Το μπρα-ντε-φερ του Ίλον Μασκ με την Κομισιόν για το Twitter

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία» στο γαλάζιο… πουλάκι, προκαλώντας σε κάποιους την ανησυχία ότι μια τέτοια πρακτική θα καταστήσει τοξική την πλατφόρμα επικοινωνίας

Η επικείμενη εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ δεν έχει σηκώσει σκόνη μόνο για το αντίτιμο των 44 δισ. δολαρίων που θα βγάλει από τα σεντούκια του ο 51 Μαΐων κροίσος της Tesla, αλλά και για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί –και με ποιο τρόπο– η ελευθερία του… τιτιβίσματος, σε μία από τις πιο επιδραστικές πλατφόρμες κοινωνικοποίησης στον πλανήτη.

Με τη συγκεκριμένη πρόκληση θα αναμετρηθεί θέλοντας και μη ο Μασκ, ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο στην οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός Digital Services Act (DSA) που αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες και θα υποχρεώσει τις μεγάλες πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παράνομο περιεχόμενο, είτε αυτό αφορά τη διαφήμιση είτε την παραπληροφόρηση.

Οι Βρυξέλλες δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, κατέστησαν σαφές πως «όποιο κι αν είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Twitter θα πρέπει πλέον να προσαρμοσθεί απολύτως στους ευρωπαϊκούς κανόνες». Όπερ μεθερμηνευόμενο το Twitter θα πρέπει να προσαρμοσθεί στο αισθητά αυστηρότερο (σε σχέση με το αμερικανικό) ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων που αφορούν π.χ. την παιδική πορνογραφία και την online παρενόχληση ή ακόμη και την πρόσκληση σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Το αν αυτό θα εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Μασκ μένει να αποδειχτεί στην πράξη, δεδομένου ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με τις τρεις υπηκοότητες (αμερικανική, καναδική και νοτιοαφρικανική) έχει υποσχεθεί «περισσότερη ελευθερία» στο γαλάζιο… πουλάκι, προκαλώντας σε κάποιους την ανησυχία ότι μια τέτοια πρακτική θα καταστήσει τοξική την πλατφόρμα επικοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πλατφόρμες που μετρούν περισσότερους από 45.000.000 ενεργούς χρήστες στην Ε.Ε. οι πρόνοιες του κανονισμού DSA επιβάλει την υποχρέωση να αποτιμούν οι ίδιες τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέσα για την αφαίρεση κάθε περιεχομένου που είναι προβληματικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επιβάλουν ενισχυμένη διαφάνεια στα δεδομένα τους και αλγορίθμους σύστασης. Επιπρόσθετα, οι πλατφόρμες θα επιθεωρούνται μία φορά κάθε χρόνο από ανεξάρτητους οργανισμούς (σ.σ. τα έξοδα θα βαρύνουν τις ίδιες) και θα τεθούν υπό την εποπτεία της Κομισιόν που με τη σειρά της θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα τα οποία σε περίπτωση επανειλημμένων παραβιάσεων θα φθάνουν στο 6% των ετήσιων πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα