Ιφιγένειες στον βωμό της συμφωνίας

 

Πολιτικές εξελίξεις θα δρομολογήσει η ψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους από την ελληνική Βουλή. Η συνοχή της κυβέρνησης αμφισβητείται ευθέως, παραιτήσεις φέρεται να βρίσκονται ήδη υπογεγραμμένες, ενώ κάποιοι από την αντιπολίτευση ετοιμάζουν υπουργικά κοστούμια.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τέλος στη διαμάχη των μνημονιακών και αντιμνημονιακών έβαλε με δραματικό για τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως οι ιαχές όλων των προηγούμενων χρόνων ήταν άνευ αντικειμένου ελέω κακής στρατηγικής. Μόνος εκφραστής πια της αντιμνημονιακής και φυσικά αντιευρωπαϊκής ρητορικής παραμένει το ΚΚΕ που απολύτως ρεαλιστικά ξεκαθάρισε δια του γενικού του γραμματέα πως η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ακατάλληλη μιας και δεν υπάρχει προετοιμασία για ρήξη.

Ο πρωθυπουργός μπροστά στην οικονομική ασφυξία επέλεξε να θυσιάσει τον κυβερνητικό του εταίρο αλλά και περίπου το 40% του κόμματός του. Οι δύο κόκκινες γραμμές των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή ο ΦΠΑ στα νησιά και οι αμυντικές δαπάνες παραβιάστηκαν. Αντίστοιχα, παραβιάστηκαν οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για τις αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά αλλά και το χρέος.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η επιλογή αυτή δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Πέμπτης γίνεται λόγος για παραιτήσεις που είναι έτοιμες από όσους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός «ναι» στα σκληρά μέτρα που προβλέπονται. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα έχουν υπογράψει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεούνται να ακολουθήσουν την απόφαση των κομματικών οργάνων ακόμα και αν διαφωνούν, εναλλακτικά οφείλουν να παραδώσουν την έδρα τους. Τι θα σήμαινε άραγε όμως μια εξέλιξη κατά την οποία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέδιδε την έδρα του;

Αυτό δεν θέλουν να το ξέρουν στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για ψήφο κατά συνείδηση και όχι για κομματική πειθαρχεία. Επί της ουσίας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ακύρωσε τα όσα στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει ο Νίκος Παππάς ο οποίος έθετε θέμα πειθαρχίας.

Προβληματισμός υπάρχει και για το στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ., αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να φανούν θετικοί υποστηρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ο κίνδυνος ο Αλέξης Τσίπρας να χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή είναι μεγάλος, οπότε ο πρωθυπουργός τότε θα έχει δύο επιλογές: Η μία είναι η άμεση παραίτηση, όπως άλλωστε είπε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, η άλλη να προχωρήσει σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Η πρώτη επιλογή θα οδηγήσει άμεσα σε εκλογές, κάτι που κρίνεται καταστροφικό για τη χώρα με τους πλέον απαισιόδοξους να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν καν χρήματα για να γίνουν. Και προκρίνουν τη δεύτερη λύση.

Και σε αυτή, όμως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Αν και δυνητικά ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να βρει βάση συνεννόησης τόσο με το Ποτάμι όσο και με το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η κοινοβουλευτική δύναμη θα είναι αρκετή. Αν ο ίδιος επιλέξει ένα τρίτο πρόσωπο υπερκομματικό, δεν είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει το Ποτάμι, το οποίο διά του επικεφαλής του έχει ξεκαθαρίσει πως πρωθυπουργός εκλεγμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και αυτός θα πρέπει να ηγείται. Βέβαια, από το Ποτάμι έχουν διαψεύσει και τα σχετικά σενάρια που τους θέλουν να συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα. Όμως, αν κριθεί απαραίτητο, όλα συνηγορούν υπέρ της συμβολής τους στον σχηματισμό κυβέρνησης.

 

Ερωτηματικό η στάση της Ν.Δ.

Με την κοινοβουλευτική δύναμη να απαιτεί τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι προσωρινός (μεταβατικός) πρόεδρος του κόμματος και πολύ δύσκολα θα το παγίδευε σε μια τέτοια εξέλιξη ειδικά με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει στην πρωθυπουργία. Άλλωστε, ο ίδιος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως δεν του έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτήν τη στιγμή η κυβερνητική και κοινοβουλευτική ομαλότητα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έχει τη δύναμη και αρκετών βουλευτών αλλά και υπουργών.

 

  

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα