Αυξάνεται η ένταση στο φίνις

Τρία 24ώρα πριν ανοίξουν οι γαλάζιες κάλπες και η ένταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κτυπάει κόκκινο. Ένταση δυσανάλογη τόσο της επικαιρότητας, που κυριαρχείται από τις επιθέσεις στο Παρίσι και, στα καθ’ ημάς από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όσο και του ενδιαφέροντος που δείχνει η κοινή γνώμη και το γαλάζιο ακροατήριο για τις εξελίξεις.

Πίσω, όμως, από την ένταση των τελευταίων ημερών δεν κρύβεται μόνον η μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Κρύβεται και ο διαγκωνισμός στελεχών και μηχανισμών για την επικράτηση, την επομένη των εκλογών. Το γαλάζιο παρασκήνιο είναι πλούσιο καθώς οι συμφωνίες δίνουν και παίρνουν, στελέχη που εμφανίζονταν ως δεδομένα αλλάζουν στρατόπεδα ενώ σε τοπικό επίπεδο η κινητοποίηση των, κατά περίπτωση, κομματαρχών είναι μεγάλη με στόχο την εξασφάλιση των κρίσιμων ψήφων.

Έτσι, με το φόβο για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου που θα μετατρέψει την ένταση σε σκληρή πόλωση, το ερώτημα που πλανάται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι μόνον το πως θα καταφέρουν να συνυπάρξουν την επομένη ο νικητής με τον ηττημένο της κάλπης αλλά πως αυτή η ενότητα θα επιτευχθεί και σε επίπεδο βάσης.

Τα τελευταία περιστατικά κάνουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να… γελά κάτω από το μουστάκι του, καθώς θεωρεί ότι δικαιώθηκε στην πράξη η επιλογή του να μην ανοίξει, μέσω ενός debate ή μιας άλλης μορφής απευθείας αντιπαράθεσης με τους συνυποψηφίους του, το γαλάζιο κουτί της Πανδώρας. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε ότι τα περίφημα διαφημιστικά σποτ με τον… καραφλό γέροντα που φορτώνεται στην πλάτη του νεαρού νεοδημοκράτη «φωτογραφίζουν» τον Ευ. Μεϊμαράκη, ωστόσο στο γαλάζιο συνολικό υποσυνείδητο αυτό καταγράφηκε.

Και ο Μεϊμαράκης, γνώστης της αρκετά γηρασμένης νεοδημοκρατικής βάσης, έσπευσε να το εκμεταλλευτεί, όπως άλλωστε έπραξε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος, δε, προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, να παρέμβει δηλαδή κατά τη διάρκεια ατομικής τηλεοπτικής συνέντευξης συνυποψηφίου του. Το έπραξε, «βγαίνοντας» στο Στάρ και καταγγέλλοντας ότι ακόμη και μετά τις εκλογές, ο κ. Τζιτζικώστας ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά και καλούσε σε στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί να είναι στο πλαίσιο της εκλογικής στρατηγικής των τελευταίων ημερών, ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας είπε πολύ θερμά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι δικαιώθηκε σε ότι έλεγε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, σε χαμηλότερους είναι η αλήθεια τόνους, δεν έχει αποφύγει τις ευθείες επιθέσεις, είτε για τον κ. Μεϊμαράκη, είτε για τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επόμενη ημέρα

Το πάζλ, ωστόσο, της μετεκλογικής Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο ευρύ, αφού δεν αφορά μόνον τους τέσσερις υποψηφίους αλλά και

  • την επιβεβαίωση ή μη της κυριαρχίας του ισχυρού καραμανλικού στοιχείου στο κόμμα
  • τη δυνατότητα συγκρότησης νέων κέντρων εξουσίας εντός Νέας Δημοκρατίας αλλά και την πιθανότητα φυγόκεντρων τάσεων το επόμενο διάστημα
  • την καταγραφή των εσωτερικών συνιστωσών μεταξύ μεσαίου χώρου, φιλελευθερισμού και δεξιάς
  • την επιβίωση ενός κομματικού μηχανισμού που συγκροτήθηκε τα τελευταία λίγα χρόνια και η αντικατάσταση του οποίου μοιάζει το πλέον πιθανό ενδεχόμενο, ανεξαρτήτως νικητή
  • την πιθανότητα ανασυγκρότησης του κόμματος τόσο σε προγραμματικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό καθώς τα χρέη προς τράπεζες, προμηθευτές και ενοίκια είναι τεράστια, και εν τέλει
  • τη δυνατότητά του να καταστεί, εκ νέου, εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον πανίσχυρο μεν, αλλά δοκιμαζόμενο πολιτικά, Αλέξη Τσίπρα.

Επί του παρόντος, οι υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε μία μάχη όλοι εναντίον όλων. Δίχως βέβαια να παραγνωρίζουν ότι αυτή που έπεται, μετά τις εκλογές, είναι κατά πολύ δυσκολότερη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα