Ώρα μηδέν

Στις αρχές Αυγούστου μέσω της «Α» σημειώναμε τον υψηλό βαθμό κινδύνου που υφίστατο, ώστε το φετινό πρωτάθλημα της Super League να μην ολοκληρωθεί με τις ομάδες που θα ξεκινήσει.
Η αναφορά μας γινόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σημειώνοντας ειδικότερα αυτές του Πανιωνίου αλλά και του Άρη, καθώς όχι μόνο τα προβλήματα ήταν και είναι τεράστια, αλλά επιπλέον δεν υπήρχε και ούτε φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα ώστε αυτοί οι δύο ιστορικοί σύλλογοι να σταθούν αντάξιοι της παράδοσής τους.

Από τη μία, ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μια –ομολογουμένως– αξιέπαινη προσπάθεια ώστε να μειώσει το λογιστικό χρέος, αλλά φαίνεται ότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που ήρθε η ώρα να μπουν και κεφάλαια και όχι απλά να εφαρμόζεται «ψαλίδι» σε οτιδήποτε μπορεί να υπάρξει μείωση στο λειτουργικό κόστος.

Υπόθεση, που σαφώς τα χρέη είναι περισσότερα σε σχέση με αυτά του Πανιωνίου και τα πιο «χοντρά» πορτοφόλια είναι άκρως απαραίτητα, είναι αυτή του Άρη. Μία-μία οι πιθανές λύσεις που θα σήμαιναν και τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ έχουν απομακρυνθεί και το αύριο είναι αμφίβολο. Τους τελευταίους μήνες ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι δεν βλέπουν κίνηση στον λογαριασμό τους, ενώ μέσα σε όλα αυτά οι «κίτρινοι» βρίσκονται στον πάτο της βαθμολογίας.

Πανιώνιος
Σε αναζήτηση προοπτικής
Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο του θέματος, πράγματι τα τελευταία χρόνια το χρέος της ΠΑΕ έχει μειωθεί κατά τα 2/3. Συγκεκριμένα, από τα 15 εκατ. ευρώ που είχε φτάσει, πλέον υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέρα από κάποιες πωλήσεις (Δημήτρης Κολοβός, Ανδρέας Σάμαρης, Έντιν Τσότσαλιτς, Μπερνάρ Κουμορτζί), αυτή η μείωση έχει επιτευχθεί μέσω οριζόντιων περικοπών στα λειτουργικά έξοδα, ενώ πρέπει να σημειωθεί και η πώληση του «Απήλιον» από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, από την οποία ο Πανιώνιος είχε όφελος περί του 1 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας στο σήμερα, οι πόροι έχουν… στερέψει επικίνδυνα. Οι παίκτες πληρώνονται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα και στην προπόνηση δεν πηγαίνουν πάνω από 5-6 αυτοκίνητα, καθώς η βενζίνη πηγαίνει… ρεφενέ ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Πριν από δύο εβδομάδες όμως η διοίκηση έβαλε… αυτογκόλ ολκής. Συγκεκριμένα, η απόλυση του Νίκου Παντέλη εξόργισε την ομάδα λαϊκής βάσης που είχε συσταθεί προκειμένου να βρεθούν χρήματα και να εξοφληθούν οι ποδοσφαιριστές, και κούνησαν κι αυτοί «μαντίλι» φέρνοντας απογοήτευση στους ίδιους τους παίκτες. Το μόνο που κατάφεραν οι διοικούντες ήταν να μαζέψουν το… υπέρογκο ποσό των 70.000 ευρώ και αυτά να μοιραστούν εν συνεχεία στους παίκτες. Για το πού θα βρεθούν στη συνέχεια χρήματα είναι άγνωστο ακόμα και για τη διοίκηση να απαντήσει. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα προβλημάτων, προσθέστε και τις 100.000 ευρώ που επιβλήθηκε ως πρόστιμο από την ΕΕΑ λόγω μη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, και το σκηνικό «καταστροφής» είναι έτοιμο για να εκτυλιχτεί τους επόμενους μήνες. Τα μόνα θετικά νέα είναι ότι ο στόχος της παραμονής βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς ο «Ιστορικός» έχει ήδη 20 βαθμούς ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μετακίνηση του Τάσου Αυλωνίτη στον Ολυμπιακό αντί 300.000 ευρώ. Ποσό αν μη τι άλλο που δίνει μόνο μια «ανάσα».

Άρης
Πιο κοντά από ποτέ στη Γ΄ Εθνική
Αναφερόμενοι στον πρόλογο για το άρθρο της «Α» στις αρχές Αυγούστου, το θέμα είχε ως τίτλο «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΕΚ». Αυτό επιβεβαιώνεται τέσσερις μήνες αργότερα, καθώς τα 30 εκατ. ευρώ χρέη στη σημερινή εποχή δεν είναι «παίξε-γέλασε». Η διοίκηση του πρόσφατα παραιτηθέντος Δημήτρη Ηλιάδη κατάφερε να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις μόνο για μερικούς μήνες, χωρίς να υπάρχει ανάλογη συνέχεια. Το «σοκ» ήρθε με την απόρριψη του δικαστηρίου για την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 99, καθώς από τη διοίκηση εθεωρείτο σίγουρη η είσοδος της ομάδας στην εν λόγω διάταξη. Αυτή η απόφαση έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις με τις πληρωμές να «παγώνουν», απειλές ποδοσφαιριστών για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους ώστε να μην εφαρμόσουν τιμωρίες με αφαίρεση βαθμών και το «κερασάκι στην τούρτα» προέκυψε με την ουσιαστική άρνηση του υποψήφιου επενδυτή, Γιάννη Κωνσταντινίδη να αναλάβει αυτό το ύψος των χρεών. Επιπλέον, η ομάδα είναι στην τελευταία θέση, δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές και παίκτες αποχωρούν ώστε να βρουν την επαγγελματική τους υγεία, όπως ο Ουντόζι. Ο οικειοθελής υποβιβασμός στη Γ΄ Εθνική ώστε να διαγραφούν τα χρέη της ΠΑΕ και να βαραίνουν τα πρόσωπα είναι μια λύση που πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως taboo. Ειδικά, αν στο τέλος της σεζόν προκύψει υποβιβασμός, τότε θα υπάρξει επανάληψη σεναρίου όπως το περσινό που είχε ως πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα