Έκρηξη Θεοδωράκη

Λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο του Ποταμιού, όπου λογικά θα κυριαρχήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, η εσωστρέφεια καλά κρατεί. Κι αυτό διότι μπορεί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους οι διαφωνούντες να έχουν σταματήσει την αυτοκριτική, όμως εσωτερικά συνεχίζουν την γκρίνια σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν σωρευθεί μετά το πενιχρό εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που πυροδοτήθηκαν από την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα υπάρχουν και στελέχη που εμφανίζονται να τραβούν διαχωριστικές γραμμές από το φλερτ με την Ν.Δ., όπως η Κατερίνα Μάρκου και ο Σπύρος Δανέλλης, κοιτώντας προς την Κεντροαριστερά.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του Ποταμιού είναι η έκρηξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με αφορμή το… κλειστό γκρουπ στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Ευρωπαϊκό Ποτάμι», στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς τέθηκε θέμα ηγεσίας με αφορμή τις κατηγορίες για έλλειψη στήριξης από τα κεντρικά του κόμματος στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Ο κ. Θεοδωράκης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάλεσε όλα τα στελέχη να θέσουν τα θέματα στο επικείμενο Συνέδριο.

Την ίδια ώρα, στην… κατάψυξη φαίνεται πως είναι οι σχέσεις του επικεφαλής του κόμματος με τον «στρατηγό» της Σεβαστουπόλεως, Χάρη Θεοχάρη. Ο δεύτερος τον τελευταίο καιρό κλιμακώνει την προσωπική του προβολή του, όπως κατέστη εμφανές και με τη δυναμική παρέμβασή του για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Στελέχη του κόμματος συνδέουν τη στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού καθώς και τις ψυχροπολεμικές σχέσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τις φήμες που θέλουν τον πρώτο να συγκεντρώνει υπογραφές ενόψει του Συνεδρίου, προκειμένου να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από το περιβάλλον του κ. Θεοχάρη.

Ο Κύρκος

Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πριν από έναν μήνα «τρέμαμε» ότι θα μας βγάλει από τη Σένγκεν, φαίνεται πως θα δώσει ένα πολύ καλό μήνυμα στην Ελλάδα, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως εξήγησε ο κ. Κύρκος, μετά τη ρητή προειδοποίηση της Κομισιόν για έξοδο από τη Σένγκεν, η Ελλάδα έκανε στροφή 180 μοιρών, έδωσε όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία των hotspots και των κέντρων μετεγκατάστασης, υλοποιώντας, έστω και καθυστερημένα, τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους.

«Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει η Τουρκία να τους παίρνει πίσω και εκεί πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση το βάρος και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», υπογράμμισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με χθεσινό γκάλοπ, το 80% των Ευρωπαίων απαντά ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα, αλλά να μετακινούνται σε ευρωπαϊκές χώρες και το 76% να φυλάγονται τα σύνορα της Ελλάδα από Ευρωπαίους. «Αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη είναι σαφώς με τη μεριά της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Κύρκος.

Αναφερόμενος στο φορολογικό – ασφαλιστικό, επέκρινε την κυβέρνηση, ότι αντί να καταλήξει σε τελικές προτάσεις περιορίζεται σε συζητήσεις, με αποτέλεσμα -όπως είπε- να είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα συμφωνηθούν τα μέτρα και θα προχωρήσει η αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να υπόσχεται αλλαγές που δεν ξέρουμε πώς θα υλοποιήσει, ούτε η ίδια ξέρει και γι’ αυτό δεν κάνει ολοκληρωμένη πρόταση», κατέληξε ο κ. Κύρκος.

Για το διαδίκτυο

Δηλώσεις και επιλογές που παραπέμπουν πλέον σε ολοκληρωτικό καθεστώς αποδίδει στην κυβέρνηση το Ποτάμι, κλιμακώνοντας την αντιπολιτευτική κριτική που ασκεί τις τελευταίες μέρες. «Μετά την τηλεόραση είναι πια εξόφθαλμο ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους θέλουν να ελέγξουν τόσο το ραδιόφωνο όσο ακόμη και τον τρόπο που μεταδίδονται οι ειδήσεις στο Ιντερνετ», κατήγγειλαν οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη.

Αφορμή αποτέλεσε μια δήλωση στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μία από τις μεγάλες παθογένειες (της χώρας) είναι η αυτονόμηση των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης». «Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τον πλέον κυνικό τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ενημέρωση. Τη θέλει απολύτως ελεγχόμενη, όπως τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», σχολίασε η Σεβαστουπόλεως, και ως απόδειξη επικαλέστηκε το Μητρώο Online Media, το οποίο εξήγγειλε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, καλώντας τους ιδιοκτήτες διαδικτυακών μέσων να εγγραφούν με πλήρη στοιχεία για τις εταιρείες τους.

«Το ΕΣΡ παραμερίζεται και πάλι, αυτήν τη φορά από τον γ.γ. Τύπου, ο οποίος εξουσιοδοτείται να κρίνει σε ποια σάιτ θα δίνεται κρατική διαφήμιση», κατήγγειλε το Ποτάμι, τονίζοντας ότι το κριτήριο της κυβέρνησης θα είναι προφανώς «η διασπορά ψευδών ειδήσεων υπέρ της». Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης απάντησε απαξιωτικά στο Ποτάμι, με το επιχείρημα ότι «το Μητρώο Online Media αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ (και όχι μπλογκ ή ερασιτεχνικές ιστοσελίδες )» και τονίζοντας πως «η εγγραφή σε αυτό θα είναι εθελοντική». Η Σεβαστουπόλεως ωστόσο ανταπάντησε στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αφελές το επιχείρημα περί εθελοντικής εγγραφής, καθώς ο κ. Βερναρδάκης με απλά λόγια ήδη λέει σε όλους τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ: «Αν δεν έρθετε μαζί μας, δεν θα έχετε στο εξής διαφήμιση».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα