
  3. Άτοκο πάγωμα της διαφοράς μεταξύ της εκτιμηθείσης αξίας και του ποσού του δανείου για μια 10ετία.
  4. Επανεκτίμηση στο τέλος της 10ετίας –ή οποτεδήποτε συντρέξουν ουσιώδεις μεταβολές– του ύψους της μηνιαίας δόσης.

Η συνεργασία

Σε ό,τι αφορά τη σύμπλευση με το Ποτάμι υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί και όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ δύσκολα θα λυθούν αυτές οι εκκρεμότητες.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Θεοδωράκης, λόγω του ότι το Ποτάμι είναι εντός της Βουλής, ζητά να αναλάβει αυτός προσωρινός πρόεδρος στο νέο πολιτικό σχήμα. Αντίθετα οι «3» ζητούν να στηθεί νέο σχήμα μαζί με το Ποτάμι και να εκλεγεί πρόεδρος από τη βάση. Η διαφορά αυτή όχι μόνον δεν αμβλύνθηκε, αλλά διευρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες. Διότι οι «3» δεν κρύβουν πια την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν περαιτέρω την Ώρα Αποφάσεων σε αυτόνομο κόμμα και χωρίς τον κ. Θεοδωράκη. Έχουν μάλιστα ορίσει και τον χρόνο. Στα τέλη Απριλίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η πανελλαδική τους επιτροπή για να ανακοινώσει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος. Με το δεδομένο αυτό, οι τρεις μοιάζουν πια να στέλνουν ένα τελεσίγραφο στον κ. Θεοδωράκη. Με την έννοια του ότι μέχρι τότε και εκείνος καλείται να αποφασίσει οριστικά αν θα πορευθεί μόνος του, ή θα συμπράξει στον νέο αυτόν φορέα.

Μάλιστα, εάν δεν βρεθεί λύση σύντομα και το Ποτάμι θα συνεχίσει μόνο του, τότε η Ώρα Αποφάσεων θα κατέλθει επίσης αυτόνομα στις εκλογές με τους «3» ως συναρχηγούς να αποφασίζουν για τους υποψήφιους του κόμματος και οι ίδιοι να εκτίθενται στις περιφέρειές τους. Δηλαδή, η Άννα Διαμαντοπούλου στην Α΄ Αθήνας, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β΄ Αθήνας και ο Γιώργος Φλωρίδης στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα