Τρέμουν τον «πράσινο» μηχανισμό

«Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω και σε όποιους αρέσουμε». Αυτό αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού αναφορικά με τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κέντρου. Ταυτόχρονα το ανώτατο κομματικό όργανο του Ποταμιού ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος από τη βάση πριν προχωρήσει η ενοποίηση του χώρου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η ΜΕΣΥΑ μετά από πολύωρη διαδικασία κατέληξε ότι «το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει στη συγκρότηση ενός νέου μεγαλύτερου μηχανισμού που θα εμπεριέχει τους παλιούς μηχανισμούς. Ο στόχος είναι νέος φορέας από την κοινωνία, μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, και όχι προϊόν παζαριών και συμβιβασμών με τα παλιά κόμματα. Δεν μας ενδιαφέρει η συνένωση των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων και ούτε αισθανόμαστε αποσχισθέν τμήμα κάποιου κόμματος. Και για να είναι ξεκάθαρο, όταν λέμε δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις, εννοούμε τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού. Εννοούμε τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Των αριστερών μεταρρυθμιστών. Τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου. Της Οικολογίας. Αυτές τις δυνάμεις καλούμε σε αυτό το προσκλητήριο που θα έχει ως κατάληξη αλλά και ως νέα αρχή την εκλογή ενός αρχηγού από τη βάση».

Προβληματισμός
Το βέβαιο είναι ότι δεν ήταν λίγοι από αυτούς που μετείχαν στη ΜΕΣΥΑ που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εάν πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το νέο σχήμα, ενώ δεν έκρυψαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και τη διαφωνία τους για τη διάλυση του Ποταμιού, εάν τελικά ολοκληρωθεί η κοινή πορεία για την δημιουργία του 3ου πόλου.

Αυτό έγινε αντιληπτό και στις επί μέρους συσκέψεις με τους τοπικούς συντονιστές πριν από τη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ. Αυτό το κλίμα σίγουρα δεν το ήθελε ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος ελπίζει βάσιμα πως εάν πειστούν να ψηφίσουν περισσότεροι πολίτες από ό,τι είναι η δύναμη των κομμάτων που μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, τότε στην ψηφοφορία το φαβορί Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί προ εκπλήξεως.

Γι’ αυτό και στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ πολλοί από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ποταμιού με τις παρεμβάσεις του προσπάθησαν να κάμψουν τις διαφωνίες. Ενδεικτικές είναι ορισμένες από τις τοποθετήσεις:
Παναγιώτης Καρκατσούλης (γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου): «Το Ποτάμι έχει μπει σε σταθερή θέση. Πρέπει να είμαστε εγγυητές του μέλλοντος της πατρίδας μας. Δεν φοβάμαι κανέναν διάλογο με κανέναν».
Γιώργος Μαυρωτάς: «Να μιλήσουμε στους ανθρώπους της αποχής. Να ενδιαφερθεί ο κόσμος που απέχει. Εφικτός ο στόχος να προσέλθουν 200.000 στις κάλπες. Δεν πάμε να “πασοκοποιήσουμε” το Ποτάμι, αλλά να κάνουμε τις ιδέες μας να επικρατήσουν στον χώρο».
Μίλτος Κύρκος: «Έχουμε εμπλακεί σε έναν διάλογο που στηρίζεται σε διαφορετικές αφετηρίες. Προχωράμε σε μια συνάντηση-σύγκρουση: Χάνουμε; Τι χάνουμε; Κερδίζουμε; Τι κερδίζουμε; Τις ιδέες που μας έφεραν στο Ποτάμι πρέπει να δούμε».
Γιώργος Αμυράς: «Η χώρα μοιάζει με τραπέζι του μπιλιάρδο. Ρίχνεις τις μπάλες και δεν ξέρεις πού πάνε. Οι 200.000 θα έρθουν να ψηφίσουν για μια σειρά από λόγους. Εάν επιμένουμε με τις ιδέες μας δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Κλείστε τα μάτια στις δημοσκοπήσεις».
Πόπη Διαμαντάκου (μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής Διαλόγου): «Το Ποτάμι πρέπει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του. Να απευθυνθεί σε νέα ακροατήρια. Αυτούς που πήγαν στους καναπέδες. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή όταν ο Σταύρος είπε ότι το Ποτάμι θα κάνει αυτό που βολεύει τη χώρα και όχι το κόμμα».
Σπύρος Δανέλλης: «Υπάρχει ανάγκη συνεύρεσης του χώρου του κέντρου. Οφείλουμε να διακρίνουμε τον μεγάλο κίνδυνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του αποκλεισμού των σχημάτων, των προσώπων, των πολιτών».
Δημήτρης Τσιόδρας (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος Τύπου): «Οι δυνάμεις που θέλουμε να μας ακολουθήσουν είναι πολύ περισσότερες του 3%. Να μη γίνει μία μάχη μηχανισμών αλλά μία πολιτική μάχη ιδεών».
Παντελής Αβραμίδης (γραμματέας Οργανωτικού Έργου): «Θα είναι έκπληξη η προσέλευση του κόσμου, αρκεί να γίνει με τους όρους του Σταύρου».
Νίκος Βιτώρος (Β΄ Αθήνας): «Πρέπει η διαδικασία να είναι αδιάβλητη και εκτός κομματικών στρατών. Το Ποτάμι να μη γίνει Ιφιγένεια στο βωμό για μία νέα εκδοχή του ΠΑΣΟΚ».
Τρύφων Τριανταφυλλίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης): «Η ζημιά από τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη γίνει».
Μαρία Δαμανάκη (αντιπρόσωπος Νεολαίας): «Υπερτερούμε σε όραμα, υστερούμε σε μηχανισμό. Η συμμετοχή 200.000 ψηφοφόρων αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ».

Σκληρή αντιπολίτευση
Στη ΜΕΣΥΑ συμφώνησαν, εξάλλου, ότι η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος πρέπει να ενταθεί και να σκληρύνει. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες του Στ. Θεοδωράκη, το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Και βέβαια στη Σεβαστουπόλεως ουδείς ανησυχεί ότι θα υπάρξει κάποιος εκ των βουλευτών του κόμματος που θα διαφοροποιηθεί. Εξάλλου, οι λεγόμενοι επικίνδυνοι που προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους πως θα ψηφίσουν «όχι».

Στο μεταξύ, με νέα συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε πως «η επέλαση του κόμματος στο κράτος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν και 2-3 απολύτως πιστά σε αυτούς κανάλια και μετά θα σκεφθούν τις εκλογές». Ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για «μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών», ενώ τόνισε ότι θα έδινε «ψήφο στους ομογενείς και κυρίως στους 450.000 ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Πέντε έδρες από τις 300 να καθορίζονται με την ψήφο των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό».

Ως προς τη μεταστροφή της κυβέρνησης στο ζήτημα των μεγάλων περιφερειών, τόνισε ότι «μέχρι χθες έλεγαν ότι οι μεγάλες περιφέρειες είναι “εκκολαπτήρια διαφθοράς”. Και τώρα δεν αλλάζει τίποτα. Δεν το ξέχασαν, απλώς ήταν το αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την απλή τους αναλογική το ΚΚΕ και ο Λεβέντης». Τέλος, τόνισε ότι η πρόταση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο προτάσσει το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα