Τρόικα εσωτερικού στα εργασιακά «βλέπει» το Μαξίμου

Το μακρύ δύσκολο καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα θα κριθεί το φθινόπωρο μαζί με την αξιολόγηση και τα εργασιακά. Η έκβαση των συζητήσεων θα δείξει και το μέλλον του πρωθυπουργού. Εκείνος όμως περιμένει έχοντας έναν κρυμμένο άσο στο μανίκι του. Κανείς όμως δεν μπορεί να του εξασφαλίσει πως θα έχει αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει το ΔΝΤ. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει έχει όρους», ξεκαθαρίζουν κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται για την αξιολόγηση του φθινοπώρου και τη στάση του ταμείου. Μάλιστα εμφανίζονται κάθετα σε αυτό. «Το βέλτιστον είπαμε και όχι το χείριστον», διευκρινίζουν, και πρέπει ο συνομιλητής τους να ανατρέξει στη συμφωνία για να καταλάβει τι εννοούν. Η συμφωνία, λοιπόν, του τρίτου μνημονίου στο θέμα των εργασιακών ορίζει ξεκάθαρα πως για την Ελλάδα θα αξιοποιηθεί το βέλτιστο σύστημα ευρωπαϊκής χώρας. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Και ποιος θα καθορίσει ποιο είναι το βέλτιστο; Και υπέρ τίνος;

Αυτόν τον γρίφο καλούνται να λύσουν στο Μαξίμου, γνωρίζοντας πως έχουν ξεμείνει από συμμάχους. Η Ιταλία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα, το ίδιο και η Πορτογαλία η οποία εν τέλει και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ουδέποτε βγήκε από το μνημόνιο. Προβλήματα και στη Γαλλία, ενώ η Ισπανία παραπαίει στην ακυβερνησία. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο για την κυβέρνηση είναι πως δεν μπορούν να περάσουν μέτρα για μειώσεις μισθών ή για ομαδικές απολύσεις. «Τέτοια μέτρα δεν θα έχουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Αν κάποιος τα υποστηρίζει να αναλάβει την ευθύνη και να τα υπογράψει», σχολιάζεται χαρακτηριστικά επιτρέποντας ερμηνείες για τη στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός.

«Θα παραιτηθεί;» ερωτήθηκε στενός του συνεργάτης που εξέφρασε την παραπάνω άποψη. «Θα το παλέψουμε μέχρι τέλος, αλλά η Aριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της με τέτοια μέτρα» σημείωσε δίνοντας τροφή στα σενάρια για κάλπες. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι «θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν».

Αντίθετοι ακόμη και οι κοινωνικοί εταίροι
Ακόμα και οι κοινωνικοί εταίροι δηλώνουν αντίθετοι στο ενδεχόμενο αλλαγών του νόμου των ομαδικών απολύσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, με μια δήλωση που επιδέχεται ερμηνειών τόνισε ότι «οι ομαδικές απολύσεις είναι ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων».

Όλα αυτά ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Ελλάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του ζητά την επίσπευση υλοποίησης των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση και την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έκανε αναφορά και στο αγκάθι του ΔΝΤ, εκφράζοντας αισιοδοξία για την παραμονή του στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα. Θυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε ομολογήσει την αποτυχία του Ταμείου στη χώρα μας, επικαιροποιώντας σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά θα συμβάλει μόνο σε συμβουλευτικό ρόλο. Ένα σενάριο που όμως σκοντάφτει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι. Κατά περίπτωση, εξακολουθούμε να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες, επειδή είναι σκληρές», σημείωσε συγκεκριμένα η Κρ. Λαγκάρντ, αλλά πρόσθεσε πως «θα ήθελα το ΔΝΤ να έχει ανθρώπινο πρόσωπο». Επί της ουσίας, η τοποθέτηση αυτή της κας Λαγκάρντ αποτελεί προάγγελο για την άτεγκτη στάση που αναμένεται να τηρήσει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας. Κι αυτή ακριβώς η εμμονή είναι που ίσως να δείξει τον δρόμο για την έξοδο του ΔΝΤ από τη συμφωνία. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως, ενώ από τη μία δεν θέλει το ΔΝΤ για τα εργασιακά, καίγεται για την παραμονή του με αφορμή το θέμα του χρέους καθώς είναι και ο υπέρμαχος της απομείωσής του, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η συνάντηση στο Βερολίνο
Προς το παρόν στην κυβέρνηση δουλεύουν με δύο στόχους: καταρχήν να αποκαλύψουν την τρόικα εσωτερικού, η οποία τροφοδοτεί με πληροφορίες τους θεσμούς ενώ πιέζει και για ακραία μέτρα, και αφετέρου για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου που θα δεσμεύσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και κοινωνικούς φορείς στις απαιτήσεις για τα εργασιακά.

Όσον αφορά την τρόικα εσωτερικού, την κυβέρνηση δεν την απασχολεί τόσο η στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς όπως σχολιάζουν είναι γνωστή η θέση τους. Εκείνο που προβληματίζει είναι πως κινούνται επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους. Μάλιστα, πληροφορίες της «Α» θέλουν πριν από λίγες εβδομάδες να πραγματοποιήθηκε ανεπίσημη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και τριών Ελλήνων επιχειρηματιών και βιομηχάνων. Μεσολαβητής υπήρξε Έλληνας ομογενής ο οποίος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με την καγκελάριο. Σε αυτήν τη συνάντηση οι τρεις Έλληνες επεχείρησαν να βάλουν κατά του Αλέξη Τσίπρα αλλά και να «περάσουν» τις δικές τους προτάσεις. Η απάντηση της καγκελαρίου όμως δεν επέτρεψε να συνεχίσουν. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός τηρεί μέχρι κεραίας τα όσα έχει συμφωνήσει και κάνει εξαιρετική δουλειά», φέρεται να υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα