Επιτέλους συστήθηκε φορέας για το μεταναστευτικό

 

 

 

Κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
  • Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Αυτό μετά την χθεσινή επιστολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την οποία τόνιζε τέσσερα σημεία.

Όπως μετέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας κοινοτικός Επίτροπος έστειλε επιστολή-παρότρυνση σχετικά με τα σημεία που αναμένει πρόοδο και κινητοποίηση από τις ελληνικές αρχές, που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας.

Η επιστολή αυτή έρχεται μία ημέρα πριν ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ταξιδέψουν στην Αθήνα, και δύο ημέρες πριν τη μετάβασή τους στη Κω, όπου θα συναντήσουν τους οργανισμούς που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές.

Τα σημεία αυτά εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση, Νατάσα Μπερτό:

– Την ανάγκη να οριστικοποιηθεί η επικύρωση της Διαχειριστικής Αρχής, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η προκαταβολική δόση, υπό την αιγίδα της μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής της Επιτροπής.

– Η Επιτροπή θα ήθελε να αποσταλούν αιτήσεις για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Το Μάιο διπλασιάστηκαν οι διαθέσιμοι πόροι που διαθέτονται στα κράτη-μέλη, λαμβάνοντας υπόψη κράτη όπως την Ελλάδα, συνεπώς η Επιτροπή θα ήθελε να λάβει μια αίτηση.

– Την ανάγκη ορισμού οδικού χάρτη για τη δημιουργία του κέντρου υποβοήθησης με την συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων (hotspot), εξ ου επομένως οι συναντήσεις των Επιτρόπων με τις τέσσερις αρχές (Frontex, Europol, Eurojust, Υπηρεσία Ευρωπαϊκού Ασύλου) σε Αθήνα και Κω.

– Ενθάρρυνση για αποστολή αίτησης για το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως η Επιτροπή εργάζεται μαζί με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής και λαμβάνει υπόψη τις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως: «Ας ελπίσουμε ότι η παρουσία δύο “ανθρώπων-κλειδιά” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έδαφος θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα