Υποκλοπές

Κατάθλιψη στο περιστύλιο
Η εικόνα που παρουσίαζε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο ήταν απογοητευτική για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Ελάχιστοι οι βουλευτές κυκλοφορούσαν και αυτοί σκεπτικοί ωσάν να είχαν κατάθλιψη, όπως ένας βουλευτής ευστόχως παρατήρησε: «Να ψηφίσω ή όχι τα νέα μέτρα;» ρωτούσαν οι γαλάζιοι βουλευτές ο ένας τον άλλον, επιχειρώντας να μετριάσουν την αναποφασιστικότητά τους. Οι περισσότεροι πάντως απειλούσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το άρθρο που αναφέρεται στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Άλλοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν πέντε άρθρα, άλλοι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο. Οι εμπειρότεροι όμως έλεγαν: «Αυτούς που δηλώνουν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μην τους φοβάστε. Τελικά θα δείτε ότι θα ψηφίσουν. Τους μουλωχτούς να φοβάστε…».

Άλλη μία φορά έπαιξαν άμυνα
Η νέα δικομματική κυβέρνηση δεν πείθει καθόλου τους εταίρους μας ότι μπορεί να πραγματοποιήσει στοιχειώδεις δομικές μεταρρυθμίσεις κα να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στην χώρα. Με τις μέχρι τώρα ενέργειές της, επισημαίνουν κοινοτικοί παράγοντες, η νέα δικομματική κυβέρνηση δείχνει να έχει μείνει από ιδέες και δυνάμεις στο ξεκίνημα της προσπάθειας. Τα ανώτατα στελέχη της απλώς διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο δι’ ίδιον όφελος και καταλήγουν να επενδύσουν στην αδράνεια που χαρακτηρίζει σε αυτή την φάση την ελληνική κοινωνία και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Όπως μάθαμε από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, οι συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων εκφυλίστηκαν για ακόμη μία φορά στην διαπραγμάτευση των προθεσμιών, των υποσημειώσεων και των παρακάμψεων των ήδη συμφωνηθέντων. Αντί η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προτείνει σημαντικές διαρθρωτικές κινήσεις, αναλαμβάνοντας την επιτάχυνση των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έπαιξε ακόμη μία φορά άμυνα, με την λογική του παραδοσιακού δικομματισμού. Έτσι, οι άνθρωποι των αγορών αλλά και έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται έως πού θα πάει η κατάσταση αυτή και για πόσο ακόμη θα γίνεται ανεκτή από τους εταίρους μας.

Η μετριοπάθεια της Ελλάδας
Ταυτόσημη στάση αυτοσυγκράτησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση-σε αντίθεση με τον εκνευρισμό της Άγκυρας- επέλεξε να κρατήσει η ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στα γεγονότα της Αιγύπτου. Καταλυτικής σημασίας σε χώρα με κομβική σημασία για τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, παραδοσιακής συμμάχου της Ελλάδος. Πολύτιμης χώρας στα θέματα ΑΟΖ και κοινής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Για όλους αυτούς τους λόγους Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να μην υπάρξουν σχολιασμοί και δηλώσεις για τις εξελίξεις, -πέραν από γενικά ευχολόγια για επιστροφή στις δημοκρατικές διαδικασίες, σεβασμό στη θέληση του Λαού της Αιγύπτου- παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε χαιρετήσει την «αραβική Άνοιξη», τη δημοκρατική αλλαγή με την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι. Αντίθετα, βαθύτερη πολιτική, ιδεολογική και οικονομική ανάμιξη-ταύτιση επιχείρησε η ηγεσία του Ρ. Ερντογάν, η οποία ομιλεί για ανατροπή με παράνομα μέσα και για πραξικόπημα σε βάρος του ανατραπέντος Μόρσι, ενώ επιπλέον δέχεται (νέα) πλήγματα και η δική της εκδοχή για πολιτικό ισλαμισμό, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Τουρκία..

Μόνο για κρουαζιέρες
Μάλλον ναυαγεί οριστικά η πρόταση του ΤΑΙΔΕΠ να δημιουργηθεί λιμένας πλοίων κρουαζιέρας στον Φαληρικό Όρμο αντί του Πειραιά. Μετά τις αντιδράσεις της διοίκησης του ΟΛΠ και του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου δεν συμφωνεί με το σχέδιο και ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παλαιός γνώστης του όλου ζητήματος. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι η Κυβέρνηση πρέπει σταδιακά να μεταφέρει όλες τις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι το λιμάνι του Πειραιά να μετεξελιχθεί σε μεγάλο λιμάνι για κρουαζιερόπλοια και θαλαμηγούς.

Σε ειδικό ρόλο οι Αλβανοί δραπέτες
Οι Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδος εκτιμούν βάσιμα ότι οι Αλβανοί δραπέτες και εγκληματίες των τελευταίων μηνών, με τη φοβερή « επιμελητεία βοήθειας» σε θεαματικές αποδράσεις, κρησφύγετα, δυνατότητες μετακίνησης κλπ. αποτελούν εκλεκτό κομμάτι του δικτύου του UCK και εθνικιστικών πολιτικών κύκλων στην Αλβανία. Οι κακοποιοί αυτοί θεωρείται ότι διακινούν πολεμικό υλικό, ενισχύουν οικονομικά με τις ληστείες παρακρατικούς στην Αλβανία, Κόσσοβο και Σκόπια, μεσολαβούν για παράνομες πωλήσεις οπλισμού και οραματίζονται αντάρτικο απελευθέρωσης των Τσάμηδων στην Ήπειρο. Για τους λόγους αυτούς δεν έχει γίνει καμία σύλληψη και παράδοση τέτοιων καταζητούμενων εγκληματιών από τις αλβανικές αρχές στις ελληνικές.

Ο σχεδιασμός και η ανακούφιση
Ανακουφιστική θεωρείται από αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης η μείωση κατά ένα δισεκατομμυρίου ευρώ του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή κατά 40%. Το απομένον ποσόν του 1,6 δισ., ευρώ θεωρείται ότι θα καλυφθεί εύκολα από τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, τη ΔΕΣΦΑ, τα κρατικά λιμάνια και αεροδρόμια, μεγάλα κρατικά ακίνητα εσωτερικού-εξωτερικού και κατά ένα μέρος από τον ΟΛΠ, την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ. Έτσι, μπορεί να μετακινηθούν για το 2014, κατά τους πρώτους μήνες η πώληση της ΔΕΠΑ, η παραχώρηση της περιοχής Βουλιαγμένης, η πώληση ποσοστών των ΕΛΠΕ, η παραχώρηση ποσοστών της « Εγνατίας Οδού», του Ιπποδρόμου κλπ.

Να κληθούν
Σύμφωνα με απόψεις ανώτατων δικαστικών κύκλων το Κακουργιοδικείο, το οποίο δικάζει τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του θα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο, εάν όχι όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, αλλά ορισμένα από αυτά. Να εξαιρεθούν δηλαδή ο τότε Πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί. Κατά τις ίδιες απόψεις το δικαστήριο οφείλει απλώς να κάνει αποδεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου, χωρίς να ασκήσει δικαίωμα βιαίας προσαγωγής σε όσους αρνηθούν να προσέλθουν και να καταθέσουν. Δεδομένου ότι η κλήση τους ως ανθρώπων με άμεση γνώση και συμμετοχή στην υπόθεση των αμυντικών εξοπλισμών τους μειώνει ηθικά και πολιτικά, όταν περιορίζεται-επικεντρώνεται στο παρασκηνιακές συναλλαγές ενός μέλους του ΚΥΣΕΑ.

Τους θυμήθηκε
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σχολιαστεί αρνητικά για την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε «ξεχάσει» να αναφερθεί στον ιστορικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκο και είχε «θυμηθεί» μόνο τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη. Ωστόσο, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση και της ΔΗΜΑΡ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν… πιο προσεκτικός. Μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ (πριν από του ΣΥΡΙΖΑ), όπου αποφασίστηκε η αυτοδιάλυση του κόμματος, επεφύλαξε ξεχωριστή αναφορά και στον Λεωνίδα Κύρκο, αλλά και στον πρώην ευρωβουλευτή και βουλευτή του κόμματος, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή του 2009, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Και ο Γιαννέλης
Μια ματιά στις φωτογραφίες από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβον Ντο μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου. Όμως, ορισμένες παρουσίες έχουν ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα, το «παρών» στο Συνέδριο έδωσε, ως… παρατηρητής ένας πρώην βουλευτής της ΝΔ, που είχε αποχωρήσει το 2012 από το κόμμα, καταγγέλλοντας τον Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος για τον Γιάννη Γιαννέλλη, πρώην βουλευτή Λέσβου. Το «παρών» έδωσε και ο γνωστός συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την Κουμουνδούρου.

Φιλί της ζωής
«Πολύ περήφανος» δηλώνει ο Νίκος Μπίστης για τους οκτώ μήνες στην «πολύ κρίσιμη περίοδο του Σημίτη», οπότε και μπήκε στην κυβέρνηση. Δεν σκέφτεται όμως, ξεκαθαρίζει, να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. «Για πολλά χρόνια έχω τις ίδιες απόψεις για πολλά θέματα. Δεν νομίζω ότι θα με απασχολήσει ποτέ επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», λέει, εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πάντως σέβεται, «δεν μπορεί να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη» και εκτιμώντας ότι θα έχει δημοσκοπική μικρή ανάκαμψη… Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εμμένοντας στην άποψή του ότι η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης υπέπεσαν σε μεγάλο λάθος αποχωρώντας από τη ΔΗΜΑΡ εκείνη την «μοιραία Πέμπτη», όπως συνηθίζει να λέει, εκτιμά ότι με αυτό «έδωσε φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ».

Γλίτωσε τις αποδοκιμασίες
Ο παλιός είναι αλλιώς λένε. Και αυτό ταιριάζει γάντι στον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος απέφυγε να βρεθείς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να εκπροσωπήσει την ΔΗΜΑΡ. Ο Λυκούδης απέφυγε ενσυνειδήτως να πάει στο Τάε Κβον Ντο, αν και επισήμως επικαλείται συνεδριάσεις στις οργανώσεις της Νοτιοανατολικής Αττικής. Ως γνωστόν, ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση και δεν τρέφει καθόλου φιλικά αισθήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, επελέγη να εκπροσωπήσει την Αγίου Κωνσταντίνου ο Νίκος Τσούκαλης και τότε αποδείχθηκε ότι… κάτι ήξερε ο Λυκούδης και απέφυγε να δώσει το «παρών». Καίτοι ο Τσούκαλης ήταν φιλοξενούμενος και προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί νεολαίοι (αλλά όχι μόνο, δυστυχώς…) γιούχαραν πολλές φορές, με έντονο τρόπο και παρατεταμένα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, επειδή… τόλμησε να αποκαλέσει τους ΣΥΡΙΖΑίους «συντρόφους». Μάλιστα, το γιουχάισμα ήταν τόσο έντονο, ώστε το προεδρείο του Συνεδρίου αναγκάστηκε να παρέμβει και να ζητήσει από τους συνέδρους να σταματήσουν να επιδεικνύουν την έλλειψη… φιλοξενίας και αστικής ευγένειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα