Το κρυφό χαρτί του Τσίπρα για την ψήφιση των μέτρων

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι μόνο η αρχή για τους κατοικοεδρεύοντες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά θα πρέπει να χαρτογραφήσουν πολύ προσεκτικά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να τραβήξει κρυφό χαρτί από το μανίκι του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Περισσότερο βέβαιοι από ποτέ είναι στην κυβέρνηση πως η συμφωνία έχει επί της ουσίας κλείσει. Μάλιστα, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat για την ελληνική οικονομία υποχρέωσαν ακόμα και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε αναδίπλωση. «Καλωσορίζω τους νέους αριθμούς που βγήκαν, αν είναι ακριβείς. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν την προοπτική. Έχουμε δει στο παρελθόν αριθμούς να αναθεωρούνται, οπότε πρέπει να τους εξετάσουμε με προσοχή», είπε χαρακτηριστικά η Κρ. Λαγκάρντ κατά την είσοδό της στη συνεδρίαση.

Πίσω, όμως, στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται ιδιαιτέρως για τη μάχη στη Βουλή που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη φορά γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορούν να στηρίζονται στην αντιπολίτευση όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να περάσει η συμφωνία.

Μασάζ…
Ήδη οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι βρίσκονται σε θέση μάχης, ώστε να εντοπίσουν παραφωνίες, διαφοροποιήσεις και κυρίως εκείνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή ή ακόμα καλύτερα στη συμφωνία με τους δανειστές. «Αν και θεωρούμε σίγουρο πως κάποιοι βουλευτές από την αντιπολίτευση εφόσον κριθεί απαραίτητο θα υπερψηφίσουν ώστε να περάσει η συμφωνία, δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε εκείνους αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν φάλτσα στις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου που έχει αναλάβει προσωπικά το μασάζ κάποιον βουλευτών.

Την ίδια ώρα ακόμα και εκείνοι που στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί ως σκληροί επικριτές των συμβιβασμών, έχουν αλλάξει θέση επηρεάζοντας πολλούς συναδέλφους τους στη Βουλή. «Ας καταλάβουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Έχουμε πόλεμο και τώρα δίνουμε μια μάχη την οποία αν δεν κερδίσουμε τουλάχιστον θα πρέπει να χάσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ώστε να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για την επόμενη. Η αξιολόγηση είναι μια μάχη που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα», δήλωσε στην «Α» υπουργός προερχόμενος από συνιστώσα… αντιρρησιών.

Το Plan B
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα απέδιδε καρπούς εφόσον καταγράφονταν διαρροές στον κυβερνητικό σχηματισμό. Η βάση του σχεδίου αυτού είναι απλή: το μνημόνιο, πέρσι το καλοκαίρι, ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν της Βουλής. Γιατί λοιπόν να μη συμβεί το ίδιο και για το μεσοπρόθεσμο, τα μέτρα της αξιολόγησης δηλαδή; Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, μία από τις προτάσεις που κερδίζουν καθημερινά έδαφος είναι να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να υποχρεωθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσουν.

«Δεν θα έχει εναλλακτική λύση η αντιπολίτευση. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ν.Δ. ζητούσαν το καλοκαίρι να φέρουμε μια συμφωνία, όποια συμφωνία, χωρίς αστερίσκους. Τη φέραμε και την ψήφισαν. Γιατί να μην ψηφίσουν και τα επιπλέον μέτρα;» σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν πως τελικά ο πρωθυπουργός θα επιλέξει αυτήν τη λύση. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός αυτός έχει διαρρεύσει και είναι σε γνώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός μάλλον κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αν αξιολογήσει κανείς και τα όσα μετέφερε τόσο στον Φρανσουά Ολάντ όσο και στην Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας λόγο για πολιτική αστάθεια.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε πως όσο και αν οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία θα επιθυμούσαν κάποιον άλλο στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, αυτός ο άλλος ακόμα δεν υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Οπότε το μόνο που τους μένει είναι να τον ματώσουν, να τον μειώσουν αλλά και να τον στηρίξουν, εκτός και αν επιθυμούν μια ωρολογιακή βόμβα στην Ευρώπη που πλήττεται από το μεταναστευτικό αλλά και τα εσωτερικά της προβλήματα», εξηγεί γνωστός πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος.

Ακριβώς σε αυτό φαίνεται πως στηρίζεται και ο Αλέξης Τσίπρας. Εφόσον το αποφασίσει εκείνος, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις για να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Και τότε απλά θα γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, χάνοντας πολλά από τα αντιπολιτευτικά τους επιχειρήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα