Το δίλημμα της Γεννηματά

Θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, που θα δώσει ώθηση στο Κίνημα, λένε οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. «Αυτή θα είναι η απάντηση της προέδρου στις πιέσεις να μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση», ισχυρίζεται σημαίνον στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη στη Χ. Τρικούπη μελετούν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν την προγραμματική συνδιάσκεψη και να προχωρήσουν σε έναν χρόνο σε ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει για θέσεις και καταστατικό και φυσικά την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Θα πρόκειται για κίνηση που θα δείξει στους όποιους διεκδικητές ότι «η Φώφη δεν φοβάται» και να ανασχέσει το ενδεχόμενο της διάσπασης σε όσους το σκέφτονται. Παράλληλα, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μη βρεθεί σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση που υποχρεωθεί να μπει σε συζητήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα που στο περιβάλλον της νέας προέδρου δεν συζητούν χωρίς τη συμμετοχή και των υπόλοιπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, δηλαδή της Ν.Δ., του Ποταμιού, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων.

Οι Κινήσεις Πολιτών
Το θέμα του ιδρυτικού συνεδρίου για τη δημιουργία ενός «ενιαίου πολιτικού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας» επαναφέρουν στο τραπέζι οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Φέρνουν μάλιστα σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι τα περί ιδρυτικού συνεδρίου αποτελούν απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος, ακριβώς τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί το… στρίβειν διά του αρραβώνος με μία προγραμματική συνδιάσκεψη που προγραμματίζει για τον Μάιο και επιμένοντας στην «οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια» των συμμετεχόντων στο εγχείρημα. Μιλά, δηλαδή, για έναν συνασπισμό δυνάμεων και όχι για νέο κόμμα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι δύο εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών, Νίκος Διακουλάκης και Γιάννης Τούντας, πρότειναν να «αποσαφηνιστεί» ο χαρακτήρας του ιδρυτικού συνεδρίου που αποτελεί απόφαση και του πρόσφατου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ως «συνέδριο για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Ζήτησαν, μάλιστα, να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για το ιδρυτικό συνέδριο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τον διάλογο με τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, δημόσιες εκδηλώσεις και την οργάνωση των προσυνεδριακών και συνεδριακών διαδικασιών με ευθύνη της κεντρικής Επιτροπής Επανίδρυσης.

Η ανασυγκρότηση
Στο μεταξύ, όλο και πιο κοντά έρχεται η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, παρά τους φόβους που εκφράζει μερίδα των ενδιαφερομένων ότι «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν προκηρυχθούν εκλογές και όταν θα προκηρυχθούν, ίσως να είναι πολύ αργά».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη αποφασίστηκε η στενή συνεργασία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη, με εκείνον της ΔΗΜΑΡ, Γιώργο Μπουλμπασάκο, των γραμματέων δηλαδή των δύο κομμάτων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από κοινού όμως λειτουργούν και τα γραφεία Τύπου των δύο κομμάτων, με τον Παύλο Χρηστίδη (ΠΑΣΟΚ) και τον Θόδωρο Μαργαρίτη (ΔΗΜΑΡ) να αναλαμβάνουν αυξημένο ρόλο, ενώ στον χορό μπαίνουν και οι Κινήσεις Πολιτών που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συγκεκριμένα, ο Ν. Διακουλάκης θα εκπροσωπεί τις Κινήσεις Πολιτών στην Επιτροπή Οργανωτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μαζί με τους δύο γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον στενό συνεργάτη της Φ. Γεννηματά, Μανώλη Όθωνα και τον Θάνο Μωραΐτη, που εσχάτως επέστρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Δύο εκδηλώσεις
Στο μεταξύ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ετοιμάζουν δύο παρεμβάσεις με εκδηλώσεις τους για τα αγροτικά μεθαύριο, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, και για το ασφαλιστικό την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, με τέσσερα ή πέντε ειδικά θέματα θα ασχοληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας να παρεμβαίνουν εποικοδομητικά και με προτάσεις στην επικαιρότητα και την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ:
«Ποτάμι είμαστε και Ποτάμι θα μείνουμε»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο προσυνεδριακός διάλογος, καθώς η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου απέστειλε δύο κείμενα, πάνω στα οποία θα κινηθούν οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις και θα είναι τα κυρίαρχα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο facebook ανέφερε 10 λέξεις-συνθήματα για το συνέδριο του Ποταμιού: Αναδιάταξη (του πολιτικού σκηνικού), Ανασυγκρότηση (της εθνικής παραγωγής), Αρωγή (υπέρ των αδυνάτων), Αυστηρότητα (απέναντι στη διαφθορά), Ανάπτυξη (χωρίς νέους φόρους), Αποκρατικοποιήσεις (να δημιουργηθούν δουλειές), Αειφορία (γιατί το περιβάλλον δεν είναι δικό μας), Ασφάλεια (όχι στους φοβισμένους πολίτες), Αξιοκρατία (να φύγουν επιτέλους οι «κολλητοί») και Αποτελεσματικότητα (όχι άλλους ερασιτεχνισμούς, όχι άλλες ιδεοληψίες, όχι άλλους τυχοδιωκτισμούς).

Παράλληλα, στα κείμενα που εστάλησαν από την ΚΟΕΣ δίνονται και κάποιες απαντήσεις αναφορικά με τη συμμετοχή του στον διάλογο για την ένωση της Κεντροαριστεράς αλλά και τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για μια νέα Κεντροδεξιά. Έτσι, μεταξύ άλλων τονίζεται: «Είμαστε σύμμαχοι με τον κόσμο και τα στελέχη της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς που θέλουν προοδευτικές λύσεις, προοδευτικές ανατροπές. Δεν θα γίνουμε εκλογικό κλάσμα στις νέες κατασκευές των παλιών μηχανισμών. Ποτάμι είμαστε και Ποτάμι θα μείνουμε».

Ειδικότερα, δίνεται απάντηση στα περί σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ: «Θεωρούμε ότι η αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη του τόπου θα έρθουν μετά από ρήξη και ήττα του πελατειακού/κομματικού κράτους. Αντίθετα, τα παλιά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και τα νέα-παλιά (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) μάχονται υπέρ της διατήρησης του πελατειακού συστήματος. Δεν θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα του Ποταμιού ούτε το αντίστροφο. Συνεργασία με τα παλιά κόμματα εξουσίας θα ακύρωνε το λόγο ύπαρξής μας, αφού θα εμφανιζόμασταν αγκαλιά με αυτούς που δημιούργησαν τις παθογένειες που θέλουμε να ξεπεράσουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα