Έγινε το πρώτο βήμα, αλλά…

Καμία λύση δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα από την Σύνοδο Κορυφής παρά μόνο γενικόλογες κατευθύνσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι ελληνικές προτάσεις αναγνωρίστηκαν ως μια «καλή βάση» συζήτησης αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Ντάισελμπλούμ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί.

Οι δύο άνδρες σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με πρόσθετες ελληνικές προτάσεις και στη συνέχεια με προαπαιτούμενες από ελληνικής πλευράς ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή των Ελλήνων.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Ντάισελμπλουμ διέψευσε τα παπαγαλάκια των Βρυξελλών σημειώνοντας πως όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ χθες και η άλλη σήμερα το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Καταλήγοντας, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια «ισχυρή και συνολική βάση» συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. «Καλωσορίζουμε την ελληνική πρόταση ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ και ως μια ευκαιρία για να επιτύχουμε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα. Η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκησε περίπου μία ώρα.

Μια πρόγευση για τα όσα θα γίνουν στο Eurogroup είχε δώσει αρκετά νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος, υποδεχόμενος μία αντιπροσωπεία πολιτικών και ακτιβιστών της αριστεράς που υπογράφουν την έκκληση «Η θέση της Γαλλίας είναι δίπλα στον ελληνικό λαό», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τη Liberation, επανέλαβε τις θέσεις του ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία», «η συμφωνία είναι κοντά» και «οι προτάσεις του Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε έκανε λόγο για δύο ευκαιρίες ακόμη για λύση στο θέμα της Ελλάδας, τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου την Πέμπτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα δεν θα κρατηθεί η απολύτως σκληρή γραμμή.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “΄Εστεραιχ”, επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί στη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “όχι σε συμβιβασμούς” και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια διαπραγματευτική τακτική το να παραμένει κάποιος απόλυτα σκληρός, μόνον που κατόπιν, με αυτή την απόλυτη σκληρότητα δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτε.

“Κάποιος μπορεί να πριονίζει διαβολικά σκληρά το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, μόνον που, όταν αυτό σπάσει, θα πέσει κι αυτός μαζί του”, προειδοποιεί ο καγκελάριος, για να συμπληρώσει “δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτε, αλλά να βρούμε μία λύση”.

Ο καγκελάριος εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή διότι ο πληθυσμός και η οικονομία, με τις συνεχείς κρίσιμες συνόδους, βρίσκονται σε κλίμα κρίσης, φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στη δραχμή και δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ μια πτώχευση του κράτους θα προκαλούσε και πτώχευση των επιχειρήσεων.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φυσικά και θα έπληττε και την Αυστρία, καθώς κάτι τέτοιο έχει για την Ευρώπη ανυπολόγιστες συνέπειες, πολιτικής και οικονομικής φύσης, αναφέρει, για να συμπληρώσει ότι, οι ειδικοί που εκτιμούν πως οι συνέπειες δεν θα ήταν και τόσο μεγάλες, είναι ακριβώς εκείνοι που μετά ισχυρίζονται πως αυτοί πάντα γνώριζαν πόσο άσχημο θα ήταν, και κάτι τέτοιο μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, “ωστόσο οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να παίζουν στο καζίνο”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι ένα Grexit θα ζημίωνε την Αυστρία, επειδή είναι χώρα εξαγωγών και αν καταρρεύσει η νοτιοανατολική αγορά, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για την αυστριακή εξαγωγική οικονομία και δεν θα πρέπει κανείς να πιστεύει τους “τσαρλατάνους”, που ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί με την Κίνα.

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίσθηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεδριάσει αύριο εκ νέου προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ήδη σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

Ωστόσο μετά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ όσο και μετά αυτή της περασμένης Παρασκευής δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα