Βλέποντας και (ΜΗ;) κάνοντας…

Από τα πρώτα 24ωρα που ακολούθησαν τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο η Αθήνα παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, φανερώνοντας όχι μόνο έλλειμμα ξεκάθαρης στρατηγικής αλλά και κενό επικοινωνίας με τη στρατιωτική ηγεσία. Οι εκτιμήσεις «κύκλων» του Μαξίμου κάνουν λόγο και για πιθανή κράτηση πάνω από 18 μήνες…

Σε νέα κυβερνητική κρίση απειλεί να οδηγήσει το περιστατικό με τη σύλληψη από τους Τούρκους των δύο ανδρών του στρατού στον Έβρο. Η Αθήνα παρακολούθησε τα πρώτα 24ωρα μουδιασμένη τις εξελίξεις χωρίς ουσιαστική παρέμβαση. Ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική δείχνοντας πως υπάρχει κενό στην επικοινωνία με τη στρατιωτική ηγεσία.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στη στρατιωτική ηγεσία αναζητούνται οι ευθύνες για το περιστατικό στον Έβρο που είχε ως συνέπεια να βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός, στελέχη που πραγματοποιούσαν περίπολο και φέρονται να πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Η οργή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στον, εκλεκτό του Πάνου Καμμένου, αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο κατηγορούν για ολιγωρία. Όπως εξηγούν στρατιωτικοί κύκλοι στην «Α», ο αρχηγός ΓΕΣ είχε ενημέρωση για έντονη τουρκική κινητικότητα στον Έβρο την οποία όμως εκτίμησε λανθασμένα. «Δεν ήταν συνηθισμένες κινήσεις. Ήταν ξεκάθαρο πως κάτι ετοίμαζαν, αλλά στο ΓΕΣ δεν κινήθηκαν όπως προβλέπεται συνήθως. Αντί αυτού άφησαν δύο στελέχη εκτεθειμένα τα οποία σήμερα βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές», εξηγούν.

Τείχος προστασίας…

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσαν τον –εξαφανισμένο κατά τα λοιπά– Πάνο Καμμένο να επιληφθεί του θέματος, κάτι που ερμηνεύεται ως απομάκρυνση του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος όμως τυγχάνει προσωπική επιλογή του υπουργού Άμυνας. Ο Π. Καμμένος αντί αυτού έχει φροντίσει να στήσει τείχος προστασίας γύρω από τον αρχηγό ΓΕΣ με τις πληροφορίες να τον θέλουν να έχει διαπληκτιστεί ακόμα και με δημοσιογράφους οι οποίοι ανέδειξαν τις ευθύνες του Αλκιβιάδη Στεφανή. Ανεπιβεβαίωτες προς ώρας πληροφορίες, θέλουν και τους δυο διοικητές που μετατέθηκαν την Παρασκευή, να είναι του περιβάλλοντος του αρχηγού ΓΕΣ, ενώ σε καμία περίπτωση η μετακίνησή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί καρατόμηση, αφενός διότι ήταν προαποφασισμένες λόγω κρίσεων και αφετέρου η μετάθεσή τους γίνεται σε «θέσεις φιλέτο», όπως τονίζει συνομιλητής της «Α».

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των δύο κρατουμένων, η πολιτική που κερδίζει πια έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτή που εγκαινίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι μείζονος σημασίας.

Η «ομηρία» και τα… λύτρα

Διπλωματικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Α» έκαναν ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια αντίδρασης, εκτός και αν επιλέξει να κλιμακώσει με επιχειρησιακή δράση. «Αυτό το σενάριο δεν υποστηρίζεται από κανέναν. Δεν μπορεί η Αθήνα να κηρύξει πόλεμο. Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα άλλα μέσα που διαθέτει η χώρα», σχολιάζουν. Έχοντας πια γίνει ξεκάθαρο πως πρόκειται για απαγωγή, θεωρείται βέβαιο πως σύντομα οι τουρκικές αρχές θα κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για να αφήσουν τους… ομήρους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Να θυμίσω πως εδώ και ένα χρόνο περίπου σε τουρκικές φυλακές κρατείται Αμερικανός πάστορας χωρίς σαφές κατηγορητήριο. Και η Άγκυρα με περίσσιο θράσος καλεί την Ουάσιγκτον να της παραδώσει τον Γκιουλέν με αντάλλαγμα αυτόν. Οι Τούρκοι ποτέ δεν κάνουν κάτι χωρίς σχεδιασμό και επιπλέον δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Μάλιστα, αυτή η στάση είναι που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ», σημειώνει ο συνομιλητής μας.

Συμπληρώνει δε πως η Ελλάδα, όσο θα ανεβάζει τους τόνους δείχνοντας πως το θέμα είναι σημαντικό για αυτή, τόσο και οι Τούρκοι θα μπαίνουν σε ένα παζάρι όχι μόνο για τους «8» αλλά και για άλλα ζητήματα. Μόνη λύση είναι η Αθήνα να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά την επιστροφή των δύο ανδρών, η απάντηση είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξη: «Κρίνοντας από το παρελθόν, η δίκη τους θα καθυστερήσει. Και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα καταδικαστούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να τους περιμένουμε πριν την παρέλευση 18 περίπου μηνών. Αυτό δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν. Όλοι όσοι υπηρετούν γνωρίζουν την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους».

Εμείς απλά σημειώνουμε ότι δεν γνωρίζουν την ανικανότητα των στρατιωτικών και πολιτικών προϊσταμένων τους…

 

Ενδεχόμενο κυρώσεων στην Άγκυρα από το αμερικανικό Κογκρέσο

Ενόσω η Αθήνα αναζητά ξεκάθαρο βηματισμό, στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα καθώς το κλίμα στο Κογκρέσο για την Τουρκία έχει γίνει πολύ βαρύ τους τελευταίους μήνες. Όλο και περισσότεροι γερουσιαστές κατακρίνουν ανοιχτά την αντισυμμαχική της συμπεριφορά. Το θέμα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δεν είναι αν θα επιβληθούν κυρώσεις αλλά πότε θα γίνει αυτό και τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές.

Τέλος, στο Βουκουρέστι ο Π. Καμμένος ενημέρωσε το Ρουμάνο ομόλογό του «για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία» σχολιάζοντας πως «Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό». Η διατύπωση του υπουργού δείχνει ότι πλέον στην κυβέρνηση έχουν απόλυτη επίγνωση της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα