Χειρουργική χωρίς τομές

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στον τομέα της χειρουργικής, καθώς δεν θα γίνονται πλέον τομές, αφού η προσέγγιση των χειρουργών στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας (περιτοναϊκή κοιλότητα) θα πραγματοποιείται μέσω των φυσικών οπών του ανθρώπινου σώματος!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

«Η νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος είναι λιγότερο επεμβατική από την κλασική ή και τη λαπαροσκοπική χειρουργική, και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς», τόνισε μιλώντας στην «Α» ο δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (κλινική Περιστερίου) και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr). Η νέα αυτή μέθοδος, πέρα από την πλήρη έλλειψη τομών στην κοιλιακή χώρα, απαιτεί πολύ λιγότερη χρήση αναισθησίας και μειώνει τον χρόνο νοσηλείας του ασθενούς.

Στόμα, κόλπος και ορθό οι νέοι δίοδοι προσέγγισης
Είναι γνωστό πως εδώ και περίπου είκοσι χρόνια η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει πρακτικά αντικαταστήσει την κλασική, ανοικτή χειρουργική σε πολλές επεμβάσεις. Οι επιστήμονες, σε αναζήτηση μιας ακόμη λιγότερο επεμβατικής τεχνικής, εδώ και επτά χρόνια πραγματοποιούν ενδοκοιλιακές επεμβάσεις μέσω φυσικών οπών, με τη χρησιμοποίηση εύκαμπτων ενδοσκοπίων που προσεγγίζουν την περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω τομής στο τοίχωμα του στομάχου, του κόλπου ή του εντέρου (ορθού). Μετά το τέλος της επέμβασης, η οπή κλείνεται επίσης ενδοσκοπικά.

«Η ενδοσκοπική χειρουργική μέσω φυσικών οπών (NOTES) επιτρέπει τη διενέργεια ενδοπεριτοναϊκών χειρουργικών επεμβάσεων, χωρίς να υπάρχει καμιά δερματική τομή», πρόσθεσε ο κ. Ξιάρχος.

Σύμφωνα με τους ιατρούς η έλλειψη τομών σημαίνει:
# Απουσία λοιμώξεων-φλεγμονών δερματικών τομών.
# Λιγότερος πόνος.
# Αποφυγή μετεγχειρητικών κηλών.
# Λιγότερα αναλγητικά και κατασταλτικά φάρμακα.
# Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, όταν δεν διανοίγεται το κοιλιακό τοίχωμα δεν δημιουργούνται συμφύσεις, οι οποίες μετεγχειρητικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, όπως διαταραχές κινητικότητας του εντέρου (συμφυτικός ειλεός).

Με βάση τα παραπάνω, ο ασθενής ανανήπτει γρηγορότερα ακόμη και από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, ανακτά ταχύτερα τη φυσιολογική αναπνευστική και καρδιαγγειακή του λειτουργία, και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της νοσοκομειακής του νοσηλείας. Ο τελικός στόχος είναι να μπορεί ένας ασθενής να χειρουργείται χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας και σε λιγότερο από 24 ώρες να επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθόλου ή ελάχιστο πόνο.

Οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές
Το 2005 ανακοινώθηκε η πρώτη διαγαστρική σκωληκοειδεκτομή (μέσω του στόματος) σε άνθρωπο. Το 2007 ξεκίνησαν οι πρώτες διακολπικές επεμβάσεις σε ανθρώπους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το 2010 πραγματοποιήθηκαν και επεμβάσεις διά του ορθού. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 250 γυναίκες έχουν υποβληθεί σε διά του κόλπου χολοκυστεκτομή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι δεν εκτελείται από μία μόνο ιατρική ειδικότητα αλλά από συνδυασμό χειρουργών και γαστρεντερολόγων. Απαιτείται αγαστή συνεργασία μεταξύ χειρουργών με εξειδίκευση στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική και γαστρεντερολόγων με άριστη γνώση των πιο εξελιγμένων ενδοσκοπικών τεχνικών και εργαλείων.

Ο συνδυασμός των γνώσεων και της εμπειρίας αυτών των δύο ειδικοτήτων είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιατρικής ομάδας, η οποία απαιτείται να πλαισιώνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό σε νεότερης γενιάς ενδοσκόπια, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένης τεχνολογίας λαπαροσκοπικούς πύργους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα