Υποκλοπές

Με το ζιβάγκο

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ενοχλείται όταν διαβάζει ή ακούει σχόλια στα οποία κατηγορείται ότι επιχειρεί να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο μάλλον δεν κάνει και πολλά για να τα αποφύγει. Τουλάχιστον σε σημειολογικό επίπεδο. Έτσι την Κυριακή πραγματοποίησε δύο δημόσιες εμφανίσεις, φορώντας ένα μαύρο ζιβάγκο, όμοιο μ’ αυτό που φορούσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πριν το 1981. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε να ψηφίσει στις εκλογές του ΤΕΕ (ως μηχανικός, που είναι…) και στη συνέχεια μετέβη στο Γοργοπόταμο, για τις σχετικές επετειακές εκδηλώσεις σχετικά με την ανατίναξη της γέφυρας και την ανακοπή του ανεφοδιασμού του στρατού των ναζί. Κατά τα άλλα δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι δεν αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου…

Το ρήγμα…

Είναι γνωστό ότι όσο περνούν οι μέρες και η ΔΗΜ.ΑΡ. φτάνει κοντά στο Συνέδριό της, στις 12 Δεκεμβρίου, τόσο το ρήγμα στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου βαθαίνει. Η βασική αντίθεση είναι μεταξύ των «μνημονιακών», που ακόμη δεν έχουν χωνέψει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, και των «φιλοΣΥΡΙΖΑ», οι οποίοι εισηγούνται την προσέγγιση με την Κουμουνδούρου. Μάλιστα, οι πρώτοι ανησυχούν πως ο Φώτης Κουβέλης μάλλον… συμφωνεί με τους δεύτερους και ανοίγει σιγά-σιγά την πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία: οι «ενωτικοί». Εκείνοι, δηλαδή, που υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει ανάγκη μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα, εκτός των νεοναζί, φυσικά. Την πρόταση αυτή διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Οικονόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση του Οικονόμου, αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα βοηθήσει ώστε «να παρουσιαστεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης». Όμως οι κακές γλώσσες λένε, ότι όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης απόφασης, τότε ο Οικονόμου θα είναι στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη –δηλαδή, θα αλληθωρίζει λίγο προς την Κουμουνδούρου…

Ετοιμάζεται ο Ραγκούσης

Στην αρχή «πόσταρε» ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε από δημοσιεύματα που αφορούσαν στην προτροπή του ΠΑΣΟΚ προς τον Μίμη Ανδρουλάκη να μην παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, αποχωρώντας –όπως υποστήριξε ο ίδιος- με φυσική συνέπεια τον δικό του αποκλεισμό από τη Βουλή… Τώρα, λέγεται πως ετοιμάζει τη δική του απάντηση-συμπλήρωση σε όσα λέει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, μόνιμο κάτοικο Πάρου, που φέρεται να θέλει να μιλήσει «για όλους και για όλα», με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου. Στον βαθμό που θα γίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα άμεσα, πάντως, οι …παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ, σε μία ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για το κόμμα, θα είναι παραπάνω από εμφανείς. Είναι γνωστές άλλωστε οι σχέσεις του νυν προέδρου του κόμματος με τον πρώην υπουργό. Από την εποχή της Υπατίας ακόμα και με πολλές αφορμές έκτοτε…

Αξιολόγηση για τους αποστάτες…

 

Να «περιορίσει» κάπως την άκρατη σεναριολογία που θέλει όσους ΠΑΣΟΚους διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση να… βρίσκουν φιλόξενη αγκαλιά στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος υπογράμμισε ότι η διαφοροποίηση από την κυβέρνηση δεν σημαίνει… αυτόματη ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποίησε ότι όλοι όσοι ζητούν να ενταχθούν, θα αξιολογηθούν αρμοδίως. «Η επιδοκιμασία όσων διαφοροποιηθούν, έστω και τώρα, από την καταστροφική κυβερνητική πολιτική, δεν σημαίνει αυτόματα ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Αν το ζητήσουν, θα αξιολογηθούν  από τα αρμόδια συλλογικά μας όργανα. Και το κριτήριο της “έξωθεν καλής μαρτυρίας” θα μετρήσει πολύ». Τότε σύντροφε Παπαδημούλη για ποιον λόγο να προχωρήσουν σε αποστασία εάν δεν έχουν εξασφαλισμένο το μέλλον τους;

Ο άλλος τρόπος

Με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετώπιζε την τρόικα ο Γιάννος Παπαντωνίου, αν ήταν στη θέση που βρισκόταν πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε debate του London School of Economics πώς θα διαχειριζόταν ο ίδιος τη σημερινή κρίση, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αποκρίθηκε «η απάντησή μου στην τρόικα θα ήταν εν μέρει ‘όχι’». Παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα έχει κάνει λάθη, και εστιάζοντας στις ‘κακές’ κυβερνήσεις από το 2004 και μετά (μετά από τις κυβερνήσεις Σημίτη, δηλαδή, όπου ήταν ο ίδιος υπουργός), άφησε αιχμές τόσο κατά των απαιτήσεων της τρόικα, όσο και κατά των ελληνικών κυβερνητικών χειρισμών. «Δεν θα διαπραγματευόμουν με την τρόικα, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που της προτείνει, γιατί δεν έχει όση κοινοβουλευτική δύναμη χρειάζεται. Τέτοιου είδους επιχειρήματα τα θέτεις σε άλλες κυβερνήσεις. Όχι στην τρόικα», είπε. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι ο ίδιος θα προσπαθούσε να τους πείσει πως η στρατηγική τους είναι λάθος. «Αν δούλευε, θα δούλευε. Αν όχι, όχι. Ο χρόνος θα δείξει», είπε, καταλογίζοντας παράλληλα στις τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας «εκπληκτική ανεπάρκεια» στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μάλλον δεν γίναμε πιο σοφότεροι…

Οι οικογένειες

Στα χαρακώματα βρίσκονται, εμφανώς, πλέον οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου καθώς οι Ευάγγελος Αντώναρος και Γιώργος Ελενόπουλος αντήλλαξαν, το σαββατοκύριακο, σκληρές κατηγορίες. Ο τελευταίος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή και, έκτοτε, άτυπος port parole του πρώην Πρωθυπουργού, Ευ. Αντώναρος χαρακτήρισε, μέσω twitter, τον Γ. Παπανδρέου ως «το μοιραίο άνθρωπο για τα δεινά που περνάνε οι Έλληνες σήμερα» και τον κατηγόρησε ότι αντιστάθηκε σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια οδηγώντας, με σχέδιο, τη χώρα στο ΔΝΤ. Απάντησε ο Γ. Ελενόπουλος εκ μέρους του Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνον υπενθύμισε την πορεία ελλείμματος και χρέους στην περίοδο Καραμανλή, αλλά υπαινίχθηκε σαφώς ότι η πλευρά Καραμανλή συνωμοτεί στο παρασκήνιο με στόχο την επιστροφή στην εξουσία. Η απάντηση Παπανδρέου, μέσω Ελενόπουλου, συνιστά αναβάθμιση της σύγκρουσης και είχε ως σαφή επιδίωξη να δείξει ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα δέχεται αδιαμαρτύρητα την κριτική. Κυρίως, όμως, είχε ως στόχο να εκθέσει τους καραμανλικούς και έναντι του Αντώνη Σαμαρά, μέσω της καταγγελίας για υπόγειες διαβουλεύσεις «μυημένων» και απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Πως ήταν το παλιό κινηματογραφικό έργο; Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες, όπως λέμε Καραμανλικοί και Παπανδρεϊκοί…

Τα δύο θέματα

Δυο θέματα θα «σηκώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες: το θέμα των υποβρυχίων και της σύμβασης παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας από τους πλειστηριασμούς, στην οποία οδηγείται η κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο έρευνας την σύμβαση παραχώρησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Ισκαντάρ Σαφά, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας. Ενόσω, λοιπόν, είναι θέμα ημερών –αν όχι ωρών- να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν –και επιδιώκουν, ως έναν βαθμό- να ξεκινήσει ένας νέος γύρος σύγκρουσης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού ήδη από τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, το συγκεκριμένο θέμα εξελίχθηκε σε προσωπική βεντέτα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, όπως έχει ήδη αποφασιστεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος από την περασμένη εβδομάδα (δηλαδή και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και σε αυτή της Πολιτικής Γραμματείας), ο ΣΥΡΙΖΑ θα ποντάρει πολιτικά και στο θέμα των πλειστηριασμών, για δύο βασικούς λόγους: ο κύριος λόγος είναι ο κοινωνικός, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως αν αρθεί η προστασία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, θα εξελιχθούν σκηνές «Ισπανίας» και νεοαστέγων. Ο δεύτερος λόγος, φυσικά, είναι πολιτικός και αφορά στη συνοχή της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα