Αναγκαίο το ταχύρυθμο φροντιστήριο

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τη Ρένα Δούρου. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν για τη νίκη στις ευρωεκλογές, όμως για τη νέα περιφερειάρχη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κι αυτό διότι καλείται πλέον στο επόμενο διάστημα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να ενημερωθεί ακριβώς για το ποιες είναι οι αρμοδιότητές της και βέβαια ποιες είναι οι υποχρεώσεις.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Η ίδια βέβαια διακηρύττει ότι η πρώτη της δουλειά είναι η υλοποίηση των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει το περιφερειακό συμβούλιο. Και όπως λέει, στις προτεραιότητές της είναι να δοθούν τα χρήματα για τον δήμο Περάματος, όπου 1.600 νοικοκυριά είναι εδώ και πολλούς μήνες χωρίς φως.

Όπως η απόφαση, που για συγκεκριμένο ποσό με τη συνέργεια της Εκκλησίας θα πρέπει να οδηγηθεί σε δράση κοινωνικής πολιτικής. Φυσικά, κάποιος πρέπει να πει στην κα Δούρου ότι για τις συγκεκριμένες αποφάσεις είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης. Διαφορετικά, οι παραπάνω αποφάσεις δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα σοβαρότερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η νέα περιφερειάρχης, η οποία μιλάει για πόλεμο με τα συμφέροντα. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει με το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Και αυτό διότι η ίδια μιλάει για νέο σχεδιασμό, καθώς δεν συμφωνεί με τη λύση των τεσσάρων εργοστασίων, που έχει προκριθεί και για το οποίο λασπολογούσε περί διαπλοκής τον Γιάννη Σγουρό.

Εάν δεν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη λύση, τότε αφενός μεν θα έχει πρόβλημα με τα πρόστιμα από την Κομισιόν, αφετέρου δε θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς θα κλείσει η χωματερή της Φυλής τον επόμενο χρόνο και δεν θα υπάρχει χώρος για τα απορρίμματα της Αττικής. Και βέβαια θα κληθεί η ίδια να υπογράψει συμβάσεις με τους επιχειρηματίες για τη λύση στο θέμα των στερεών αποβλήτων.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει, είναι αυτό της συνύπαρξης της πολιτικής ανάπτυξης της Αττικής με την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας. Για το Ελληνικό είναι αντίθετη με την αξιοποίηση, αλλά την ίδια ώρα η περιφέρεια επί της ουσίας δεν έχει λόγο. Η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η επένδυση. Τι θα κάνει, δίχως να έχει αρμοδιότητα; Όπως και για τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη, όπου τον κύριο και μοναδικό λόγο τον έχουν το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα; Θα ξεκινήσει πορείες και απεργίες πείνας; Ή απλά θα ενεργοποιήσει τον πρώην πλέον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστο Κορτζίδη να διαδηλώνει επί καθημερινής βάσης;

Οι επιχειρήσεις

Πολύ σημαντικό είναι και το ζήτημα των επιχειρηματικών πάρκων στην Αττική. Δηλαδή, εάν αποδέχεται τη συγκεκριμένη πολιτική για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην Αττική. Σε μία εποχή όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο θα αναλάβει το ρίσκο να κλείσει αυτά τα εργοστάσια, ή θα κάνει τα στραβά μάτια. Αν τα 10.000 εργοστάσια και εργαστήρια που λειτουργούν παράνομα στην Αττική (γιατί κανείς δεν τους εξηγούσε αν δικαιούνται ή όχι άδειας λειτουργίας και έτσι πήραν μόνοι τους την απόφαση να λειτουργήσουν παράνομα) μπορούν να συνεχίσουν, ή να νομιμοποιηθούν χωρίς όμως να υποκύψουν στη διαφθορά της «χορηγίας» προς το διεφθαρμένο κράτος για την απόκτηση νόμιμης άδειας.

Επίσης, η Ρ. Δούρου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Ελαιώνα. Είναι αρχαιολογικός χώρος και πάρκο; Διότι εάν ισχύει αυτό, τότε τι θα πράξει με τις βιομηχανίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις;

Αν το 50% του βιομηχανικού και βιοτεχνικού δυναμικού που έχει εγκατασταθεί στην Αττική μπορεί να παραμείνει, να επεκταθεί και να εκσυγχρονισθεί δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ή θα πρέπει να φύγει από την Αττική για περιβαλλοντικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή, η νέα περιφερειάρχης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποδείξουν τη νέα περιοχή εγκατάστασης και να πληρώσουν τη μεταφορά για να μην κλείσουν οι μονάδες απολύοντας το προσωπικό.

Και βέβαια ένα ακόμη ερώτημα τίθεται για το τι κίνητρα θα δοθούν στον κλάδο μεταποίησης της Αττικής για να τα μαζέψει και να φύγει από το Λεκανοπέδιο, ώστε να δώσει την ευκαιρία να ειπωθεί ότι απάλλαξε την Αττική από το καρκίνωμα της βιομηχανίας.

Και βέβαια, το σημαντικότερο ζήτημα είναι το τι θα πράξει με την προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική, ώστε να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα ανεργία και να αναδιαταχθεί η δράση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι πόλεις πλησίον του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένουν την επένδυση για να ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις σε Ελληνικό-Αργυρούπολη-Άλιμο και Γλυφάδα.

Δεν μπορεί να επικαλεστεί «καμένη γη»

Το να δηλώνει η κα Δούρου ότι τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ θα πάνε σε νεανική επιχειρηματικότητα, μάλλον είναι απλά ωραία λόγια. Τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί να δοθούν στην Αττική από το νέο ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα, όπως και το πού ακριβώς θα δοθούν.  Όπως επίσης και όσα εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να δώσουμε έναν σπουδαίο πόλεμο, κόντρα όχι μόνο στις προβλέψεις που εν πολλοίς αυτές τις πετύχαμε πια, αλλά και κόντρα στα συμφέροντα», δεν δίνει καμία απολύτως λύση στα προβλήματα.

Η ίδια εξηγεί ότι ετοιμάζει ομάδες «ώστε  να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση 1η Σεπτεμβρίου να διαχειριστούμε ειλημμένες αποφάσεις. Για τους επομένους τρεις μήνες η ομάδα, η οποία έχει δώσει πια τα εχέγγυα ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική και αποτελεσματική με τους δικούς μας όρους προς όφελος των πολιτών όχι γενικά και αόριστα, θα εργαστεί με εκείνον τον τρόπο ώστε να μη συζητάμε μόνο για το Ελληνικό αλλά να έχουμε τη μεγάλη εικόνα που, πιστέψτε με, είναι πάρα πολύ μεγάλη η εικόνα».

Το μόνο σίγουρο είναι πως με 313 εκατ. ευρώ πλεόνασμα κι ένα σωρό έργα που «τρέχουν» σε όλη την Αττική η Ρένα Δούρου δεν νομιμοποιείται ότι παρέλαβε «καμένη γη». Το μόνο πρόβλημα που θα έχουν είναι εάν τα ταχύρρυθμα φροντιστήρια που πρέπει να κάνουν όλο το καλοκαίρι θα είναι αρκετά για να μάθουν τι εστί τοπική αυτοδιοίκηση.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα