ΔΝΤ-leaks, ΔΟΛομαχίες και στη μέση το Μαξίμου

 

Από τα wikileaks στα ΔΟΛ-leaks και στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Απαντήσεις στο γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» που αφορούν π.χ. το αν η χώρα εκβιάζεται, το αν υπεκλάπη κι από ποιον η συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τέλος αν το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού έχει σκιές, όπως ισχυρίστηκε προ ημερών η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Ψήγματα σκανδάλων ή φύκια που πουλιούνται στο πολιτικό παζάρι για μεταξωτές (επικοινωνιακές) κορδέλες; Μένει να αποδειχτεί τι από τα δύο ισχύει…

 

Του Θεοδόση Παπανδρέου

 

Η συνήθης δημοσιογραφική ραστώνη του Σαββατοκύριακου διαταράχθηκε την προηγούμενη Κυριακή από την αποκάλυψη των wikileaks ενός διαλόγου μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας. Όπως είναι πλέον γνωστό, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου συζητούν για τη χώρα μας και τις διαπραγματεύσεις. Εκείνος φέρεται να επιδιώκει τη μη επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία. Εκείνη λέει ότι ήταν λάθος τους η συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μη δέχεται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλει να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω.

«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», φέρεται να λέει ο κ. Τόμσεν, με την κα Βελκουλέσκου να απαντά: «Όχι, τους τα έχουμε πει, είναι σαφές τι έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους».

Ο εκβιασμός μοιάζει ξεκάθαρος: Ο διάλογος «επιβεβαιώνεται» τόσο από τη στάση των εμπλεκόμενων όσο και από τις δηλώσεις Λαγκάρντ και Μέρκελ, οι οποίες κάνουν λόγο για απαράδεκτη παρακολούθηση και πρόβλημα ασφάλειας. Ο Π. Τόμσεν προχωρά ένα βήμα παραπάνω και χωρίς μισόλογα δηλώνει και αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Παντελή Βαλασόπουλο, στη Γερμανία: «Ο ένας παρακολουθεί τον άλλο!»

Συμπέρασμα; Πίσω στην Ελλάδα ουδείς (πλην ίσως της κυβέρνησης) ασχολείται με το ουσιώδες, ότι δηλαδή η χώρα εκβιάζεται με στόχο ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.

 

Δεύτερη ανάγνωση…

Οι αποκαλύψεις των wikileaks έχουν και δεύτερη ανάγνωση. Εκείνη που προέταξε η διευθύντρια του ΔΝΤ και υιοθέτησε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση της χώρας, προκειμένου να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε υπονοούμενα ότι για τα όσα αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks ίσως να ευθύνεται η Αθήνα και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων του ΔΝΤ», εγείροντας και θέμα ασφάλειας των μελών της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα. «Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα;» συμπληρώνει η Συγγρού απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του περιορίστηκε να πει ότι είναι αδιανόητο η χώρα μας να εμφανίζεται ότι παραβιάζει αρχές διεθνούς δικαίου και ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Διαφοροποιημένη εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία με ανακοίνωσή της κάλεσε το ΔΝΤ «να τοποθετηθεί σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα και το περιεχόμενο τους».

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η διαρροή (ή υποκλοπή) του διαλόγου δεν προκαλεί ανησυχία σε όλους, ίσως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τα όσα το Ταμείο απαιτεί αλλά και τη μεθοδολογία που ακολουθεί. Ωστόσο, ανακύπτει ένα ερώτημα ουσίας: αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έκανε όντως υποκλοπή (σ.σ. που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το παραδεχθεί δημόσια), προκειμένου να αποκαλυφθεί αν κάποιοι στοχεύουν στην καταστροφή της, έπραξε ορθά ή λανθασμένα;

 

Οι «αποκαλύψεις» των «ΝΕΩΝ»

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθαν και οι «αποκαλύψεις» των «ΝΕΩΝ» για την εταιρεία του Αλέξη Τσίπρα, εντασσόμενες προφανώς στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρωθυπουργού και του άλλοτε κραταιού δημοσιογραφικού συγκροτήματος του ΔΟΛ, με φόντο τις εξελίξεις στα media.

Τι υποστήριξαν «Τα ΝΕΑ»; Ότι δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει το 2007 από κοινού με τον Νίκο Παππά (κι άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), ούτε δήλωσε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα. Μόνο που στο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού από το 2009 οπότε και εκλέχθηκε βουλευτής, όλα αυτά αναφέρονται, όπως λέει το Μαξίμου. Μάλιστα, από την Ηρώδου Αττικού ξεσκόνισαν τα αρχεία τους και ανέσυραν ένα δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» από το μακρινό 2010, το οποίο ακυρώνει τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας. Έγραφαν, συγκεκριμένα, τότε τα «ΝΕΑ» ότι ο νυν πρωθυπουργός «για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία».

Αλλά, ακόμη κι έτσι να μην ήταν, οικονομικό όφελος από την υποτιθέμενη «αβλεψία» Τσίπρα δεν προκύπτει, με αποτέλεσμα να διατυπώνεται πλέον η απορία γιατί ο ΔΟΛ επιλέγει την τακτική της σκανδαλολογίας. Η απάντηση, πάντως, που δίνει το Μαξίμου είναι πως «ελπίζουν (σ.σ στον ΔΟΛ) ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να χαρακτηρίσουν τις ανοιχτές υποθέσεις του κ. Ψυχάρη με την Δικαιοσύνη, ως “πολιτική δίωξη”, επειδή ο συγκεκριμένος εκδότης τα “έβαλε με τον Τσίπρα”».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα