Βουλή: Με ευρύτατη συναίνεση η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων – Αψιμαχίες στην ακροδεξιά

Το βράδυ της Πέμπτης η τελική ψηφοφορία - Περίπου 55 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαφοροποιηθούν της κομματικής γραμμής

Με συνθήκες ευρύτατης συναίνεσης που μπορεί να εξασφαλίσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 180 βουλευτών, παρά τις διακομματικές διαφοροποιήσεις, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην τελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2 μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτική σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής, από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά. Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις, διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, όσους δηλαδή διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα.

Ωστόσο, ο τελικός πήχης θα βρίσκεται πιο χαμηλά καθώς 55-60 βουλευτές από την πλειοψηφία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Συνταγματικότητα

Η συζήτηση άνοιξε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων αλλά και με κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας από τις ΚΟ Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Να σημειωθεί ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στην έκθεση του έκρινε σύμφωνο με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ισχυρό προβληματισμό για παρενέργειες που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον με την ληξιαρχική καταχώρηση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών λόγω της υποχρέωσης για έμφυλη αναφορά των γονέων.

Σκέρτσος: Η ΝΔ είναι αρραγής

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αλλά και στην πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν Νίκη και Σπαρτιάτες είπε: «Όσοι κατέθεσαν τις ενστάσεις προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στην ΝΔ. Δεν θα το καταφέρουν. Η ΝΔ είναι αρραγής, το έχει αποδείξει διαχρονικά. Η ΝΔ είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κράτησε στην Ευρώπη. Αυτοί που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη».

Σχολιάζοντας την συμμαχία Νίκης – Σπαρτιατών σημείωσε: «Νίκη και Σπαρτιάτες κατέθεσαν ονομαστική ψηφοφορία και είναι αποκαλυπτικό. Η Νίκη που είναι κοντά στην θρησκεία σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα που ελέγχεται ότι είναι βιτρίνα ενός εγκληματία» ενώ απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση σχολίασε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε την θρησκεία ειδικά όταν ο αρχηγός σας έχει εμπορευτεί επιστολές του Ιησού».

Σύγκρουση Ελληνικής Λύσης – Νίκης για το… χριστιοανόμετρο

Νωρίτερα, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Νίκης για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον Χριστιανισμό.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία σπεύδοντας παράλληλα να ψέξει την ΚΟ της Νίκης που στην δική της ένσταση δεν επικαλείται την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού. Απαντώντας από την Νίκη ο κ. Γιώργος Αποστολάκης είπε «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» για να προσθέσει απευθυνόμενος στο κόμμα Βελόπουλου: «Και κάτι τελευταίο για το χριστιανόμετρο της Ελληνικής Λύσης. Είναι αλήθεια μάλλον ότι εμείς δεν είμαστε τόσο κοντά στον Χριστό όσο εσείς. Γι αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του»

Συραγγέλα: Η πολυφωνία μας βοηθά να προχωράμε μπροστά

Με απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που αναφέρει ότι η «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες» ξεκίνησε την τοποθέτηση της η κυρία Μαρία Συρεγγέλα για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την στήριξη της μητρότητας κ.α. ενώ πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια».

Έλενα Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα

«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Στηρίζουμε ένα απαραίτητο βήμα στην ισότητα

«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη αντίληψη. Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, πολλοί εκ των οποίων έχουν και πολύ χρόνο στη δημόσια σφαίρα μόνο για εκλογικούς σκοπούς» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης για να προσθέσει: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «Μπορεί, όπως ακούσαμε από την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει Υπουργός Επικρατείας 1 και Υπουργός Επικρατείας 2. Ο Υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο Υπουργός Επικρατείας 2, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες και το πρόταγμα της επικοινωνίας είναι που εντείνουν τελικά το διχασμό στην κοινή γνώμη και επιτρέπουν την ανάπτυξη επιχειρημάτων που δεν στέκουν στη λογική, δεν ταιριάζουν με ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος, δεν βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα”

Η αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα σημείωσε «Με την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται μια γονική σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών» , ενώ κατήγγειλε το σχέδιο νόμου για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας. Από την Ελληνική Λύση ο κ. Παύλος Σαράκης είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «Αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας».

Η κυρία Έφη Αχτσιόγλου από την Νέα Αριστερά μίλησε για ημέρα νίκης. Ο κ. Πέτρος Δημητριάδης επανέλαβε τις αναφορές περί πληγής του έθνους και δήλωσε ότι οι Σπαρτιάτες θα καταψηφίσουν. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκης της Νίκης είπε: «Αντί να ευνοείτε τον ομοφυλόφιλο γάμο με τόσο πάθος, πάρτε μέτρα για τον πατροπαράδοτο γάμο των κανονικών οικογενειών».

Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε: «Δεν είναι βρώμα οι γκέι άνθρωποι δεν είναι βρώμα οι διαφορετικοί, άρα δεν ξεβρωμίζει κανένας τόπος αν πούμε αυτός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς. Είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι».

Κατάλογος ομιλητών – προγνωστικά

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί συνολικά 95 βουλευτές από όλα τα κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν στην διήμερη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 2 τα ξημερώματα ενώ αύριο θα μιλήσουν – εκτός από βουλευτές – πολιτικοί αρχηγοί. Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης λίγο πριν την ψηφοφορία ενώ νωρίτερα θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υπολογίζεται ότι έως 23 βουλευτές θα καταψηφίσουν και περίπου 25 θα απέχουν. Την διαφωνία τους φέρονται να έχουν εκφράσει στα εσωκομματικά όργανα και περίπου 11-14 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται να απέχουν από την τελική ψηφοφορία ενώ προς την αποχή προσανατολίζεται και ο κ. Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα