Το «κολαστήριο» ανοίγει ξανά

Όχι ότι είχε κλείσει ποτέ, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, θα κάνει… εγκαίνια στο ανακαινισμένο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα.

Το πάλαι ποτέ «κολαστήριο» υπέστη… λίφτινγκ, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να ζητά το κλείσιμο του λόγω των «άθλιων συνθηκών διαβίωσης», ενώ σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακολουθία διότι το κέντρο δεν έκλεισε ποτέ. Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους. Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους.

Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι οικογένειες. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που έχει γίνει αγνώριστος». Στους χώρους έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, καινούργιες τουαλέτες και κρεβάτια.

Αιχμές Τόσκα για ΜΚΟ
Την ίδια ώρα και στη σκιά των πρωτοφανών γεγονότων στη Μόρια της Λέσβου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, διατυπώνει βαρύτατες αιχμές για τις ΜΚΟ. «Μεγάλο μέρος της βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ και εκείνες σε μεγάλο μέρος δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που είχαν υποσχεθεί στην Ε.Ε. που τους έδωσε τα λεφτά. Είναι η ώρα του κράτους τώρα, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ. Η Ε.Ε. έχει δώσει ήδη 80 εκατ. στις ΜΚΟ» ανέφερε ο κ. Τόσκας στον ρ/σ Alpha 98,9.

Σε ότι αφορά την «ανυπόστατη πληροφορία» ότι θα επέστρεφαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία και η οποία πυροδότησε τα πράγματα στη Μόρια έκανε δυο αντικρουόμενες παραδοχές. «Έχουμε δίκτυα πληροφοριών που μαθαίνουμε πολλά πράγματα. Είναι δύσκολο να βρούμε ποιος διαδίδει τις φήμες», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν 5.700 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο και 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα μικρότερα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όχι μόνο τα ελληνικά».

Τέλος, αν και αναγνώρισε πως στην πορεία στη Λέσβο «αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν Μυτιληνιοί» κατηγόρησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπο Αθανασίου, ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τη δήλωσή του ότι στέκεται δίπλα στον αγνό αγώνα για την διάσωση της Λέσβου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα