Τρόμος για τις ουσίες του θανάτου – Βιάλι, Μιχαίλοβιτς και μετά ποιος;

Οι καταγγελίες του Ντίνο Μπάτζιο για τα «σκευάσματα» που έπαιρναν οι ποδοσφαιριστές στην Ιταλία την δεκαετία του ΄90 προκάλεσαν συναγερμό σε μια σειρά από μεγάλους άσους που έπαιξαν μπάλα εκείνο τον καιρό και …δεν ξέρουν τι τους έδωσαν!

Ο Ντίνο Μπάτζιο κέρδισε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με προπονητή τον Τραπατόνι στην Γιουβέντους , στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο Βιάλι,ο Κόντε, ο Περούτσι και ο Μέλερ.

Το Καμπιονάτο ήταν πάντοτε ένας  λαμπερός  κόσμος.

Ο Τζιανλούκα Βιάλι (που πέθανε πριν από μερικές μέρες μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών)  ήταν ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς που έδωσε μεγάλη ώθηση στο ποδόσφαιρο κατά τη δεκαετία του ’90 και αργότερα ο ίδιος ο παλαίμαχος φορ  έγινε παράδειγμα στον κόσμο για το πώς προσπάθησε να πολεμήσει τον πιο δύσκολο και αδίστακτο αντίπαλο που αντιμετώπισε σε όλη του τη ζωή. Τον καρκίνο!

Ως εκ τούτου, ο θάνατός του σε ηλικία 58 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλους τους συλλόγους και τους συμπαίκτες που αντιμετώπισε.

Δύο εβδομάδες αργότερα, δεν το έχουν ξεχάσει ακόμα. Και χρησίμευσε ως προειδοποίηση για άλλους πρώην παίκτες, στην προκειμένη περίπτωση, τον πρώην συμπαίκτη του, Ντίνο Μπάτζιο για να μιλήσει ανοιχτά ως προς ορισμένες από τις πρακτικές που υποστηρίζει ότι υπήρχαν στη δεκαετία του ’90.

 

«Μας άφησε πολύ νωρίς. Πρέπει να εξετάσουμε τις ουσίες που παίρναμε εκείνη τη στιγμή. Πρέπει να καταλάβουμε αν ορισμένα συμπληρώματα έχουν επηρεάσει τον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου. Φοβάμαι πολύ,  συμβαίνει σε πολλούς πρώην παίκτες», δήλωσε  ο παλαίμαχος διεθνής  ο οποίος έπαιξε στη Γιουβέντους με τον Βιάλι μεταξύ 1992 και 1994 (σε μια ομάδα που περιλάμβανε επίσης τους  Ρομπέρτο Μπάτζιο, Κόντε, Ντελ Πιέρο, Περούτσι , Κόλερ και τον Αντρέας Μέλερ, ενώ ο ίδιος ο έκανε μια μεγάλη  καριέρα στην οποία έπαιξε επίσης για την Τορίνο, την  Ίντερ, την  Πάρμα, την  Λάτσιο και την Μπλάκμπερν, κατακτώντας τρία Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας εκτός από τον τελικό που έχασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 από τη Βραζιλία στα πέναλτι…

 

Ο Μπάτζιο ήταν ξεκάθαρα φοβισμένος για τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή των ποδοσφαριστών μετά από 2- χρόνια όλες αυτές οι ουσίες που έπαιρναν όταν αγωνίζονταν…Δεν είναι άλλωστε μόνο ο Βιάλι.

Ο Σίνισα Μιχαίλοβιτς  που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο χτυπήθηκε επίσης από τον καρκίνο. Ήταν μόλις 53 ετών και έδινε μεγάλη μάχη με την ασθένεια για πολλά χρόνια.

«Πρέπει να να δούμε τι πήραμε εκείνη την περίοδο, να μελετήσουμε   αυτές τις ουσίες. Δεν ξέρω γιατί αλλά το ντόπινγκ υπήρχε πάντα.. Δεν πήραμε περίεργα πράγματα, ήταν συνηθισμένα . Πρέπει όμως να ξέρουμε αν φεύγουν από το σώμα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή παραμένουν για πάντα. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τη Βιάλι. Ήταν υπέροχος άνθρωπος στα αποδυτήρια και ήθελε να βοηθήσει τους νέους να μεγαλώσουν», πρόσθεσε ο Ντίνο Μπάτζιο σε συνέντευξή του και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις θανατηφόρες ουσίες που μπορεί να πήραν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές της εποχής του χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους μετά από 20 ή 30 χρόνια…

 

Ο Βάλτερ Σαμπατίνι παλαίμαχος Ιταλός ποδοσφαιριστής (σήμερα είναι 67 ετών) και πλέον αθλητικός διευθυντής σε συλλόγους έδωσε μια άλλη διάσταση στις αναφορές του Ντίνο Μπάτζιο: «Υπήρξε ένας πολύ μεγάλος θάνατος παικτών για τους οποίους οι υποψίες είναι συνεπείς και μάλιστα δικαιολογημένες, που συνδέονται επίσης με μεθόδους που υιοθετήθηκαν μια φορά και οι οποίες πιθανότατα δεν συνδέονταν με σύστημα ντόπινγκ αλλά ένα σύστημα συμπληρωματικής υποστήριξης που, οδήγησε σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να είχε οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

 

«Όταν ήμουν 18 ή 20 χρονών, οι γιατροί έκαναν εμβόλια και δεν ήξερα τι  ήταν. Έκανα δύο ενέσεις  πριν από  παιχνίδι χωρίς να κάνω ποτέ ερώτηση, εμπιστεύτηκα τους γιατρούς. Μάλλον ήμουν τυχερός και δεν έχω καμία επίπτωση  αυτή τη στιγμή. Αυτή  ήταν η  τυπική πρακτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, κάποιοι γιατροί καταφεύγουν σε συμπληρώματα. Αλλά το πρόβλημα είναι πάντα η ποσότητα. Τα συμπληρώματα έχουν γίνει πλέον πιο εκλεπτυσμένα, εξελιγμένα και ελεγχόμενα απ΄ότι στην εποχή μου…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα