Το νέο αφήγημα της Φώφης

Υπάρχουν πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη που οσμίζονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μοιάζει να φθείρεται σε χρόνο-ρεκόρ. Έτσι, στο ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται ότι σύντομα πολλοί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους θα επιστρέψουν στη βάση τους, καθώς η περιπλάνησή τους στον «μαγικό κόσμο» του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τέλος με τον πλέον άγριο τρόπο…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Υπό αυτό το πρίσμα, στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θέλουν να ετοιμάσουν το «σαλόνι» για να υποδεχθούν και πάλι τους απογοητευμένους από την Κουμουνδούρου. Όμως, όπως επισημαίνουν, είναι αναγκαίο ένα νέο αφήγημα με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, ώστε να πείσουν ότι το νέο ΠΑΣΟΚ της Φ. Γεννηματά έχει όραμα. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς προσπαθεί να στείλει μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, ότι το κόμμα της όχι μόνο έχει σχέδιο, αλλά και ανθρώπους να το υλοποιήσουν.

Έτσι, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι δύο συναντήσεις της κας Γεννηματά με τον Γάλλο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πήγαν πολύ καλά και το ΠΑΣΟΚ αποκόμισε οφέλη. Κι αυτό διότι ανέδειξαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα κόκκινα δάνεια, στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, με το να καταθέσει στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό, η κα Γεννηματά θέλησε να δείξει ότι το κόμμα της γνωρίζει και έχει τη θέληση να λύσει το ζήτημα, την ώρα που η κυβέρνηση μοιάζει να πλέει σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, προσπαθώντας να βάλει στην ίδια βάρκα το προσφυγικό με πιθανή χαλάρωση του μνημονίου. Κάτι που είναι απίθανο, όπως διεμήνυσε και ο Μοσκοβισί.

Παράλληλα, από τη Χαρ. Τρικούπη εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. «Η κυβέρνησή σας, κ. Πρωθυπουργέ», ανέφεραν, «είναι σαφώς “μη ισοδύναμη” των αναγκών της χώρας και της κοινωνίας και πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Εφαρμόζει μία ακραία νεοφιλελεύθερη, πράγματι ταξική, οικονομική πολιτική, ενάντια όμως στη μεσαία τάξη και στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι παγιδευμένη μέσα στα ψέματα και τις ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις».

Τα ανοίγματα
Το άνοιγμα προς τους χώρους που καταλαμβάνουν το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ, και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αρχίζει ήδη να φαίνεται σε ορισμένες συμβολικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Στις 18 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Ανανεωτική Αριστερά», με ομιλητές που καλύπτουν όλο το ευρύτερο φάσμα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Από το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει η Εύα Καϊλή, από τη ΔΗΜΑΡ ο Θόδωρος Μαργαρίτης, από τις Κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Π.Κ. Ιωακειμίδης, ενώ θα συμμετάσχουν και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος είχε μεταπηδήσει στο ΚΙΔΗΣΟ, και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Πέτρος Τατσόπουλος. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την πρωτοβουλία αντιμετωπίζουν θετικά και από τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς θεωρούν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Βασική κατεύθυνση της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της προοπτικής που έχουν η Σοσιαλδημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη σημερινή κατάσταση, αλλά και στο πλαίσιο των υφιστάμενων συζητήσεων με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν ότι η αδιαμφισβήτητα απαραίτητη συζήτηση για τη διεύρυνση του κοινωνικού χώρου που καταλαμβάνει η Κεντροαριστερά, πραγματοποιείται εν μέσω συνθηκών «πραγματικών πυρών», γι’ αυτό και πρέπει να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Στη Χαρ. Τρικούπη και την Αγ. Κωνσταντίνου συμμερίζονται την άποψη ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε κινήσεις εγκαθίδρυσης ελέγχου πάνω στη δημόσια διοίκηση και ευαίσθητες υπηρεσίες, τη στιγμή που είναι απολύτως ανίκανη να χειριστεί ακόμη και απλά προβλήματα.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα των διαθέσεων της κυβέρνησης από τη Χαρ. Τρικούπη ανέδειξαν την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και καταργεί πρόωρα τις θητείες των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης διαφόρων βαθμίδων. «Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούνται η άλωση των συμβουλίων και ο έλεγχος των τοποθετήσεων κατά το δοκούν», καταγγέλλουν από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Γ. Μανιάτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου) κατέθεσαν πρόταση για την προσθήκη τροπολογίας κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και στα γηροκομεία. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι οι «ατυχείς» χειρισμοί της κυβέρνησης δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση.

Το συμβούλιο
Η οριστική σύνθεση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοινώθηκε έπειτα από συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που τη συναποτελούν.

Το Συντονιστικό αποτελείται από εννέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έξι της ΔΗΜΑΡ και δύο από τις κινήσεις. Συγκεκριμένα, από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν η πρόεδρος Φ. Γεννηματά, ο γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου, ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας Γ. Μανιάτης, και οι Μ. Όθωνας, Α. Σαουλίδης, Α. Σπυρόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας και Θ. Μωραΐτης. Από τη ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας Γ. Μπουλμπασάκος και οι Θ. Μαργαρίτης, Ν. Τσούκαλης, Δ. Χαλαζωνίτης και Δ. Χατζησωκράτης.

Από τις Κινήσεις Πολιτών θα συμμετάσχουν οι Ν. Διακουλάκης και Ι. Τούντας, δύο πρόσωπα τα οποία ενεργοποιούνται και στην Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας υπό τον κ. Μανιάτη. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο συντονιστικό όργανο έχει πολλαπλές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων η προετοιμασία της συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να ωθήσουν στη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα