Υποκλοπές

Αυτός τι έκανε;
Σας έγραφα χθες Τρίτη, ότι ο ΓΑΠ έχει προγραμματίσει υπέροχες διακοπές δίπλα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας τιε ελληνικές παραλίες. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός λόγω του Μάριο Ντράγκι και τα όσα είπε ο διοικητής της ΕΚΤ στο Eurogroup θυμήθηκε ότι είναι πολιτικός και παρενέβη. Τι είπε; Ότι τις αποφάσεις για τις οριζόντιες περικοπές του έφεραν τα δύο πρώτα μνημόνια τις αποδίδει στη «βίαιη λιτότητα» που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν άκουσαν τις εκκλήσεις του για χρόνο και πολιτική στήριξη. Για την εγκληματική ολιγωρία που έδειξε κατά τον πρώτο χρόνο της πρωθυπουργίας του, όπου έβλεπε ότι τα σύννεφα μαζεύονταν, και δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτό, δεν έκανε καμία αναφορά ωστόσο καταφεύγοντας στην εύκολη λύση. Και πάλι τα έριξε στην «πολιτική ασυνειδησία» που έδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν που εντέλει πήρε την πιο καταστροφική απόφαση, που θα μπορούσε να πάρει ένας πρωθυπουργός και τα αποτελέσματα η χώρα τα βιώνει πλέον η χώρα περισσότερο από ποτέ. Κι εντάξει εμείς να δεχθούμε ότι έχει απόλυτο δίκιο και οι κακοί συντηρητικοί πολιτικοί της Ευρώπης έβαλαν στο στόχαστρο την Ελλάδα. Αυτός τι έκανε; Ενημέρωσε; Ή απλά συμφώνησε με το Μνημόνιο που του έδειξαν και απλά ανέλαβε από το Καστελόριζο να μας δείξει το δρόμο προς την καταστροφή;

Εκ τω έσω τα βέλη
Το ότι οι άδικες αποφάσεις της κυβέρνησης οφείλονται σε δικά της λάθη, παραδέχθηκε εμμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σήμερα Φίλιππος Σαχινίδης. «Αν είχε γίνει αξιολόγηση δομών και προσώπων δεν θα πηγαίναμε στις τωρινές αποφάσεις», σημειώνει, παραδεχόμενος ότι «πρέπει να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε»… Θυμίζοντας ότι το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων είχε τεθεί καιρό πριν, άφησε αιχμές για τα υπουργεία που είχαν αναλάβει να την εφαρμόσουν και δεν το έκαναν. «Αν τα υπουργεία που είχαν δεσμευτεί δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις, γιατί αναζητάμε ευθύνες στο εξωτερικό;», αναρωτήθηκε. Και κάπως έτσι, ακόμα και αν η αιχμή αφορούσε στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, η μπάλα πήρε συνολικά την κυβέρνηση… Εξάλλου ο Σαχινίδης γι’ αυτό επέλεξε να μείνει εκτός. Από την μία θα στοχεύει με σαϊτιές και από την άλλη θα φλερτάρει με το προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ.

Το άγχος του Ανδρέα
Επίθεση στη ΝΔ, αλλά και ευθείες βολές σε μερίδα του ΠΑΣΟΚ που υπονόμευσε την κυβέρνηση Παπαδήμου, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός και ιδρυτής του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. «Αν το ΠΑΣΟΚ στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου και την πρώτη κυβέρνηση, θα ήταν καλύτερα», είπε, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούσε η εσωκομματική αντιπολίτευση «που μας είχε τσακίσει», όπως είπε, αλλά και στην υποστήριξη που παρέχει «αφειδώς» σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Κάλεσε δε, τη ΝΔ να κάνει αυτοκριτική, χαρακτηρίζοντας «όνειδος» να υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που δεν εφαρμόζεται. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι θα ψηφίσει το νέο σχέδιο για την ΕΡΤ, αφού «στα 6/7 είναι ίδιο με το σχέδιο του Ηλία Μόσιαλου», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας όσα είχε υποστηρίξει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όλοι καταλαβαίνουμε το άγχος του Ανδρέα να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας… Οπότε θα αναμένουμε διαρκώς νέες δηλώσεις.

Ο Βαρδής του ΣΥΡΙΖΑ
Την Τρίτη το απόγευμα η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα τα 21 ονόματα που συγκροτούν το τιμητικό προεδρείο του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των ονομάτων, είναι και ο… Βαρδής Βαρδινογιάννης. Ιδιαίτερα στα social media, αλλά όχι μόνον, υπήρξε σύγχυση και αρκετοί νόμιζαν ότι πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία. Ωστόσο, πρόκειται για μία -ομολογουμένως εντυπωσιακή- συνωνυμία και συνεπωνυμία. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι 91 ετών, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, του ΚΚΕ εσωτερικού και της Αντίστασης, ένας από τους 27 που κατάφεραν να αποδράσουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα. Επίσης, έχει γράψει βιβλίο για την ιστορία του ΚΚΕ εσωτερικού με στοιχεία από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχε, αλλά και με πλήρη καταγραφή όλων των εσωκομματικών εξελίξεων κατά την 20χρονη πορεία του.

Γυναίκα αντίπαλος
Ένα από τα «αγκάθια» του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο τρόπος εκλογής του προέδρου. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Αλέξη Τσίπρα και δε θα δεχθεί τίποτα διαφορετικό από εκλογή προέδρου από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή -όπως θέλει η πλευρά Λαφαζάνη. Όμως, στο παρασκήνιο «ψήνεται» και δεύτερη υποψηφιότητα, εκτός του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Αν και το όνομα δεν έχει ακόμη διαρρεύσει, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια γυναίκα, που δεν έχει κεντρικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σκέφτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα -έστω κι αν δεν έχει την… παραμικρή ελπίδα.

Υπερωρίες της Βουλής
Υπερωρίες θα «χτυπήσει» η Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, αφού, όπως όλα δείχνουν, το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις συμφωνίες της τρόικας με την κυβέρνηση θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ενώ θα διεξαχθούν επίσης η συζήτηση και η ψήφιση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Επιπλέον θα συζητηθεί και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μόνο της Παναγίας
Πλανώνται μάλλον όσοι από τους υπουργούς προσδοκούν (ή ετοιμάζονται ήδη) να κάνουν φέτος διακοπές μεγαλύτερες από μία εβδομάδα… Όπως μαθαίνουμε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους -μέσω του Κωνσταντίνου Μπούρα- ότι δεν υπάρχουν ούτε… δικαιολογημένες, ούτε (πολύ περισσότερο) αδικαιολόγητες απουσίες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Εκείνη την εβδομάδα, άλλωστε, θα λείψει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό απαιτεί και από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου…

Περίεργα παιχνίδια
Ένα πολύ περίεργο παιχνίδι παίζεται εις βάρος της χώρας από παράγοντες του πολιτικοεπιχειρηματικού κατεστημένου, με στόχο να μην πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στο επίπεδο του πελατειακού πολιτικού συστήματος και της σύνδεσής του με το κράτος. Έτσι, με την ελπίδα ότι θα εξαργυρώσουν κάποια γραμμάτια, επιχειρηματικοί κύκλοι στηρίζουν μία πιθανή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία –αγνοώντας, όμως, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα όταν βρεθεί σε αυτήν. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, από την άλλη, στηρίζει την σημερινή δικομματική κυβέρνηση και επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες φθοράς στο κόμμα του Παν. Καμμένου, το οποίο έτσι κι αλλιώς παραπαίει. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Βύρωνα Πολύδωρα για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν. Μαζί με τις επιθέσεις της εφημερίδας «Τα Νέα» στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, εντάσσονται σε μία προσπάθεια αναδιάταξης του κεντροδεξιού χώρου, στους κόλπους του οποίου το τοπίο παραμένει θολό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα