Το καυτό δίμηνο του Κέντρου

Έγινε το πρώτο βήμα για την ένωση των κεντροαριστερών κομμάτων και κινήσεων, ή απλά ήταν μία επικοινωνιακού τύπου συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά; Αυτή την απάντηση καλούνται να δώσουν σε δύο μήνες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βέβαια, οι περισσότεροι που είχαν ενεργοποιηθεί τόσο με την Κίνηση των «58», όσο και με την Ελιά, δηλώνουν αισιόδοξοι, όμως στην πραγματικότητα ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα περισσεύει. Τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά πολύ περισσότερο στη Σεβαστουπόλεως, προσέρχονται στον διάλογο από διαφορετική αφετηρία και στοχεύουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για το επόμενο δίμηνο θα περιμένουν τα αποτελέσματα της επιτροπής διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να συντονιστούν σε κοινή δράση οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να αφήσουν εκτός διαλόγου τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ένωση Κεντρώων. Όπως επίσης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ απέκλεισαν και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης, τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν κανονικά τις εσωκομματικές του διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ με τις συνδιασκέψεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το Ποτάμι με την εκλογή οργάνων στις τοπικές επιτροπές.  «Υπάρχει θετική διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με δημόσια παρουσίαση των θέσεών μας», σημειώνουν στελέχη του Ποταμιού. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος συμπόρευσης των δύο χώρων.

Οι στόχοι του Ποταμιού
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει στην πρότασή του για το Κοινοβούλιο του Κέντρου, δηλαδή για τη δημιουργία ενός forum όπου θα συμμετέχουν στελέχη και προσωπικότητες από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου δίνοντας προβάδισμα σε νέα πρόσωπα και συλλογικότητες. Το Ποτάμι επιδιώκει μέσα από το Κοινοβούλιο του Κέντρου να δραστηριοποιήσει προσωπικότητες που έχουν διακριτή παρουσία και έχουν καταθέσει προτάσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο από πρώην στελέχη της Δράσης, μέχρι και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παράλληλα, στο Ποτάμι διαφωνούν με την αναβίωση των παλαιών μηχανισμών και αντιστέκονται στην πρωτοκαθεδρία που αναμένεται να διεκδικήσει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του Ποταμιού που επιθυμούν προοπτικά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ. «με τους παλιούς όμως να κάνουν πίσω και να δώσουν χώρο σε νέα πρόσωπα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πού διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν περίμεναν αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη από την πλευρά του Ποταμιού. Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε πρώτη τον δρόμο της επικοινωνίας μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, με την πρότασή της για συμπόρευση σε ένα σχήμα όπου κάθε κόμμα θα διατηρήσει την οργανωτική του αυτονομία και εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με τη μη ισότιμη συμμετοχή του κόμματος στο νέο εγχείρημα.

Η Φώφη Γεννηματά, όπως έλεγαν οι συνεργάτες της, νιώθει δικαιωμένη, καθώς η επιμονή της για την ανασύσταση του 3ου πόλου έχει ξεκινήσει. Η ίδια τόνισε πως: «Έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα, που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».

Ο ρόλος Παπανδρέου
Σε αυτό το κάλεσμα δήλωσε «παρών» και ο Γ. Παπανδρέου με την επιστολή που έστειλε στον Στ. Θεοδωράκη. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έχει αλλάξει ρότα και πλέον δεν συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο, καθώς προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του. Με συνεχή δελτία Τύπου, όπου κατακεραυνώνει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΚΙΔΗΣΟ προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αν και από την πλευρά των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τη συμμετοχή του κόμματος του Γ. Παπανδρέου στη νέα προσπάθεια.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στελέχη που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Ευ. Βενιζέλου βάζουν βέτο για την επαναπροσέγγιση του κόμματος με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ και στο Ποτάμι εκφράζονται διαφωνίες για τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ που έχουν ταυτιστεί με τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου.

Να προστεθεί νέος κόσμος
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμμένει στην άποψη να μπολιαστεί το εγχείρημα με νέο αίμα. Στόχος του είναι –εκτός του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ– στον διάλογο να εισέλθουν κόμματα και κινήσεις που προτάσσουν τις μεταρρυθμίσεις και δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά. Όπως για παράδειγμα η Δράση. Μάλιστα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε στον Θεοδωράκη ότι η Δράση θα μετάσχει στον διάλογο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Να κάνουμε ένα διάλογο για τα προβλήματα που έχει η χώρα, να δούμε αν οι λύσεις που προτείνουμε  πρώτον συγγενεύουν και αν αυτές οι λύσεις δελεάζουν και άλλο κόσμο. Αν αυτός ο κόσμος είναι πολύς, θα έρθει, θα μπει σε αυτή την κουβέντα και θα υποχρεώσει και εμάς, ως μειοψηφία πια, να ακολουθήσουμε τις επιλογές του. Αυτή είναι η λογική μου. Η λογική μου δεν είναι να ενωθούμε το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι μήπως και αισθανθούμε πιο ασφαλείς».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, «η επιτροπή που θα συσταθεί θα μιλήσει με τον Μπουτάρη, με τον Καμίνη, με άλλους 50 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα που είναι στον προοδευτικό χώρο. Αν όλοι αυτοί θέλουν να συμβάλουν σε κάτι καινούργιο, θα είναι εκεί. Θα τους δούμε. Γιατί, πέρα από τα λόγια, πρέπει να γίνονται και πράξεις, να μπουν κάποιοι στο παιχνίδι. Εάν μπουν στο παιχνίδι πολλοί άνθρωποι, νέος κόσμος, που μας ξεπερνά ως κόμματα, είναι υποχρέωσή μας να τους δώσουμε τη σκυτάλη. Ή να είμαστε και εμείς μαζί τους. Το θέμα είναι εάν μπορείς να πολλαπλασιάσεις τη δύναμη του προοδευτικού λόγου στην κοινωνία, κάνοντας και ένα βήμα πίσω. Αυτό θα επιχειρήσουμε. Αυτό πρέπει να φανεί τους επόμενους μήνες. Δεν θα περιμένουμε το 2107».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα