«Θεριεύει» η καχυποψία

Η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου ήταν το φάρμακο για να αποφευχθεί η οριστική ρήξη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά το κακό έχει γίνει. Έτσι, λοιπόν, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μπορεί να νέρωσαν λίγο το κρασί τους, αλλά αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντας είναι πως η καχυποψία πληγώνει τη σχέση τους.

Κάτι που διαισθάνθηκαν και οι πλέον αδαείς από τον τρόπο που συμπεριφέρονταν τα στελέχη των τριών κυβερνητικών εταίρων στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους παρεμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι παρά το γεγονός, ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο αναζητούν με κάθε τρόπο επικοινωνιακά οφέλη από την συνάντηση της Δευτέρας.

Ετσι από το Μαξίμου διαρρέουν πως ο πρωθυπουργός έκανε κίνηση ματ με το να προτείνει το σχέδιο εννέα σημείων για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Φυσικά οι ίδιοι κύκλοι λησμονούν να θυμίσουν πως όλα αυτά που δέχεται τώρα ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο από όσα απαιτούσαν οι δύο εταίροι τους προηγούμενους μήνες και ο ίδιος τα απέρριπτε. Επίσης συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν πως η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει την επιλογή του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι το νομικό πρόσωπο της ΕΡΤ δεν υφίσταται, ενώ αφήνουν παράμερα την εντολή του κ. Μενουδάκου να φύγει το μαύρο από τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Από την άλλη οι Βενιζέλος – Κουβέλης εμμένουν στην απόφαση τους να ανοίξει η ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού και όπως τονίζουν κύκλοι τους θα περιμένουν πρώτα να δουν το κυβερνητικό σχέδιο για την μεταβατική κατάσταση της ΕΡΤ, αλλά και το σχέδιο για το νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλέορασης.

Κερδισμένος στα σημεία
Σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς, πέρασε το συγκεκριμένο κάβο, χωρίς να υποχωρήσει από τη δήλωσή που έκανε την Παρασκευή, με τα τρία σημεία προς τους πολιτικούς αρχηγούς για να δοθεί λύση στο θέμα της ΕΡΤ και κατ΄ επέκταση στο κυβερνητικό αδιέξοδο, ενώ οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, που διαμήνυαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν έκαναν βήμα πίσω από τη θέση τους για συνέχιση της λειτουργίας της σημερινής ΕΡΤ, αναλώθηκαν σε δηλώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, αφού τα υπόλοιπα ξεκαθαρίστηκαν από το ΣτΕ. Παράλληλα η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη και για την προώθηση των επόμενων μεταρρυθμίσεων.

Τίποτα δεν τελείωσε για το ΠΑΣΟΚ μετά τη δραματική όπως περιγράφεται σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την σκιά σεναρίων εκλογών και αλλαγής πρωθυπουργού. Ουσιαστικά στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν ότι έδωσαν προθεσμία δύο ημερών στο Μαξίμου για να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, υπαινισσόμενα ότι σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αναλωθεί σε ερμηνείες και παρερμηνείες της απόφασης μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στις συνομιλίες της Τετάρτης. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι έως την αυριανή νέα σύσκεψη των τριών θα γίνονται παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων ούτως ώστε να βρεθεί εκείνος ο κοινός τόπος που θα επιτρέψει στην τρικομματική κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Κυριότερο “αγκάθι” όμως παραμένει το θέμα της ΕΡΤ και η διαφορετική ερμηνεία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ από εκείνην του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η επόμενη ημέρα
Το γυαλί έχει ραγίσει και η σχέση τους είναι οριακή, ανεξάρτητα από το εάν η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι το χάσμα έχει μεγαλώσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής πολιτικής συγκατοίκησης και οι τρεις διαπίστωσαν στην τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεών τους. Εξάλλου, η σχέση τους έχει δηλητηριαστεί αρκετά, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Από τον ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στις δηλώσεις των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ενισχύθηκε η πληροφορία περί ύπαρξης μεγάλης πλέον απόστασης που τους χωρίζει.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε πολλά βήματα για να επανέλθει η ηρεμία στην τρικομματική κυβέρνηση και έδειξε στην πράξη ότι είναι διαλλακτικός και επιδιώκει τη συνεργασία. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι και οι άλλοι δυο πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να επιδείξουν μια πιο διαλλακτική στάση και να βοηθήσουν να αρθεί το αδιέξοδο για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πορεία της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα