Το βάρος στις ευρωεκλογές

Δεν προτίθεται να σπαταλήσει δυνάμεις στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς εκείνο που έχει σημασία για το κόμμα της συγκυβέρνησης είναι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ο λόγος; Μία, έστω και μικρή, ενίσχυση στα εκλογικά ποσοστά του Κινήματος θα περάσει προς τα έξω την εικόνα τoυ πολιτικού come back.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο περιορισμένος πλέον κομματικός μηχανισμός σε συνδυασμό με τα άδεια ταμεία του κόμματος αποτρέπουν το ΠΑΣΟΚ από το να εμπλακεί ευθέως με το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ναι μεν το κόμμα θα δείξει την προτίμησή του προς συγκεκριμένους υποψηφίους –ειδικά στους μεγάλους δήμους και κάποιες περιφέρειες–, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του κόμματος που την έχει γνωστοποιήσει σε όλα τα όργανα. Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά πως αν το κόμμα διασπάσει τις δυνάμεις του για να στηρίξει τόσο τις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό πουθενά. Έτσι οδηγήθηκε στο να δώσει βάρος στις αμιγώς πολιτικές εκλογές.

Όσον αφορά τις επιλογές για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτές θα καθοριστούν κατά περίπτωση. Εκεί όπου το κόμμα εξακολουθεί να έχει καλά δομημένη βάση, θα τολμήσει να στηρίξει ή να υποδείξει υποψήφιο, αλλά και πάλι χωρίς χρίσμα, για να καταφέρει τη μεγαλύτερη δυνατόν συσπείρωση και συνεργασία.

Από την άλλη πλευρά, στις περιοχές που η βάση βρίσκεται υπό διάλυση, το κόμμα ναι μεν θα κλείσει το μάτι στο πρόσωπο που προτιμά, αλλά δεν θα εμπλακεί περισσότερο. Αναφορικά με την οικονομική στήριξη υποψηφίων, αυτό ακούγεται περισσότερο ως ανέκδοτο, καθώς το ταμείο είναι… μείον και αυτό είναι ευρέως γνωστό.

Η συνεργασία με τη Ν.Δ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάστηκε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία σε κάποιους δήμους, αλλά εν τέλει η ιδέα απορρίφθηκε με μία μεγάλη εξαίρεση: την περιφέρεια Αττικής. Εκεί είναι δεδομένο πως η Ν.Δ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού χωρίς να κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Στην ίδια λογική και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει πιθανότατα τον εκλεκτό της Συγγρού στον δήμο της Αθήνας, αποσύροντας τη στήριξη στον Γιώργο Καμίνη. Η συνεργασία των δύο φυσικά θα είναι σιωπηλή και δεν αποκλείεται να γίνει και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογα με τις ανάγκες του ενός ή του άλλου κόμματος – κυρίως της Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να στηριχθούν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, με στόχο να αποτελέσουν οι εκλογές βήμα για την ανασυγκρότηση του χώρου, ενώ στον β΄ γύρο δεν θα αποκλειστεί η στήριξη υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχουν απέναντί τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής ή υπερσυντηρητικούς υποψήφιους.

Εκλογικός νόμος

Την ίδια ώρα, την επιθυμία της Ν.Δ. να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η Χαριλάου Τρικούπη, διαμηνύοντας πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες αλλαγής του νόμου για τις βουλευτικές εκλογές.

Το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές προς το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τους δημάρχους για το συγκεκριμένο θέμα. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου θεωρούν «τεχνικό θέμα, άνευ ιδιαίτερης σημασίας» την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχόντων (με δύο χωριστά ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους) και αρνούνται να μπουν στην κουβέντα, διαμηνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εγκρίνει αλλαγές.

Αντ’ αυτού η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι και το θέμα αυτό πρέπει να μπει σε ένα συνολικό σχέδιο αλλαγών και καλεί το Μέγαρο Μαξίμου σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς: από τον ρόλο, τις αρμοδιότητες, τους πόρους, έως και τις συνενώσεις των δήμων. Και επιπλέον, για το πολιτικό χρήμα, τα κόμματα και τον εκλογικό νόμο στις βουλευτικές εκλογές. Στελέχη του Κινήματος αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρούν κρίσιμη τη συζήτηση για το μπόνους των 50 εδρών, που λαμβάνει τώρα το πρώτο κόμμα, και επιμένουν στην άποψή τους ότι αυτή η πριμοδότηση πρέπει να διανέμεται αναλογικά στα κόμματα, που θα έχουν δηλώσει προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν. Αν, για παράδειγμα, ίσχυε αυτή η ρύθμιση πριν από τις τελευταίες εκλογές, τις 50 έδρες του μπόνους θα μοιράζονταν αναλογικά η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που είχαν δεσμευτεί ότι θα συνεργαστούν για κυβερνητική λύση, όπερ και έγινε μετά τις εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα