Τοris…who?: Ο σερ Κιρ Στάρμερ, αναδείχθηκε πανηγυρικά νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Οι Εργατικοί στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια - Ο Στάρμερ, ισχυρότερος ηγέτης του Ην. Βασιλείου από εποχής Μπλερ, εκλέγοντας 405 βουλευτές - Σήμερα ο διορισμός του από τον Βασιλιά Κάρολο

Την πιο ισχυρή νίκη από την εποχή του Μπλερ σημείωσε χθες ο Κιρ Στάρμερ επαναφέροντας τους Εργατικούς στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ο οποίος νωρίς σήμερα το πρωί επέστρεψε στο Λονδίνο ηττήθηκε συντριπτικά και ανέλαβε την ευθύνη τα ξημερώματα σε δήλωσή του.

Αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη, μόνο το exit poll και προβλέψεις αποτελέσματος και όλα δείχνουν ότι οι Εργατικοί οδεύουν προς μια ισχυρότατη πλειοψηφία, τη μεγαλύτερη από την περίφημη νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997, που καθιστά τον Στάρμερ τον επόμενο ισχυρότερο ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι οι Εργατικοί θα εκλέξουν 405 βουλευτές – σχεδόν τα δύο τρίτα των 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, 213 περισσότερους από τις τελευταίες εκλογές.

Αντίθετα οι Τόρις θα εκλέξουν μόλις 119 βουλευτές, χάνοντας 249 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει λοιπόν ο 61χρονος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει μεταμορφώσει την τύχη του κόμματός του μετά από 14 χρόνια στην πολιτική έρημο.

Θα διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σήμερα. Νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί τον Κάρολο στο παλάτι ο Σούνακ.

«Τα καταφέραμε!», είπε ο Στάρμερ στην πρώτη του αντίδραση. «Σε όλη τη χώρα οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν με τα νέα ανακουφισμένοι ότι ένα βάρος έχει αρθεί, ένα βάρος που σηκώθηκε από τους ώμους αυτού του μεγάλου έθνους. Ο ήλιος της ελπίδας επιστρέφει στη μεγάλη μας χώρα», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των έξι εβδομάδων, ο Στάρμερ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν και να «γυρίσουν σελίδα» σε χρόνια σκανδάλου, διχασμού και οικονομικής αναταραχής υπό τους πρώην πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.

Δέχθηκε κριτική γιατί προεκλογικά έδωσε λίγα στοιχεία για το πρόγραμμά του. «Αλλά τίποτα από αυτά δεν φαινόταν να έχει σημασία: Το να μην είσαι Τόρις φαινόταν να είναι αρκετό για πολλούς ψηφοφόρους, με τους δημοσκόπους να εντοπίζουν μια ευρέως διαδεδομένη δημόσια διάθεση για αλλαγή», γράφει το Politico.

Από την άλλη πλευρά οι Τόρις βιώνουν τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή τους εδώ και δεκαετίες. Το αποτέλεσμα, το οποίο είχε προβλεφθεί πριν ακόμη την προκήρυξη των εκλογών ήταν απλά ένα καταστροφικό τέλος στο τολμηρό εκλογικό παιχνίδι του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος το πιθανότερο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα αμφισβητηθεί για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Με βάση τα τωρινά στοιχεία προβλέπεται ότι οι Τόρις υφίσταντο τεράστιο στραπάτσο καταρρέοντας στα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του κόμματος.

Οπως σημειώνει το Politico, «μια νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανατρέπει την τάση παρακμής της κεντροαριστεράς σε πολλές ευημερούσες δυτικές οικονομίες. Ο αυξανόμενος αριθμός ψηφοφόρων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν αγκαλιάσει την ακροδεξιά στις πρόσφατες εκλογές.

Στη Γαλλία, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν απέχει ένα βήμα από την ανάληψη της εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Αυτή η τάση εμφανιζόταν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και όχι στον ίδιο βαθμό όπως αλλού.

Ο δεξιός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στην όγδοη απόπειρα, με το πρωτοεμφανιζόμενο μεταρρυθμιστικό κόμμα του να αναμένεται να κερδίσει εκατομμύρια ψήφους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα