Αναστασία Παράβα: «Μην αρνείστε την παιδικότητα»

«Tα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν», έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας Τζάκσον Μπράουν. Για τούτη τη φροντίδα προς τα παιδιά μιλάμε σήμερα με την Αναστασία Παράβα, που με τόση αγάπη έσκυψε πάνω στα παιδιά, δίνοντάς τους την αγάπη που δικαιούνται μέσα από το θέατρο. Ένα θέατρο διαφορετικό όμως, καθώς μιλάμε για σύνθεση κουκλοθέατρου, σκιών και μασκών. Πρωτότυπο εγχείρημα για τη χώρα μας, και θελήσαμε να μας μιλήσει γι’ αυτό, με αφορμή την παράσταση «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας», που παρουσιάζει στο θέατρο Θησείον. Μια παράσταση που μας εντυπωσίασε. Όχι άδικα, βεβαίως…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

1Κυρία Παράβα, πώς ξεκίνησε η ιδέα για το ParaMana Puppet Theatre;

«Το ParaMana δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφράσουμε μέσα από τις τέχνες μας τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά μας, να τα μοιραστούμε με το κοινό δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην πραγματικότητα. Και όλα αυτά με αγάπη, αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και μπόλικη ενέργεια. Το κουκλοθέατρο, το σωματικό θέατρο (μάσκα) και το θέατρο σκιών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, διαθέτουν μια δυναμική που συνάδει με κάτι ιεροτελεστικό, κάτι παγανιστικό, ξυπνάνε πρωτόγονες μνήμες που είναι χαραγμένες βαθιά στο DNA μας».

Μιλήστε μας λίγο για τους συνεργάτες σας. Πού πρέπει να έχουν εξειδίκευση;

«Το ParaMana είναι ένας πόλος έλξης καλλιτεχνών από διαφορετικά περιβάλλοντα όπου αναμειγνύουν και παντρεύουν τις τέχνες τους, ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και εικόνες. Από το 2006 έως σήμερα στην ομάδα πλέον σταθεροί συνεργάτες είναι ο Στάθης Τσεμπερλίδης με τον οποίο έχουμε πραγματοποιήσει τις δυο τελευταίες παραγωγές και δουλεύουμε πάνω στην Τρίτη (Hikaru), ο Αποστόλης Σορολοπίδης, (σκηνογράφος) ο Αλέξανδρος Μιστριώτης (έγραψε το κείμενο του «Θησέα» και γράφει το κείμενο του Hikaru), o Στέλιος Γιαννουλάκης που συνέθεσε την μουσική και έκανε το sound design του «Κοριτσιού» και στο δυναμικό μας εντάχθηκαν πρόσφατα ο Σταθης Χρυσιδης (Hikaru), ο Λαέρτης Λιάγκος και ο Γιώργος Κατσάνος που έχει συνθέσει την μουσική του Θησέα και που παίζει βεβαίως ζωντανά επί σκηνής αυτές τις μέρες μαζί μας στο Θησείον. Ανάλογα με την εκάστοτε παραγωγή οι συνεργασίες μας βέβαια τείνουν να πληθαίνουν και να εμπλουτίζονται και από άλλους καλλιτέχνες και εικαστικούς».

VParavas_Thiseas_jan_16-27Μιλάμε για Κουκλοθέατρο ή για κάτι πιο σύνθετο;

«Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει κανείς στο κουκλοθέατρο. Αλλά ναι, μιλάμε για κουκλοθέατρο εφόσον το ίδιο το κουκλοθέατρο είναι σύνθετο, αποτελείται από άπειρες τεχνικές και τεχνοτροπίες. Υπάρχουν παραστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό, τεχνοτροπίες που βασίζονται σε παραδοσιακές μορφές κούκλας αλλά και πιο σύγχρονες. Νέα μέσα εντάσσονται πια στο κουκλοθέατρο και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στο ParaMana σε κάθε μας παράσταση κοιτάμε να πειραματιζόμαστε με άλλες τεχνικές και τεχνοτροπίες».

Πώς ήρθε η έμπνευση για τον Θησέα;

«Αρχικά θελήσαμε να παίξουμε με τα μεγέθη, τις εναλλασσόμενες διαστάσεις της σκιάς και να πειραματιστούμε με καινούργια υλικά και αντικείμενα. Έχοντας παρουσιάσει Ινουίτ και γιαπωνέζικες ιστορίες και θρύλους στο παρελθόν, θελήσαμε αυτήν τη φορά να διαλέξουμε μια ιστορία από την ελληνική μυθολογία. Ο Θησέας είναι μια παράσταση που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, αρχικά δημιουργήθηκε για το παιδικό κοινό, αλλά στην πορεία προκύπτουν πολλά στοιχεία που μας οδηγούν σε άλλα μονοπάτια για τη δημιουργία μιας εκδοχής ακόμη και για ενήλικο κοινό. Σε πρώτο επίπεδο είναι μια παραβολή γύρω από την τελειότητα που απαιτούμε από τα παιδιά σήμερα τόσο πιεστικά. Στην ουσία αποτελεί μια προ-παρασκευή τής παραπάνω διαπραγμάτευσης καθώς είναι μια παράσταση που βρίσκεται υπό εξέλιξη και έρευνα».

VParavas_Thiseas_jan_16-38Τι είναι εκείνο που θέλετε να μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά;

«Μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση. Να τους δώσουμε ένα μικρό παραθυράκι-πέρασμα ώστε να αποστασιοποιηθούν έστω και για λίγο από τις άγριες ταχύτητες της σύγχρονης εποχής (ίντερνετ, video games, animation) – να βρεθούν σε ένα περιβάλλον φαντασιακό όπου πλέον συνειδητά μπορούν να βουτήξουν σε έναν εικαστικό χωροχρόνο όπου εικόνα, ήχος και μουσική είναι τα εργαλεία που τους δίνουν τον χώρο ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και τη δική τους φαντασία σε όλο αυτό που συμβαίνει στη σκηνή. Ίσως και τη δυνατότητα μεγαλώνοντας να παραμείνουν ανοιχτά, να μην πέσουν σε παγίδες άρνησης της παιδικότητας και της προσωπικότητάς τους. Να διακρίνουν τη σημασία της αλληλεγγύης, την αναγκαιότητα της αγάπης, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της υπευθυνότητας. Να μπορούν να υποστηρίζουν τις ανάγκες και τα θέλω τους αποφασιστικά και με υπευθυνότητα».

Μετά την παράσταση της Κυριακής, θα ακολουθήσει περιοδεία;

«Οι περιοδείες μας θα αρχίσουν και πάλι από τον Νοέμβριο, κι αυτό επειδή το ParaMana δραστηριοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον χώρο της εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα πέραν της ίδιας της Αττικής έχουμε ταξιδέψει σε σχολεία σε Κρήτη και Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Εύβοια, Πήλιο, Βόλο, Ναύπλιο, αλλά και έχουμε συμμετέχει και σε Διεθνή Φεστιβάλ του Εξωτερικού (Immagini Del Interno, Ιταλία και Festival Mondial des theatres de Marionnettes στο CharlevilleMezieres της Γαλλίας). Οι παραστάσεις μας έχουν τη δυνατότητα και παρουσιάζονται και σε τρεις ξένες γλώσσες ζωντανά (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά)».

Μετά τον «Θησέα», έχετε προγραμματίσει το νέο έργο για στους λιλιπούτειους φίλους μας;

«Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα έργο για τα πολύ μικρά παιδιά αλλά αυτή η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Παρ’ όλα αυτά, ετοιμάζουμε μια παραγωγή για ενήλικο, εφηβικό κοινό τον “Hikaru”, όπου αγγίζουμε έννοιες όπως το “καλό και κακό”, το αληθινό και το πλασματικό, ψάχνουμε μαζί με τον κεντρικό ήρωα να βρούμε την ησυχία, την ολοκλήρωση. Και όταν τη βρούμε, πάλι τη χάνουμε. Στην ουσία, πραγματεύεται πολλά και ένα από αυτά είναι η αγωνία που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ψυχή για να βρει την ευτυχία… Τι είναι ευτυχία για τον κάθε έναν από εμάς; Και τι είναι ευτυχία για αυτούς που δεν μας μοιάζουν καθόλου; Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά τελικά;»

VParavas_Thiseas_jan_16-5

—————————————

Το ParaMana Puppet Theatre παρουσιάζει:

«Θησέας ο βασιλιάς της Αθήνας»

παράσταση βασισμένη στους άθλους και τα κατορθώματα του Θησέα Σύγχρονο Θέατρο σκιάς και αντικειμένων, με ζωντανή αφήγηση και με την συνοδεία πρότυπης

ηλεκτρονικής μουσικής

Σκηνοθεσία: Στάθης Τσεμπερλίδης, Αναστασία Παράβα

θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή τηλ. 2103255444 www.facebook.com/theseumtheatre/?fref=ts

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης, Εμψύχωση φιγούρας- Ζωντανή Αφήγηση: Αναστασία Παράβα, Σύνθεση και Εκτέλεση Πρότυπης Μουσικής, Σχεδιασμός Ήχου:

Γιώργος Κατσάνος, Κατασκευές-Φιγούρες, Σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης, Κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης, Mastering: Δημήτρης Δημητριάδης – Zero Gravity Studios, Χάρτης: Χαράλαμπος Ανδρεανίδης, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας,

Σχεδιασμός έντυπου υλικού, video: Στάθης Χρυσίδης, Kaascat, Τεχνική Υποστήριξη: Λαέρτης Λιάγκος Παραγωγή: ParaMana Puppet Theatre

https://vimeo.com/114779871

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα