Βασιλειάδης: «Γλυτώσαμε τα χειρότερα»

Τις παθογένειες του Ελληνικού ποδοσφαίρου διαπίστωσε και ανέλυσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού είχε εύστοχες παρατηρήσεις κι επισημάνσεις, σε θέματα τα περισσότερα εκ των οποίων είχε θίξει μια μέρα πριν η ιστοσελίδα μας «apopsi.gr», με τίτλο: «Στο ύψος τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, της πλάκας ΕΠΟ, security, ΕΛ.ΑΣ.».

Στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο 24/7, ο Γιώργος Βασιλειάδης παραδέχτηκε πως έχει πέσει τόσο χαμηλά ο πήχης ώστε να είναι επιτυχία της αστυνομίας που δεν θρηνήσαμε θύματα στον τελικό του Κυπέλλου, στάθηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν και την μη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης διαπίστωσε στο οργανωτικό κομμάτι του τελικού:

“Οργανωτικά είχαμε πάλι πολλά προβλήματα αλλά ευτυχώς γλιτώσαμε τα χειρότερα. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα να μπαίνει χαμηλά ο πήχης. Τελείωσε, όλα κύλησαν τελικά ομαλά, είχαμε προβλήματα, έγινε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση, υπήρξαν και υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αναλυθούνε αλλά τελείωσε.

Δε θα μιλήσω για το θέμα της βίας έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, ένα πολύ  μεγάλο πρόβλημα που το τροφοδοτούν εν πολλοίς και οι συμπεριφορές των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Με το μίσος που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στους οπαδικούς στρατούς που όλοι τους ευχαριστούν και  κανείς δε θέλει να τους αγγίξει και που επί της ουσίας επιτρέπει σε 100-150 άτομα κάθε φορά να δημιουργούν τεράστια ζητήματα, είναι ευτύχημα που δε θρηνήσαμε τα χειρότερα.

Όταν για ένα αθλητικό γεγονός, μια αθλητική διαφορά ή αθλητικές πεποιθήσεις φτάνεις σ’ ένα σημείο να βλέπεις τον άλλον που είναι αντίπαλός σου και να θέλεις να τον κάψεις ζωντανό, όπως παραλίγο να γίνει στο Μαρούσι με το βαν των οπαδών του ΠΑΟΚ, δείχνει μια βαθιά άρρωστη κοινωνία. Στο θέμα όμως της καταστολής και της αποτροπής η αστυνομία τα κατάφερε εν πολλοίς στο έργο της».

Δεν έγιναν έλεγχοι

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε στην απουσία των ελέγχων που είχαν ζητηθεί

«Προφανώς και υπήρχαν ζητήματα ασφάλειας και μέσα στο γήπεδο. Περιμένω και εγώ τις αναφορές. Εμείς ως ΓΓΑ είχαμε ζητήσει, παρότι δε συμμετέχουμε στις συσκέψεις ασφαλείας, να υπάρχει η πρόνοια, να υπάρχουν έλεγχοι. Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχουν. Είχαμε ζητήσει και ελέγχους ταυτοπροσωπίας, δεν ξέρω αυτά κατά πόσο έγιναν. Είναι προφανές ότι απέτυχε ο σωματικός έλεγχος. Θα επιμείνω στην απόφαση που έχουμε πάρει να φύγει η αστυνομία μέσα από τα γήπεδα. Μολονότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ότι λειτούργησε αποτρεπτικά με τους θερμόαιμους μέσα στον αγωνιστικό. Αλλά επειδή θα υπάρξει το γνωστό πινγκ πονγκ ευθυνών, να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο».

Ποιο είναι το πλάνο, πώς μπορεί να φύγει η Αστυνομία; «Κατ’ αρχήν, σε κάθε περίπτωση είναι βαθύτερο το πρόβλημα. Θα πρέπει οι υγιείς δυνάμεις που είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας, των οπαδών και του αθλητισμού να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία. Δεν μπορούν αυτά τα στοιχεία που φάνηκε ξεκάθαρα, ειδικά σε αυτό τον τελικό που καταφέραμε και τους απομονώσαμε κάπως, ότι είναι 100-150 από κάθε πλευρά και σε κάθε ομάδα. Αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν και από τις ίδιες τις ομάδες. Εκτός αν είναι αυτοί οι οπαδοί που θέλουν για τους δικούς τους λόγους. Εκεί είναι μια άλλη συζήτηση.

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, αν οι ομάδες θέλουν τέτοιους οπαδούς. Και θα κριθούν όλοι το επόμενο διάστημα. Εμείς θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες. Έτσι και αλλιώς έχει ανοίξει μια συζήτηση με παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε. Και συμφωνίες που έχουμε κάνει και με τη λίγκα και με την ΕΠΟ για να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση δεν μας βοηθάνε και τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στάθηκε στις παθογένειες του συστήματος, επισημαίνοντας:

«Ότι νομοθετικά εργαλεία και να έχουμε, το σύστημα έχει εγγενή ζητήματα. Όταν από τους 30 συλληφθέντες για αυτά που όλοι ζήσαμε πέρυσι στον Βόλο, ακόμα δεν έχει γίνει δικαστήριο… Ότι νομοθετικό πλαίσιο και να φέρεις, αυτό είναι ζήτημα. Εκεί πέρα θέλουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις. Το θέμα δεν είναι να φέρεις ακόμα ένα νόμο αλλά πως αυτός θα μπορέσει να λειτουργήσει και να υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα, έτσι και αλλιώς, παίρνουμε πρωτοβουλίες, είμαστε σε μια διαδικασία, θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει, έτσι και αλλιώς, στον πάτο. Αυτό είναι κοινά αποδεκτό. Μιλάμε για μία λίγκα επαγγελματική, η οποία δεν έχει καν τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Και αυτό φαίνεται από τις ομάδες που είναι τηλεοπτικά άστεγες. Θα πρέπει και το ίδιο το ποδόσφαιρο να θέλει να βοηθηθεί. Ότι πολιτική βούληση και να υπάρχει, αν δε θέλει το ίδιο το ποδόσφαιρο να βοηθηθεί να σχεδιάσει μια διαφορετική μέρα, να αλλάξει την ατζέντα, τότε δε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε και πολλά πράγματα».

Grexit….τέλος

Για τον κίνδυνο του Grexit που απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει αποφευχθεί. Καταφέραμε, έστω με αυτά τα προβλήματα, να γίνει ένα παιχνίδι. Οι παίκτες με τη συμπεριφορά τους, εντός του αγωνιστικού χώρου, ήταν εξαιρετικοί. Πρέπει να το τονίσουμε αυτό και συνέβαλαν και αυτοί να κυλήσουν όλα ήρεμα. Και είναι σημαντικό αυτό. Πολλές φορές φέτος οι παίκτες φάνηκαν ανώτεροι των καταστάσεων, των παραγόντων και των οπαδών. Σε μια πρώτη φάση έχει αποφευχθεί αλλά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με αυτό.

Για μια χώρα που θέλει να λέγεται όπως λέγεται, δεν μπορεί για μία αθλητική διοργάνωση να νεκρώνει για αυτούς τους λόγους μία ολόκληρη πόλη. Αυτό που φάνηκε -και πρέπει να το πούμε, επειδή υπήρξαν πολλές επικρίσεις- ότι μόνο το Ολυμπιακό Στάδιο είναι κατάλληλο, δυστυχώς δυστυχέστατα, αυτή τη στιγμή για να διοργανώνονται τέτοια παιχνίδια. Αυτό που καταδείχτηκε είναι ότι πολιτική βούληση και να υπάρχει, οι μετακινήσεις των οπαδών είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Εφόσον τα στοιχεία αυτά κυριαρχούν και δεν απομονώνονται και από το ίδιο το οπαδικό κίνημα. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα αυτό. Εγώ πρώτος, δεν έχω κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό μου, ούτε προσπαθώ να αποποιηθώ ευθυνών. Εάν δεν σοβαρευτούν όλοι και αν δεν κάνουμε ειλικρινή κουβέντα, για το που πηγαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, νομίζω πως αυτό το πράγμα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει μέλλον».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στάθηκε στις “εμπρηστικές δηλώσεις” παραγόντων και την ατιμωρησία που υπάρχει:

«Από εκεί ξεκινάνε. Το βασικό είναι να λειτουργήσει η νομοθεσία. Και από τη στιγμή που βλέπουμε ότι, με τα λάθη στις αποφάσεις τις περσινές που ήταν στην Επιτροπή Δεοντολογίας και όχι στο Πειθαρχικό, αν αυτό αλλάξει, ενδεχόμενα ο φόβος των ποινών να το συμμαζέψει λίγο. Αλλά όλα αυτά εντάσσονται και στη διαφορά φιλοσοφίας. Ενδεχόμενα και χρηματικές ποινές, σε κάποιους που δεν ενδιαφέρονται να πετάξουν λεφτά στο ποδόσφαιρο, πολλές φορές αυτή η αρρώστια, αυτό το μίσος που καλλιεργήθηκε… Εδώ κόντεψε να τινάξει μια χώρα στον αέρα, με διαχωρισμό βορρά νότου και τέτοιες αστειότητες. Για το ποδόσφαιρο, δηλαδή είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Πιστεύω λοιπόν ότι εάν αλλάξει αυτό το πλαίσιο και με διάφορα άλλα που εμείς σχεδιάζουμε στο μυαλό μας, και με την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων».

Η πρόταση για το ποδόσφαιρο βρίσκεται προ των πυλών όπως προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού

«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με το ποδόσφαιρο, προς τους φορείς του ποδοσφαίρου. Όπως γνωρίζετε υπάρχει το αυτοδιοίκητο, σ’ αυτά η Πολιτεία δεν μπορεί να μπει. Εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας και το τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας. Από κει και μετά, αν το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν ενδιαφέρεται να σώσει το ίδιο το προϊόν, να σωθεί, από κει και μετά και μεις δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και αν δεν αλλάξει το τροπάριο, για διάφορους λόγους είτε πολιτικούς, είτε οπαδικούς, είτε οτιδήποτε, για ψύλλου πήδημα δημιουργούμε ζήτημα, να δημιουργούμε εντάσεις και να πετάμε αλλού την μπάλα, δε νομίζω ότι μπορούμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Η χρονιά φέτος -κατά την άποψή μου και το έχω πει πολλές φορές, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος- ήταν μια πιο λογική χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες. Είχαμε πάλι διαιτητικά λάθη; Είχαμε. Φαίνεται ότι ήταν τόσο κομβικά, όσο παλιότερα; Κάποια ναι, κάποια όχι. υπάρχουν ζητήματα. Τι κάνουμε εμείς; Ερχόμαστε να βοηθήσουμε σε αυτό. Φέρνουμε το VAR. Δίνουμε ένα εργαλείο στο ποδόσφαιρο. Είχαμε ζητήσει από πέρσι για να φύγουν οι σκιές. Γιατί πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι και θέματα σκιών, υπάρχουνε δεν υπάρχουνε. Μην μπούμε σε αυτή την κουβέντα, μην αναπαράγουμε το σκοτάδι. Ζητήσαμε πέρυσι να υπάρχουν 3 ξένοι αρχιδιαιτητές στην ΚΕΔ, για να αποκοπεί από την ομοσπονδία. Πετύχαμε αποκοπή από την ομοσπονδία, δεν εισακούστηκε η εισήγηση για 3 ξένους αρχιδιαιτητές. Θα γίνει φέτος. Πάμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Ελπίζω αυτό να το καταφέρουμε. Τώρα, από κει και μετά σας λέω είναι και στον ίδιο τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Αν συνεχίσουν οι ίδιοι οι παράγοντες να απαξιώνουν το προϊόν, τότε δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Μην κρυβόμαστε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα