Λιμάνι Θεσσαλονίκης, σιδηρόδρομοι και αέριο στα «θέλω» των Ρώσων

Ταξίδι με πολιτικά κέρδη αλλά κανένα ουσιαστικό όφελος φαίνεται να είναι αυτό του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. Ναι μεν ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος όμως το… ξανθό γένος περιορίστηκε στα διαδικαστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους και πρόσθεσε ότι είμαστε συνεπιβάτες και συνοιδιοκτήτες στο ευρωπαϊκό καράβι.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο «αποβολής» της Ελλάδας από την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάτει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια». Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμού.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ελληνορωσικές σχέσεις, που ήταν σε ύφεση – τελευταίος πρωθυπουργός που είχε επιχειρήσει προσέγγιση ήταν ο Κ. Καραμανλής- το τελευταίο διάστημα, λέγοντας ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε με τον Πρόεδρο Πούτιν τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.
O πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας εποικοδομητικές και πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν συζήτησαν την δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εμπορικές συναλλαγές, καθώς και οι τουριστικές σχέσεις και οι μεταφορές.
Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανική κρίση,που είναι το κλειδί για να αφήσουμε πίσω τον φαύλο κύκλο των κυρώσεων.
Η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει από την οικοδόμηση συστήματος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι στις συνομιλίες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.
«Πέρισυ οι εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 40%. Θα καταβάλλουμε προσπάθεια να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος και των δανειστών της χώρας.
Ο κ.Πούτιν είπε ακόμη ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, συμμετέχοντας σε επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Σαφείς ήταν οι αναφορές στο πεδίο του ρώσικου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, με τον Βλαντιμιρ Πούτιν να αποκαλύπτει τις συζητήσεις των ρώσικων σιδηροδρόμων για τον εκσυγχρονισμό του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που δεν είναι κάτι άλλο από την απόκτηση πρόσβασης σε αυτό και την κατασκευή παράλληλου σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι τα σύνορα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το ελληνικό ενδιαφέρον για την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε ισχυρό παίχτη της αγοράς φυσικού αερίου, ως κέντρο διανομής.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για τρόπους παράκαμψης του εμπάργκο με τη λύση του σχηματισμού ελληνο-ρωσκών κοινοπραξιών, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, να προκρίνεται.

Αντιδράσεις

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Μόσχα και την συνέντευξη που έδωσε με τον Πρόεδρο Πούτιν:
«Η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής.
Από την άποψη αυτή μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.
Χαιρόμαστε επίσης γιατί προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.
Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα :
– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.
– Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.
– Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη – μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασα να είναι πολύ φιλικές.
– Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
– Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».
Ενίσχυση μεν των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά όχι ρήξη με τους εταίρους, ζητεί το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βαντίμιρι Πούτιν στη Μόσχα.
«Η εξωτερική πολιτική, όμως, οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Να ασκείται στη βάση μακροπρόθεσμων στόχων και όχι μέσω σπασμωδικών κι ευκαιριακών κινήσεων. Ο πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτική λύση που επιδιώκει με την Ευρώπη προϋποθέτει μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με συμπεριφορές “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”», υποστηρίζει το Ποτάμι, επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών αλλά και την επίτευξη συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα.
«Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της ΕΕ. Αυτός είναι ο διαχρονικός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας. Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, αποδυναμωμένη και απομονωμένη, θα είναι έρμαιο στις στρατηγικές επιδιώξεις εκείνων που επιδιώκουν να αυξήσουν τις δικές τους ζώνες επιρροής», εκτιμά το Ποτάμι, θεωρώντας ότι «για να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση μας και να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ειδικό βάρος, οφείλουμε να μείνουμε στο κέντρο της ΕΕ. Ετσι θα μπορούμε να έχουμε και ενεργότερο ρόλο ως “γέφυρα” με χώρες εκτός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα