Δίκη Τσοχατζόπουλου: Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης (upd.)

Στην τελική ευθεία μπήκε από σήμερα, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η πολύκροτη δίκη για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα με βασικό κατηγορούμενο τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τη σκυτάλη των αγορεύσεων πήραν οι υπερασπιστές του Άκη Τσοχατζόπουλου οι οποίοι σύμφωνα με την γραμμή του πελάτη τους επιχειρούν με νομική επιχειρηματολογία να τρώσουν την εικόνα του εγκληματία με το λευκό κολάρο, που πολύ ανάγλυφα σχημάτισαν για τον πρώην υπουργό οι δύο εισαγγελείς της έδρας.

Χαρακτηριστικές του “κλίματος” που υπάρχει σε βάρος του είναι οι δύο εισαγγελικές φράσεις ότι ” και ο ίδιος είχε χάσει το λογαριασμό από τη ροή της μίζας και του μαύρου χρήματος” καθώς και ότι ¨ θα πρέπει να παραμείνει έγκλειστος δια βίου ” παρότι η μέγιστη ποινή για το αδίκημα που του καταλογίζεται (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) είναι κάθειρξη είκοσι ετών.

Το νομικό του επιτελείο “εγκλωβισμένο” στην υπερασπιστική γραμμή Άκη ότι όσα του αποδίδονται είναι προϊόν πολιτικής σκευωρίας επιχειρεί να αναδείξει τον… πολιτικό χαρακτήρα της δίκης. Ο κύκλος των συνηγόρων υπεράσπισης και των 19 κατηγορουμένων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να απαγγελθεί η πρωτόδικη ετυμηγορία των δικαστών..

Στο μεταξύ αύριο το πρωί, ένας ακόμη «υψηλός» κατηγορούμενος για πράξεις που φέρονται να αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με το ξέπλυμα για το οποίο κατηγορείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αναμένεται να περάσει την πόρτα του ανακριτή. Πρόκειται για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, άλλοτε Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, που εκδόθηκε στην Ελλάδα για την κατηγορία της “νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα” και για τον οποίο ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, έχει πει ότι του έστελνε “μαύρο χρήμα” ακόμα και σε βαλίτσες.

 

Ένα… απλό διαμέρισμα η Αρεοπαγίτου
Οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου στις αγορεύσεις τους εστίασαν στο βασικό αίτημα του πελάτη τους που δεν ικανοποιήθηκε για κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους στο δικαστήριο ήταν επιβεβλημένη για να αποδειχθεί ότι η αγορά των συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν νόμιμη και άρα δεν υπήρχε λόγος δωροδοκίας του πρώην υπουργού.

Ακόμα, αναφερόμενοι στο περιβόητο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, χαρακτήρισαν. .. μύθο τα περί παλατιού αφού όπως ισχυρίστηκαν πρόκειται για “ένα διαμέρισμα 180 τετραγωνικών μέτρων”, ένα “αστικό σπίτι”.

Έβαλαν επίσης κατά της εισαγγελέως της έδρας επειδή ” αναγόρευσε σε τιμητή των πάντων τον κατηγορούμενο Νίκο Ζήγρα υιοθετώντας ως αληθινά όσα έχει πει για τον πρώην υπουργό ” ενώ χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” την αναφορά συνηγόρου πολιτικής αγωγής (ελληνικό δημόσιο) ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ενδιαφέρεται μόνο για την τύχη της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και όχι για την επίσης προφυλακισμένη και μητέρα τριών παιδιών κόρη του, Αρετή.

Mάλιστα ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης μίλησε για : “Δικονομικές ακροβασίες» που “οδήγησαν σε στοχοποίηση και ενοχοποίηση” του εντολέα του. «Προσωπικές κρίσεις, απαξιωτικές και ονειδιστικές εκφράσεις» για τον Άκη Τσοχατζόπουλο οι οποίες -όπως τόνισε- “προσβάλλουν βάναυσα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και του τεκμηρίου της αθωότητας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Ο κ. Κοτσαλής υποστήριξε ακόμη ότι ” υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να παρουσιαστεί ο Τσοχατζόπουλος σαν εγκληματική προσωπικότητα και στη συνέχεια -όπως είπε -βα βρεθεί το έγκλημα”.

 

Από «διάβολος»… Απόστολος Παύλος
Επιπλέον στην αγόρευσή του, ο συνήγορος Λεων. Κοτσαλής, εξέφρασε την αποστροφή του για τη συμπεριφορά του εξαδέλφου και συγκατηγορούμενου του Άκη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά : “Λυπάμαι ιδιαίτερα που ο κ. Ζήγρας εν μια νυκτί έκανε μια στροφή και από διάολος έγινε Απόστολος Παυλος”.

Τόνισε ακόμη πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε αστυνομικούς που μετέφεραν με βαλίτσες μετρητά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για να αναρωτηθεί: ” Που είναι αυτοί οι αστυνομικοί ; ” ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αυτός που έσωσε την ζωή του εξαδέλφου του στέλνοντας τον σε κλινική του Μονάχου.

Κλείνοντας τέλος την αγόρευση του ο κ. Κοτσαλής τόνισε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι αθώος και η πράξη της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. ” Πιστεύω -είπε χαρακτηριστικά – ότι η απόφασή σας δεν θα βρίσκεται σε εξάρτηση με τυχόν αποφόρτιση του κόσμου, ο οποίος πράγματι βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Η καταδικαστική απόφαση πράγματι θα ικανοποιούσε αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το δικό σας κριτήριο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα