Καταλληλότερος ή «ημέτερος»; 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 

Μετά από τρία χρόνια θητείας, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποχωρεί στις 30 Ιουνίου από τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Πλέον έχουν αρχίσει ήδη οι διεργασίες για να βρεθεί το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Η σημερινή εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ωστόσο η αλλαγή σκυτάλης έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη Δικαιοσύνη, όπου η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη.

Η ανώτατη εισαγγελέας επιλέχθηκε για τη θέση αυτή από την κυβέρνηση Σαμαρά κατόπιν θερμής εισήγησης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, με τον οποίο έχουν κοινή καταγωγή.

Η κα Κουτζαμάνη μπήκε στο εισαγγελικό σώμα τον Οκτώβριο του 1975, ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού. Μετά από 38 χρόνια έγινε και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Τρία χρόνια μετά την είσοδο της Ευτ. Κουτζαμάνη στον εισαγγελικό κλάδο, ακολούθησε η Ξένια Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία είναι και μία εκ των πιθανών διαδόχων της στη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ψυχρό το κλίμα…

Στις 30 Ιουνίου, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα ασκήσει το δικαίωμά της και θα ορίσει (μετά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου) την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει αντιμετωπίσει από επιθετικές (βλ. Πάνος Καμμένος) έως μετρίου επιπέδου σκληρότητας παραινέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς θεωρείται –όπως λέγεται ανεπισήμως– πρόσωπο «εμπιστοσύνης» της προηγούμενης κατάστασης στη Δικαιοσύνη.

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό πως υπάρχει κλίμα ψυχρότητας ανάμεσα στην πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Απολύτως ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος είναι το παράδειγμα της εισαγγελέα Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, που δεν εμφανίστηκε η ίδια στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, η οποία διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της, την οποία διέταξε η ίδια για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Η κα Τσατάνη, αντίθετα, προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτζαμάνη, ζητώντας να ερευνηθεί ο ρόλος και των υπολοίπων συναδέλφων της στην υπόθεση αυτή, θεωρώντας παράνομη τη διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας από την κα Θάνου.

Τελικώς, όπως έκανε γνωστό το πρωί της Παρασκευής με έγγραφό της η κυρία Θάνου, «για λόγους προστασίας του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμικού της ρόλου και της Δικαιοσύνης γενικότερα» ανέθεσε τη διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος της Γ. Τσατάνη και της σύνταξης του σχετικού πορίσματος, στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ασπασία Καρέλλου.

Το πρόσωπο θα εκπέμπει αλλαγή

Η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης (Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) φέρεται αποφασισμένη να σηματοδοτήσει με το πρόσωπο που θα επιλέξει Τον τρόπο επιλογής του προϊσταμένου της εισαγγελίας Αρείου Πάγου.

Αυτό το στίγμα άλλωστε εκπέμπει δημόσια κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δ. Παπαγγελόπουλος, και όπως λέγεται το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του εισαγγελέα θα πρέπει αφενός να έχει τα χρονικά περιθώρια (χρόνια υπηρεσίας) ώστε να αλλάξει πράγματα και, αφετέρου, να σηματοδοτεί ουσιαστικά την αλλαγή πλεύσης.

Αυτό να σημαίνει πως δεν θα επιλεγεί ο αρχαιότερος στην επετηρίδα, αλλά αυτός που θα πληροί όλα τα προσόντα και θα έχει μπροστά του χρόνο για να κάνει έργο στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Χαρακτηριστική, ίσως και ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η αποστροφή του λόγου του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος όταν κατηγορήθηκε για τις περσινές προαγωγές δήλωσε: «Εμείς κάναμε βουτιά, αλλά εσείς τόσα χρόνια μακροβούτια».

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα είναι από τον δικαστικό ή τον εισαγγελικό κλάδο. Επίσης, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου οι οποίες θα μείνουν κενές.

41 χρόνια στο δικαστικό σώμα

Η κα Κουτζαμάνη υπηρέτησε κατά τη διάρκεια των 41 ετών παραμονής της στο δικαστικό σώμα, στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Δράμας, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Σπάρτης και Αθηνών και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ξεχωρίζει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα